maanantai 12. helmikuuta 2018

Maalia lattiaan
Lattioiden maalausurakka on alkanut väentuvassa! Aloitin kamarista, johon tulee Uulan Sade-sävyistä sinertävänharmaata pellavaöljymaalia. Maalaan samalla kertaa jalkalistat.

Koska asumme jo väentuvalla, täytyy maalausta tehdä osissa, kalusteita alta pois siirrellen. Raivasimme puolet huoneesta tyhjäksi, maalaan puolikkaan lattian kolmeen kertaan ja annan kuivaa välillä. Oksankohdat suojasin ensin shellakalla, joka onneksi kuivaa nopeasti. Se varmistaa, etteivät oksat ala puskemaan pihkaa kuivuneen maalin läpi myöhemmin. Olen pari kertaa nähnyt tällaisen lattian ja se on aika karua katsottavaa. Täytyy siis olla tarkkana pihkasuojauksessa.


Uulan maali on juoksevampaa kuin Gysingen pellavaöljymaali, jolla olen päätynyt useimmiten maalaamaan. Uulan kanssa pitää muistaa sivellä maali ohuesti juoksevuudesta huolimatta. Maalia ei pysty ihan samalla tavalla työstämään puun pintaan kuin paksumpaa Gysingeä. Toisaalta Uula myös kuivaa pinnastaan nopeammin, mutta vaatii silti melko pitkän kuivatuksen ollakseen oikeasti kuivaa. Lattia oli ensimmäisen maalauskerran viikon verran kuivamassa ja oli edelleen vähän nihkeää pinnasta. Maalasin kuitenkin jo päälle toisen kerroksen. Mitä enemmän kerroksia, sitä hitaampaa kuivuminen. Pellavaöljymaalaus ei ole hätäisten hommaa.

Itse lattialaudat ovat jonkin verran asentamisen jälkeen kuivuessaan kutistuneet. Pieniä rakoja on ilmestynyt lautojen väliin. Meidän piti alun perin myös tilata laudat ilman kuvissakin näkyvää sivuviistettä eli lautojen päällyspuolelle sivujen yläreunaan tehtävää pientä viistettä. Sahalla viiste tehtiin lautoihin tilaamatta, eli olisi pitänyt tilauksen yhteydessä muistuttaa erikseen niiden pois jättämisestä. Eri sahalta tilatuissa, kattoon asennetuissa, laudoissa niitä taas ei ollut. Viisteet ovat uuden ajan ilmiö.

Voin raportoida myöhemmin, miten Uulan maalipinnat kestivät kulutusta lattiassa. Sävyt ovat kyllä kauniita ja hirsitaloon sopivia.

Tuovi

7 kommenttia:

 1. Ihanan väriset lattiat tulee. Sopii hyvin taloon.

  VastaaPoista
 2. Hyvältä näyttää väri lattiassa. Itse olen miettinyt mikä kesämökin lattiaan sopisi, kuivaisi nopeaan ja voisi olla hivenen läpikuultava käsittely..onneksi tässä vielä kesään on aikaa. Vaikka sitä odottaa jo kovasti että pääsisi hommiin. 😁

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pellavaöljymaalin haaste on tietysti hidas kuivuminen. Toisaalta kun työtä junailee vähän niin yleensä kuivumisaikakin löytyy :-) Serotiinia voi sekoittaa maaliin, se nopeuttaa vähän kuivumista.

   Tuovi

   Poista
 3. Tuollainen juuri maalattu lankkulattia on kyllä niin kaunis ja herkullisen näköinen. Ja mikä parasta, se on kuluneenakin kaunis, siis kaunis aina vaan! :)

  Meillä maalattiin aikoinaan salin lattia Ottossonin pellavaöljymaalilla. Ollaan oltu aivan pettyneitä siihen lattiaan, ja aikeissa on maalausurakka huonekalujen siirtelyineen ehkä joinakin kesäpäivinä.
  Se maali tuntuu imevän aivan kaiken lian, ja putsaaminen on erittäin hankalaa. Oikeastaan siitä ei saa puhtaan näköistä ollenkaan.

  Olisi mielenkiintoista tietää, onko tuo Uula jotenkin parempi, kerroppa siis kokemuksia kun pääsette lattiaa käyttämään! :)

  VastaaPoista
 4. Mielenkiintoista ja harmi, että teillä on tuollainen kokemus Ottossonin maalista. Minä en ole sitä vielä kokeillut, mutta ajattelin kokeilla johonkin.

  Kerron mieluusti, miltä Uula-lattia vaikuttaa valmiina. Kahden kerroksen jälkeen se tuntui paljaaseen jalkapohjaan vähän tahmealta. En tiedä onko tämä tahmeus vielä osa kuivumisprosessia. Tänään maalasin kolmannen kerran...

  Tuovi

  VastaaPoista
 5. Heippa! Ihana lattia! Millaisia ovat olleet käyttökokemukset? Kerääkö likaa?

  VastaaPoista
 6. Kokemukset ovat hyvät :-) En ole huomannut, että erityisesti keräisi likaa ja on helppo mopata puhtaaksi.

  Tuovi

  VastaaPoista