sunnuntai 11. lokakuuta 2015

Omenapuiden aikaJos tietäisin, että maailmanloppu on huomenna, istuttaisin tänään omenapuun.
Martti Luther

Istutimme kolme omenapuuta jokin aika sitten takapihalle. Syynä ei ollut maailmanlopun odottelu vaan yksinkertaisesti se, että omenapuut oli aika istuttaa. Ne ovat kasvaneet neljä vuotta Hirvensalmen Taimistossa. Aikanaan talomme pihaan kuulunut omenapuu oli myöhemmin siirtynyt naapurin pellon puolelle ja kun se kaadettiin, nappasin siitä muutaman oksan varttamista varten. Neljässä vuodessa niistä kehkeytyi kaksimetrisiä puun alkuja. Yhdessä oli jo omenakin.Tilasimme pari vuotta sitten puutarhasuunnitelman tontillemme ja omenapuurivi on laitettu suunnitelmassa takapihalle, jossa niitä aiemminkin on ollut. Kolme vanhaa puuta on vielä jäljellä ja kolme uutta tuli nyt niiden jatkoksi. Lueskelin netistä istutusohjeita ja yritimme parhaamme, saa nähdä miten pärjäävät.Maa on savista, joten teimme syvät kuopat, salaojitimme ne vanhoista, rikkinäisistä kattotiilistä tehdyllä murskeella ja vaihdoimme multaa. Kastelimme puun alkuja reippaasti ja askartelin niille tukikepit. Rungon ympärille tuli suojus, joka auttaa jäniksiä vastaan. Valkohäntäpeuroilta se ei valitettavasti suojaa, tarvittaisiin paljon korkeampi verkko.

Lapsuudenkodissani kasvoi pihalla omenapuita, jotka oli aikoinaan nimetty perheenjäsenten mukaan. Jatkoimme tätä perinnettä. On hauskaa ja kätevääkin kutsua puita omilla nimillään.Urakan päätteeksi maistelimme takapihan omenoita perheen pienimmän kanssa: ilmeestä päätellen kitkeriä, mutta silti tarjoilu kelpasi.

Tuovi

12 kommenttia:

 1. Mukavaa, että jatkoitte omenapuun elämää! Toivottavasti joku omenapuista tekee makeaakin hedelmää ;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, hieman riskillähän tässä mennään, sillä en ehtinyt maistaa sen kaatuneen puun omenia. Aika näyttää :-)

   Tuovi

   Poista
 2. Taisivat olla talvilaatua. Kiva kuulla kuulumisia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jännää, että omenat silti kelpasivat, vaikka aiheuttivatkin irvistelyä :-)

   Tuovi

   Poista
 3. kirpeistäkin ompuista saa ihania piirakoita ja hilloja. Mahtavaa tosiaan, että vanha puu sai uuden elämän vartteiden avulla<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirpeät omenat ovatkin itse asiassa suosikkejani, koska syön omenia enemmän hilloina ja piirakoissa kuin tuoreeltaan :-) Oli hauskaa antaa jatkoaikaa vanhalle puulle ja varttamispalvelu oli kätevä. En ole itse varttanut koskaan, ehkä se ei olisi vaikeaa, mutta silloin olisi jäänyt kyllä itseltä tekemättä.

   Tuovi

   Poista
 4. Edellisten kommenttien lisäksi: on hauskaa, että teidän perheellä on omat nimikkopuut!
  Toivotaan, että peurat ruokailevat muualla.
  Hedelmätarha on hyvällä alulla, kun pääsitte jo satoa maistelemaan. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On hauskaa, että puutarhasuunnitelman toteutus etenee vähitellen. Vielä kun päästäisiin luumupuuriviäkin joskus istuttamaan!

   Tuovi

   Poista
 5. No eipä ollut tullut mieleeni tuo varttaminen, vaan siinäpä tosiaan oiva idea saada itselleen omenoita vaikkapa mummulan vanhasta lempiomenapuusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varttaminen on aika hauska tapa kasvattaa uusia puita. Hämmästyin myös, miten isoiksi puut kasvavat lyhyessä ajassa.

   Tuovi

   Poista
 6. Ihana kuulla jonkun käyttävän Hirvensalmen taimiston palvelua, kun olisikin saanut lapsuuden omenapuista omat taimet mukaansa..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taimistossa oli hyvä palvelu. Postitin vartettavat oksanpätkät heille pahvirullassa. Mehän pidimme taimia siellä vähän turhankin kauan ja ne tulivat sitten bussin kyydissä meille takaisin. Oli hauskaa hakea ne Matkahuollosta. :-)

   Tuovi

   Poista