sunnuntai 19. joulukuuta 2021

Kukkaniityn valmisteluja

Puutarhasuunnitelmassamme on katsottu paikka kukkaniitylle tontin kaakkoiskulmaan. Tuossa kohdin on reilut sata vuotta sitten ollut talousrakennusrivistö, joiden kivijaloista ja muuritiilistä näkyy vielä jäänteitä, kun maata vähän kaivelee. Pihan malli on 1800-luvun lopulla ollut umpipiha, josta on jäljellä enää pari alkuperäistä rakennusta myöhemmin rakennettujen lisäksi.

Tähän saakka alueella on kasvanut kesäisin pitkä heinä, jonka olemme aina syksyn tullen niittäneet alas ja kuskanneet pois. Heinänkasvu onkin vähitellen hidastunut ja maa köyhtynyt. Tänä syksynä rohkaistuin tilaamaan siemeniä luonnonkukkaniityn kylvöä varten. Valitsin savimaahan sopivia ja erityisesti perhosia miellyttäviä kukkia, joita sai kätevästi tilattua Suomen Niittysiemeneltä.

Odottelin hetkeä, jolloin maa oli sopivan kostea, mutta ei vielä liian märkä. Tein käsipelillä pienen muokkausoperaation, jonka avulla maan pinnasta tuli rikkonainen. Harkitsin myös alueen kyntämistä ja naapuri traktoreineen tarjoutuikin ystävällisesti siinä auttamaan, muta päädyin kuitenkin siihen, että kokeillaan ensin kevyempää käsittelyä. Kyntäminen kun tekee maasta hyvin epätasaisen pitkäksi aikaa.

Lopuksi sekoitin kukansiemenet hiekkaan ja levitin sitä alueelle. Siemeniä ei peitetä mitenkään ja talven kylmyys on niille eduksi. Jos kaikki käy hyvin, kasvit alkavat itää keväällä ja osa saattaa jo kukkiakin kesän mittaan.

Menneenä kesänä pihalla oli aiempaa enemmän mehiläisiä ja perhosia, ja uusia perhoslajejakin näkyi. Pihassa olikin runsaammin kukkia kun perennapenkki kasvoi täyteen mittaansa ja kukki läpi kesän. Jätimme myös tietoisesti ruohonleikkuuta vähemmälle vanhojen omenapuiden alla kukkivien alkukesän luonnonkukkien aikana. Valkoapilakin sai rehottaa etupihalla laajoina kenttinä ja ruohonleikkuri saapui paikalle vasta kukkien kuihduttua.

Pihan suunnittelu on edennyt tänä vuonna myös muilta osin, kun saimme maisema-arkkitehti Saila Roution vieraaksemme ja hän teki oivallista täydentävää suunnittelua valitsemalla kukkia ja kasveja eri paikkoihin. Palaan tähän suunnitelmaan useamman blogikirjoituksen jaksossa.

Iloista joulunodotusta!

Tuovi


6 kommenttia:

 1. Hyvältä vaikuttaa! Siemenet eivät aina pysty itämään ruohon seassa, mutta kannattaa kokeilla. Hiekkaan sekoittaminen oli hyvä ajatus.
  Loppuosa pihasuunnitelmasta on vielä vaiheessa... toivon, että lähipäivinä tai viimeistään joulun välipäivinä ennätän paneutua siihen. Teillä on todella upea paikka ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, saa nähdä lähtevätkö kasvamaan... Laikutin kyllä heinikon pintaan paljaita kohtia, joihin kylvin. Siemenet ovat tosiaan niin pieniä ja hentoja, että ilman hiekkaa niitä olisi ollut vaikea kylvää. Pienikin tuulenvire olisi vienyt ne mukanaan.

   Tuovi :-)

   Poista
 2. Moi, minulla on haaveissa tämä täysin sama! Maaperäkin täsmää teidän kanssa. Voinko kysyä minkä siemenseoksen hankitte?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Käytin Suomen Niittysiemenen Perhosniitty-tuotetta: https://kauppa.niittysiemen.fi/product/774/perhosniitty

   Tuovi :-)

   Poista
 3. Niityt on niin ihania💚 Itse kylvin aikoinaan pienen niityn muokattuun maahan ja todella hyvin lähti kasvamaan. Heinän kasvua suosittelen hillitsemään pikkulaukun avulla, sen olen todennut hyväksi ja kerännyt ekat siemenet niityllemme ihan tonttimme lähiluonnosta. Niitä ei muistaakseni löytynyt ainakaan silloin tuolta Niittysiemeneltä. Tuossa linkki juttuuni jos haluat käydä lukemassa.
  https://www.kotipuutarha.fi/mamas-garden/2020/06/18/kalliokedon-ja-niityn-toinen-yhteinen-kesa/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä, kävin lukemassa jutun! Kiinnostava uusi tuttavuus tuo pikkulaukku. Heinänkasvu on varmasti meidän isoin haaste kukkaniityn kasvatuksessa. Toivoa antaa kuitenkin, että kun muutama vuosi sitten istutin väliaikaisesti kuusentaimia tuohon samaan paikkaan ja myöhemmin siirsin ne sitten pois, nousi vanhoja ketokukkia kuten harakankelloa ja päivänkakkaraa nopsaan kuusilta jääneisiin paljaisiin laikkuihin. Pinnan alla odottelee siis jo valmiiksi kukanalkuja :-)

   Tuovi

   Poista