tiistai 12. huhtikuuta 2016

Tuvan sisäkatto ja tuoreita paperiuutisia


Uuden väentuvan tuvassa on kolmitaitteinen laipio. Asensimme erään tuttavamme kanssa pari viikkoa sitten ilmansulkupaperin ja sisäkattolaudat paikoilleen. Laudat olivat kooltaan 33 x 190 mm eli hieman käyriä yksilöitä sai vääntää suoraksi oikein olan takaa. Onneksi suurin osa tavarasta oli kiitettävän suoraa, joten homma sujui suhteellisen joutuisasti.Aloitimme työn keskiosan viisteen vierestä ja teimme ensin valmiiksi katon vaakasuoran osan toiseen viisteeseen saakka. Sen jälkeen jatkoimme molemmilta puolilta jiiriosan kohdalta seinään saakka. Kiinnitimme laudat tässä vaiheessa muutamilla pienikantaisilla ruuveilla, koska niiden irrottaminen oli helpompaa aina tarvittaessa. Tämä osoittautui hyväksi ratkaisuksi, koska muutamien kierompien lautojen kohdalla säätöä riitti. Mietin jo valmiiksi tässä vaiheessa, mihin kohtaan sijoitan tulevat naulausrivit, koska tarkoitukseni on lyödä naulat vanhoihin ruuvinreikiin.Laudat olivat hieman päälle nelimetrisiä, joten jaoimme saumakohdat niin, että joka toinen varvi alkoi pitkällä ja joka toinen lyhyellä laudalla. Valitsimme suorimmat laudat pitkiin osiin ja kieroimmista teimme suosiolla pätkiä.

Lautojen suoristaminen onnistui kohtalaisen helposti niin, että teimme sahaamistamme pätkistä sekä uros että naaraspuolen pontteihin sopivia kiiloja. Kiinnitimme ruuveilla tukilaudan muutaman sentin päähän suoristettavasta laudasta, jolloin kiilaa tiukemmalle naputtamalla lauta suoristui ja sen pystyi kiinnittämään ilman rakoja.Sitten paperiasioihin: kuulin viikonloppuna mielenkiintoisen uutisen, joka liittyy ilmansulkupapereihin. Suomalainen Pyroll-konserniin kuuluva Ypap kehittelee parhaillaan ilmeisesti puhtaasti paperipohjaista ilmansulkupaperia. Firman mukaan ensimmäinen tyyppihyväksytty versio olisi tulossa markkinoille osaksi Paavo-tuotemerkkiä näillä näkymin heinäkuussa ja toinen versiokin on jo tuotekehittelyn alla. Täytyy seurata tilannetta ja hankkia paperin markkinoille tulon jälkeen kokeeksi yksi rulla ja testata sitä. Ennen tarkempaa kokeilua ei tästäkään tuotteesta uskalla kuitenkaan sanoa mitään varmaa. Hyvä uutinen kuitenkin!

Seuraavaksi työmaalla on vuorossa yläpohjan tekoa märkätilojen kohdalta ja puuhellan muurausta. Tästä jatketaan…

Ville

4 kommenttia:

  1. Moikka, mitä ilmansulkupaperia käytitte nyt? Onko se täysin paperipohjaista ja hengittävää? :)

    VastaaPoista
  2. Valitettavasti ehdin tämänkin alan tehdä sillä vanhalla ja mietin, pitäisikö poistaa niiltä osin kuin voi ja vaihtaa uuteen. Tilasin yhtä rakennuskartonkia kokeeksi ja jos sitä pystyy helposti asentamaan, käytän sitä lopuissa paperoinneissa.

    Ville

    VastaaPoista