sunnuntai 3. huhtikuuta 2016

LiesimustaUuteen väentupaamme tulee paikalla muurattu puuhella, jonka keittotaso ja luukut ovat kierrätystavaraa. Luukut oli valmiiksi kunnostettu ja ehdin pääsiäisenä hangata myös keittotason kuntoon. Käytin työhön Ferro-liesimustaa, jota löytyi Citymarketin siivousainehyllyltä. Lisäksi työvälineinä olivat teräsharja, riepuja, maalarinharja ja kuumailmapuhallin.

Maalarinharjaa parempi olisi ollut vanha kenkäharja - olin suunnitellut ottavani sen mukaan työmaalle, mutta unohdin. Harja on kätevä, koska sillä pääsee käsiksi pieniinkin rakoihin keittolevyssä, minne riepu ei mahdu. Kenkäharjassa harjakset ovat lyhyemmät ja se olisi napakampi työkalu kuin maalarinharja.Aloitin työn harjaamalla irtonaisen ruosteen pois teräsharjalla. Laskin keittolevyn maahan pressun päälle ja harjasin koko voimallani. Teräsharja vaatii voimaa ja jos levy olisi ollut korkeammalla pukeilla, ei ote olisi ollut niin reipas. Ruoste lähti ihan mukavasti irti. Irrottelin vähitellen kaikki keittolevyn osat irti ja pääsin näin käsiksi myös saumojen ruosteeseen. Viimeistelin rievulla.Sitten nostelin irtonaiset osat vuorotellen pukin päälle ja levitin rievulla ohuesti liesimustaa. Kuumensin kuumailmapuhaltimella koko pinta-alan huolella, jolloin liesimusta ei enää juurikaan jäänyt sormiin kiinni. Kohdissa, joissa sormiin jäi mustaa, tarvittiin vielä lisäpuhallusta. Lopuksi kiillotin vielä puhtaalla rievulla pinnan.Liesimusta on kyllä kaiken kaikkiaan aika maaginen aine: sillä saa ruostuneen valurautapinnan kiiltävänmustaksi, kuin uudeksi. Minusta työ oli myös helppo tehdä, vaikkakin sotkuinen. Kannattaakin työskennellä ulkona ja varata vaihtovaatteet lähelle.

Sitten vaan odottamaan letunpaistoiltoja!

Tuovi

6 kommenttia:

 1. Meidän täytyy kans alkaa tuohon puuhaan jossain vaiheessa. Suttasta, mutta palkitsevaa hommaa :)

  VastaaPoista
 2. Joo, hämmästyin itsekin, miten hyvin tuo liesimusta toimii. En ole aiemmin käyttänyt sitä.

  Tuovi

  VastaaPoista
 3. Kiitos vinkistä, kokeilen tätä myös! Muutenkin seuraan mielenkiinnolla blogiasi, upea projekti teillä :)

  VastaaPoista
 4. Ole hyvä - kävin tutustumassa myös sinun blogiisi, ihana talo ja pihapiiri! Jospa jonain päivänä meilläkin ollaan tuossa jamassa...

  Tuovi

  VastaaPoista
 5. Olisin kuullut joskus mielestäni, että silava ja grillihiili yhdistettynä antaisi samantyyppisen vaikutuksen. Timppa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa ihan mahdolliselta! Kauppojen liesimustat on tietääkseni tehty öljystä, graffitista ja mustasta väripigmentistä - samoja aineita :-)

   Tuovi

   Poista