lauantai 11. marraskuuta 2017

Jugendsängyt palasivat kotiin


Pari vuotta sitten kun päärakennuksen ikkunoita korjattiin ja irrottelimme pokia paikoiltaan, huomasimme niiden taakse kirjoitetut huoneiden nimet. Huoneet oli nimetty usein joko yleisvärityksen tai käyttötarkoituksen mukaan: konttori, vieraseteinen, sali, ruokasali ja niin edelleen. Päärakennuksen tien puoleisen päädyn kahdesta kamarista toinen oli nimetty vihreäksi kamariksi ja toinen valkoiseksi kamariksi. Vihreän kamarin tapettikerroksista yksi onkin ollut voimakkaan vihreä. Valkeasta kamarista sen sijaan ei ole löytynyt valkeaa tapettia, sen sijaan huoneeseen sijoitetut kalusteet ovat olleet vanhoista valokuvista päätellen valkeita. Molemmissa kamareissa on myös kaakeliuunit: valkeassa kamarissa täysvalkea, vihreässä  kamarissa malli, jossa on vihreää lehtikoristelua yläosan kruunussa.

Talossamme on säilynyt meille saakka vain vähän alkuperäisiä kalusteita. Syksyllä saimme talon entiseltä omistajalta hyvän vihjeen kolmesta sängystä, jotka olivat myynnissä. Otimme yhteyttä myyjään, ja saimme hankittua sängyt, joista kaksi on valkoista ja yksi ruskea. Valkeat sängyt ovat samat, jotka vanhoissa valokuvissa on sijoitettu valkoiseen kamariin. Nyt ne palasivat siis takaisin kotiin!

Saimme sänkyjen oston yhteydessä vinkin myös talon vanhasta jääkaapista (= kaappi, jossa on voinut pitää jäätä ja viileyttä kaipaavia tarvikkeita), joka toivottavasti myös päätyy takaisin kotikonnuilleen. Kirjoitamme siitä sitten erikseen.

Vielä lopuksi kannustuspuheenvuoro vanhojen täyspuisten kalusteiden hankintaan: olemme siirtyneet vähitellen kierrätyskalusteisiin ei vain vapaa-ajan asunnollamme vaan myös vakituisessa kerrostalokodissamme. Ne vaan ovat niin kestäviä, kauniita ja kunnostettavia. Pinnat voi aina hioa ja lakata tai maalata uudelleen ja rikkoontuneet osat voi vaihtaa tai korjata.

Vanhoja kalusteita voi myös helposti tuunata itselle sopiviksi. Esimerkiksi vanhat sängyt on usein tehty meidän aikaamme lyhemmille ihmisille. Sänkyihin voi kuitenkin melko helposti kehitellä jatko-osia, joilla pituus saadaan riittämään. Meillä on väentuvassa tällaiset jatketut vanhat 1800-luvun "parisängyt" eli kaksi samanlaista sänkyä vierekkäin. Ensin mietin, ovatko ne liian kapeita, mutta räätälöidyillä patjoilla ne toimivat hienosti. Nukun tuossa vanhassa sängyssä paremmin kuin missään muualla :-)

Tuovi

14 kommenttia:

 1. Kauniit sängyt. Samoja sanoja sanon puisten huonekalujen puolesta, ovat lajissaan parhaita.

  VastaaPoista
 2. Hienoa, että sängyt palasivat kotiinsa!

  Olen kerran nähnyt kirpputorilla sellaisen vanhan ajan jääkaapin ja se oli aivan älyttömän hieno. Kaappi oli jo myyty ja vieläkin harmittaa, oli se niin hieno kapine!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt sitten vaan entistä suuremmalla jännityksellä odotamme jääkaappia :-)

   Tuovi

   Poista
 3. Vastaukset
  1. Kiitos - varsinkin vanhoissa taloissa kalusteet jotenkin vaan ovat osa taloa, joten kiva saada niitä takaisin :-)

   Tuovi

   Poista
 4. Ihanaa, varmasti hyviä unia tiedossa lisää!

  VastaaPoista
 5. Voi kun ihanaa kun saa alkuperäset kalusteetkin asuntoon. Meillä on aina ollu kokopuiset kalusteet. Haluan että kalusteet kestää ja niitä voi duunata aina mielen ja ajan mukaan. Paljon on kalusteita myös ostettu käytettynä ja duunattu kotiin sopiviksi. Harvoinhan näkee uutta kalustetta joka on todella hyvän puusepän tekemää. Tai sitten ne maksaa tuhottomasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen aivan samaa mieltä. Metsästän aina lähtökohtaisesti vanhoja kalusteita ja jos ei millään löydy sopivaa, sitten vasta harkitsen uusia. Mahtavaa on myös tuo arvon säilyminen vanhoissa kalusteissa.

   Tuovi

   Poista
 6. Uskomaton juttu! Kiva, että sängyt pääsivät takaisin kotiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, on hienoa saada alkuperäisiä kalusteita takaisin.

   Tuovi :-)

   Poista
 7. Pidän juugendista ja huoneestanne valtavasti! Oletteko ajatellut laittaa kakluunia taloon? En löytänyt ehkä kaikkia artikkeleja? Katson vielä : ) http://kaakeliuunitehdas.fi/asiaa-kakluunista/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jugend on todella kaunista ja väreiltään kevyempää 1800-luvun lopun tummuuden jälkeen. Vanhassa päärakennuksessamme on yhteensä viisi kaakeliuunia ja lisäksi yhden palaset purettuna. Siellä on myös keittiössä kaakeloitu puuhella-leivinuuni ja pönttöuuneja, joista yksi on purettu pois.

   Kaakeliuunit taitavat olla kaikki Turun kaakelitehtaan malleja.

   Tuovi

   Poista