maanantai 17. huhtikuuta 2017

Uusi tuttavuus: savimaali


Vietin pääsiäisen maalaushommissa väentupamme kylpyhuoneessa. Vuorossa oli katon maalaus ja kokeilin siihen savimaalia, jolla en olekaan aiemmin maalannut. Savimaali oli mielenkiintoinen uusi tuttavuus, joka sopii hyvin kosteisiin tiloihin. Maalasin valkealla perussävyllä katon kahteen kertaan. Voi olla, että yksikin kerta olisi riittänyt, mutta en osannut ilmeisesti maalata ensimmäisellä kerralla riittävän paksua kerrosta. Olen kai maalannut niin pitkään pellavaöljymaaleilla, että olen urautunut ohueen maalaamiseen.
Savimaali on erilaista - jugurttimaisen paksua ja nopeasti kuivuvaa. Sitä on kevyt levittää ja tuoksu on jotakin saven ja Erikeeperin välimaastosta. Maali kannattaa sivellä kerralla siististi ja tasaisesti, koska kuivuminen on todella nopeaa. Toisaalta maali kuivaessaan tasoittuu ja märkänä epätasaiselta näyttävät kohdat korjaantuvat kuin itsestään eli se on aika armollinen maalaajalle. Jos tulee isoja eroja maalin määrässä eli sinne tänne paksumpia kerroksia, nämä kyllä erottuvat kuivumisen jälkeenkin.

Kylpyhuoneen katto on ponttipaneelia ja minulla oli vähän vaikeuksia saada raot siististi maalattua. Osin tästä syystä halusin vetää toisen kerroksen ja osin siksi, että maalasin aluksi liian ohuesti ja puu kuulsi maalin alta.Savimaali jättää mielestäni liimamaalia muistuttavan mattapinnan. Sellaista pintamateriaalia ei taida juuri olla, johon savimaali ei sopisi eli se on todella monikäyttöinen.

Valkea savimaali löytyi Domus Classican valikoimista ja 2,5 litran purkista kului noin puolet neljän neliön katon tuplamaalaukseen.

Maalaustöiden lisäksi ehdimme pääsiäisenä testata uuden saunamme. Onpa mukavaa, että viimeinkin on joku huone valmis ja käyttökunnossa. Kerromme pian lisää saunatunnelmista!

Tuovi

8 kommenttia:

 1. Kiitos vinkistä, savimaali kuulostaa erittäin kiinnostavalta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä - savimaali taitaakin olla aika uusi juttu, mutta kannattaa siis kokeilla :-)

   Tuovi

   Poista
 2. Mielenkiintoinen maali, tätä täytyy koittaa! Kiitos vinkistä.

  VastaaPoista
 3. Uusi tuttavauus minullekkin. Osaatko kertoa enempi tuosta maalista. Kestääkö miten kulutusta, kestääkö kostealla pyyhkimisen. Entä soveltuuko ulkokäyttöönkin. Huh. Huomaa että kiinnostaa tuli kovin paljon kysyttävää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuomas ehtikin tuossa alla jo kertoa, että maalattu, kuiva pinta on liitumainen eli ei kestä pyyhkimistä. Maali siis ei sovellu pintoihin, joita pitäisi voida puhdistaa tai joihin kosketaan. Katto on aika luonteva paikka.

   Tuovi

   Poista
 4. Töissä tuli savimaali tutuksi, ilmeisesti samaa maalia (ainakin saman valmistajan)

  Ihmetystä aiheutti "liitumainen" pinta, josta sormella pyyhkäisemällä jäi pölyä sormeen, ja maalipintaan hento mutta helposti huomattava jälki. Eli sellaiseen paikkaan missä on pieniä, jos isompiakin käpälöijiä, en laittaisi.

  Kattoon sopii varmaan seiniä paremmin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pienet käpälöijät varsinkin ehtivät kaikenlaista :-) Katon lisäksi maali voisi toimia seinäpintojen yläosissa, joita ei kosketella - jos ylä- ja alaosa ovat omia kokonaisuuksiaan ja maalaus eri maaleilla toimii käytännössä.

   Tuovi

   Poista