sunnuntai 19. heinäkuuta 2015

Pihan täydeltä väentupiaSaimme jokin aika sitten talon entisen omistajasuvun jäseniltä upeita vanhoja valokuvia talon pihapiiristä sekä sisäkuvia pää- ja ulkorakennuksista. Suurkiitokset vielä kuvista! Niiden perusteella olemme voineet hahmottaa paremmin pihapiirin historiaa ja joidenkin huoneiden sisustusta sadan vuoden takaa.

Pihapiirissä on ollut 1800- ja 1900-lukujen vaihteessa kaksi erillistä väentupaa, joista ensimmäinen (ks. kuvat yllä ja alla) purettiin ilmeisesti jossain vaiheessa sen jälkeen, kun uusi navetta kohosi tien toiselle puolelle 1920-luvulla. Toisesta, 1800-luvun lopulla rakennetusta ja 1960-luvulla puretusta väentuvasta emme ole toistaiseksi nähneet kuvia.
Nykyinen päärakennus on rakennettu 1870-luvun lopulla. Aiempi päärakennus sijaitsi sen sijaan isojakokartan mukaan suurin piirtein kuvassa näkyvän väentuvan paikalla. Mietimmekin vielä jokin aika sitten, olisivatko väentupa ja vanha päärakennus olleet mahdollisesti yksi ja sama talo. Yllä olevasta valokuvasta kuitenkin selviää, että rakennus seisoo muotoon hakattujen säännöllisten kivien päällä, joten ikä ei täsmää. Muutenkin rakennuksen ulkomuoto viittaa uudempaan aikaan, 1800-luvun jälkipuolelle.

Ylimmästä kuvasta näkee, että suurin osa tien varressa seisseen väentuvan ikkunoista on avautunut tielle ja joelle päin. Pihanpuoleisessa julkisivussa ei taas ole ollut kuistin lisäksi kuin kaksi ikkunaa, vaikka se on ollut sisäänkäynnin ja talon miespihan puoli. Suurin syy tähän on varmasti ollut se, että ikkunoita on laitettu etelän puolelle tuomaan valoa ja lämpöä sisätiloihin. Siitä huolimatta se näyttää erikoiselta ratkaisulta: kookas rakennus ja vain kaksi ikkunaa toisella pitkällä sivustalla.Uusimman väentuvan perustustyömaa etenee hyvää vauhtia. Ensi viikolla päästään todennäköisesti latomaan kiviä paikoilleen. Siitä lisää tuonnempana.

Ville

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti