maanantai 13. kesäkuuta 2016

Tuvan katon maalausta ja yrttisatoaEhdimme uuden väentuvan sisällä jo tuvan sisäkaton maalauspuuhiin. Tuovi aloitti maalauksen niin innokkaasti, että oksien lakkaus sellakalla oli ensin unohtua kokonaan - ei auttanut muu kuin pyyhkäistä maali pois oksankohtien päältä ja vetäistä siihen lakka. Saa nähdä kuinka toimii. Tällä kertaa meillä on maalina Uulan valkoinen Pouta-sävy. Emme ole ennen Uulalla maalanneet ja ainakin ulkomaalauksessa olemme hieman epävarmoja sen kestävyydestä. Kokeilemme nyt Uulaa sisätiloissa ainakin kattoihin ja välioviin.

Pensselin laadun tärkeys nousi jälleen esiin kun kävi ilmi, että kattoon aiottu pensseli olikin keltamultamaalissa. Vaikka pensselit kuinka hyvin pesee, jää väriä vähän kuitenkin ja parhaaksi käytännöksi onkin osoittautunut pitää pensselit samoissa sävyissä käytössä niiden elinkaaren loppuun. Täytyykin hankkia paremmat pensselit kattoa varten. Kuvassa käytössä on ihan tavallinen peruspensseli, joka alkoi irrotella karvojaan jo toisen kattolaudan aikana.

Itse irrotin katon keskiosasta ruuveja ja naulasin kattolaudat pysyvästi kiinni. Ennen naulausta kiilasin hieman muutamia rakoja pienemmäksi, joita oli lautojen kuivumisen aikana tullut jonkin verran. Pienet raot eivät sinällään haittaa mitään, kunhan pysyvät vain ponteissaan kiinni.Laatoittaja on aloitellut märkätilojen ja eteisen laatoitusta. Viime viikonloppuun mennessä hän oli ehtinyt tasoittaa saunan, kylpyhuoneen ja eteisen lattiat sekä kylpyhuoneen seinät. Saunan lattiaan ja kylpyhuoneen seiniin oli sivelty jo iloisen sininen vedeneristyskin valmiiksi.Väentuvan tiiliseinät ovat jokin aika sitten saaneet peitteekseen perinteisen kalkkirappauksen. Rappaukset teki uuninmuuraaja Jaakko Moilanen. Kalkkirappaus antaa todella elävän ja perinteisen oloisen pinnan tiiliseinille. Maalaamme osan rappauspinnoista, mutta esimerkiksi saunassa se jätetään kokonaan pintakäsittelemättä.
Pihamaalla olivat koiraputket venähtäneet jo puolimetrisiksi. Tänä kesänä niiden niittäminen taitaa siirtyä kesälomien alkuun saakka. Pieni kasvimaammekin oli tuottanut jo hyvin satoa. Salaatti, ruohosipuli, tilli ja persilja olivat kasvaneet niin, että saatoimme ottaa niistä pussilliset kotitarpeisiin ja perheen pienin söi niitä urakalla jo penkistä suoraan. Raa'at viinimarjatkin kelpasivat!

Ville

2 kommenttia:

 1. Ah, katon maalaus on meikäläisellä tuoreessa muistissa parin viikon takaa, joten tsemppiä sinne hankaliin asentoihin ;). Olemme olleet tyytyväisiä Uulaan juuri sisällä, seinissä ja katossa, mutta ulkomaalaukseen emme mekään ole Uulaa valinneet vaan perinteisen Hangon värin punamultakeittomaalin. Toisaiseksi valinnat ovat osuneet oikeaan, kun tyytyväisiä ollaan. Upea näkymä teillä tuosta ovesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katon maalaus on tosiaan aina oma urakkansa. Meillä väentupa tullaan aikanaan maalaamaan punamullalla, kunhan lopullinen vuorilaudoitus on vaihdettu nykyisten levyjen tilalle. Onko teillä muuten käytetty värisävynä italianpunaista vai tummempaa falunpunaista?

   Itse pidämme myös näkymistä paljon. Eräs paikallinen tosin joskus meille kummasteli, että miten ihmeessä joku haluaa kesäpaikan keskeltä peltoja.

   Ville

   Poista