torstai 28. huhtikuuta 2016

Uunituoreen hellan äärelläVäentuvan isoon huoneeseen eli tupaan on nyt ilmestynyt puuhella. Hellan valurautaosat on kierrätetty ja kaksi nokiluukkua ostettu uutena. Tuskin maltamme odottaa päästä kokeilemaan, miten hella toimii lämmityksessä ja ruuanlaitossa.Valurautaosat ovat puoliksi Högforsin ja puoliksi Porin Valun tuotantoa, mutta sopivat yllättävän hyvin yhteen. Itse asiassa jos ei tietäisi, niin helposti jäisi huomaamatta, että ne ovat peräisin eri valmistajilta. Tässä vaiheessa hellan pinnat on tasoitettu. Etuosa kalkkirapataan ensi viikolla ja maalataan myöhemmin valkoiseksi.Väentupaan tulevat sisäovetkin on jo osittain kunnostettu. Vielä on muutamia puupaikkauksia, lukkojen kunnostusta ja saranointia jäljellä. Tarkoituksena on käyttää, niin paljon kuin mahdollista, vanhoja osia uudelleen.Yläpohjan palkkien asentaminen eteisen ja märkätilojen osalta on jo tehty. Palkkien alapuoliset koolaukset aiheuttivat hieman miettimistä. Suunnitelmien mukaan palkkien alapuolelle tulee ristiinkoolaukset eli ristiin päällekäin asennettavat harvalaudoitukset tavallisesta laudasta ja ilmansulkupaperi tulee niiden päälle, heti eristeen alle. Aion käyttää täysin paperipohjaista ilmansulkua vielä paperoimattomissa yläpohjissa. Paperina käytän Ypapin 300 gramman pinnoittamatonta remonttipahvia. Kun tuo paperi ei kestä ilman tukea purun painoa, niin teen ylemmän ”koolauksen” umpilaudoituksena, jolloin paperin saa asennettua hyvin sen päälle. Alemman koolauksen teen normaalisti harvempana. Tämä yläpohjarakenne tulee saunan ja kylpyhuoneen päälle, eteiseen sen sijaan laitan koolaukset tavallisena harvalaudoituksena.


Seuraavaksi taitaa olla jälleen purutalkoot tiedossa.

Ville

5 kommenttia:

 1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 2. Hellassa on ideaa, arvostan!

  Ovatko nuo hellan molemmin puolin olevat muuraukset jonkinlaisia pränmuurin tapaisia palosuojia?

  Entä onko tuossa lainkaan kesäpeltiä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Hellan molemmin puolin on muurinpätkät paloturvallisuuden vuoksi. Molemmin puolin kun on tulossa muita keittiäkalusteita.

   Kesäpeltiä ei tähän hellaan tullut.

   Ville

   Poista
 3. Hei,oikein hyvältä näytää! Noin oli aikanaan lappsuuskodissanikin :)
  Löytyykö jostain vielä tuollaisen puhellan piirustukset (miten mikäkin tiilikerros ja savukanavat rakentuvat)? Tehdään avustustyötä Tansaniaan ja ystäväperheemme rakentaa taloa ja sähköä ei ainakaan aluksi tule taloon. Ulos on suunnitteilla muurattava puuhella, jossa olisi myös uuni ja mahdollisesti hanalla varustettu vesisäiliö, ja suojaksi pieni katos. Eli pihakeittiö.
  Ystävällisin terveisin,
  Esko Siljander
  Kalajoki

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei ja kiitos! Hella on ollut jo muutaman vuoden aktiivisessa käytössä ja hyvin toimii. Tätä varten ei valitettavasti tehty erillisiä piirustuksia, koska muurari teki sen päässään olevan mallin mukaan. Esim. tiili-info.fi-sivuilla kuitenkin löytyy tulisijojen muurausohjeita. T: Ville

   Poista