perjantai 4. tammikuuta 2019

Ikuisuusprojekti: hirsiseinien tilkitseminenPakkasella ja kovalla tuulella huomaa hirsitalossa seinien tilkitsemisen tärkeyden. Olenkin tilkitsemistä tehnyt jo useamman vuoden ajan aina silloin tällöin kun muuta kiireisempää tehtävää ei ole ollut. Tilkitseminen on myös mukavaa työtä huonolla säällä ja helppoakin se on, joskin välillä hieman puuduttavaa. Kuuntelen usein tilkitessäni Yle Areenan radiotallenteita ja podcasteja niin työ sujuu joutuisammin.

Tilkitsemiseen olen käyttänyt pellavariveestä kudottuja valmiita nauhoja. Tuoteselosteesta kannattaa tarkistaa, että tuote on 100 prosenttisesti pellavaa ilman muovia. Pellavarivettä löytyy hyvin erilaisissa muodoissa. Meillä taitaa olla varastossa nyt kolmea eri laatua. Useimmiten hirren raot ovat kuitenkin aika kapeita, jolloin tuo 5 cm:n nauha on ollut monikäyttöisin. Monesti puolitan vielä nauhan paksuuden, joka onnistuu vetämällä varovasti nauhan päästä kaksi kerrosta erilleen. Nauhan voi pyöritellä sormilla pötköksi, jonka sullominen hirren rakoon on helpompaa ja näin nauha myös tiivistää paremmin.Olen samalla tehnyt esteettistä näpertelyä hirsissä olevien naulanreikien osalta (väentupamme on tehty kierrätyshirsistä) eli työntänyt pieniin reikiin pellavaa, jolloin reiät katoavat kauempaa katsottuna. Kierrätyshirsissä on myös jonkin verran jäljellä vanhoja eristeitä hirsien halkeamissa kuten matonkuteita muistuttavia kangassuikaleita ja sammalta. Olen antanut niiden jäädä ja työntänyt vain niiden päälle lisää pellavaa.

Työkaluina tilkitsemisessä olen käyttänyt kahta erikokoista talttapäämeisseliä, pientä ja hyvin pientä. Tilkitsemisrautojakin on ja välillä olen rautakaupoissa niitä tutkaillut, mutta ne ovat tuntuneet liian isoilta omaan projektiini.

Hyvää alkanutta vuotta!

Tuovi


Pellavaeristeitä (100 % pellavaa) löydät muun muassa Domus Classicasta ja Rakennusapteekista.

4 kommenttia:

 1. Tuttua on tuo tilkitseminen. Meisseli ja puinen voiveitsi ovat olleet työkalut meillä 😊 välillä aivan hauskaa hommaa ja välillä todella pitkästyttävää 😁 mutta kun tietää että veto häviää niin tilkitsemistä jaksaa jatkaa. Tseppiä sinne. 👍

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voiveitsi kuulostaa kiinnostavalta vaihtoehdolta, pitääpä kokeilla! Vaikka tilkitseminen on välillä puuduttavaa niin ainakin näkee ja tuntee käytännössä työn jäljen.

   Tuovi :-)

   Poista
 2. Voi miten paljon olette saaneetkaan aikaan arvokasta vaihetta. Me haaveilimme kansa vanhasta hirsitalosta joka sitten olisi kunnostettu eläkepäiviä varten. Mutta kohtalo puuttui peliin ja toi reuman. Ei uskalla enää ees haaveilla en verran on ärhäkkä ja asettaa elämälle rajoja. Tuosta teidän paikasta tulee todella ihana. Toivottavasti saatte sen valmiiksi ja saatte viettää siellä onnellista elämää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, vähitellen työt etenevät ja pitää vain iloita aina pienistä valmiista asioista :-)

   Tuovi

   Poista