lauantai 25. maaliskuuta 2017

Öljypolttoa kevätsäässäHankimme väentupaan kaksi valurautaista tuuletusräppänää Domus Classicasta, toinen saunaan ja toinen kylpyhuoneeseen. Räppänät asennettiin tiilihormiin tehtyihin aukkoihin, joiden kautta ne vievät poistoilmaa piippuun ja sitä kautta ulos. Asennus hoitui melko helposti ruuveilla. Aika tarkka saa olla kuitenkin hormireikien koon kanssa - niiden pitäisi olla juuri oikeaa kokoa suhteessa räppänöihin, muuten ruuvinreikien poraaminen on vaikeaa.

Koska valurauta ruostuu kosteissa tiloissa, öljypoltimme tuuletusräppänät. Meillä ei ole kaasupoltinta, joka olisi varmaan ollut paras tässä työssä. Sen sijaan kokeilimme polttaa öljyn nuotiotulessa. Käytännössä teimme kunnon roihun ja pidimme pellavaöljyllä siveltyjä räppänöitä tulessa jonkin aikaa. Toistimme käsittelyn pari kertaa.
Öljypoltto muutti räppänät mustiksi ja teki pintaan tiiviin suojakerroksen. Ihan tyytyväisiä emme jälkeen kuitenkaan olleet - öljyä saattoi olla hieman liikaa joissakin kohdin ja jäljestä tuli paikka paikoin röpelöinen. Jälkikäteen ajatellen olisi kannattanut pyyhkiä öljy rätillä pensselin sijaan. Näin öljyä ei olisi jäänyt liikaa uurrekohtiin. Lisäksi ylimääräinen öljy olisi pitänyt pyyhkiä huolellisemmin pois polttokertojen välillä.Onneksi epätasainen pinta ei juuri erotu seinältä ja voihan käsittelyn joskus uusia myöhemmin, jos siltä tuntuu. Musta väri on kyllä hyvännäköinen ja toivon mukaan ruoste pysyisi nyt ainakin jonkin aikaa poissa. Tuuletusräppänöihin on tarkoitus asentaa ketjut, joiden avulla niitä voi avata ja sulkea.

Tuovi

2 kommenttia:

  1. Hienothan noista tuli. Muutaman vuoden välein kun uusii niin ei ruostu.

    VastaaPoista
  2. Kiitos! Tänä viikonloppuna itse asiassa testattiin jo saunaa ja samalla räppänöitäkin eka kerran: toimivat hyvin :-)

    Tuovi

    VastaaPoista