keskiviikko 8. heinäkuuta 2015

Perustustyömaa vai arkeologiset kaivaukset?


Blogimme on viettänyt valitettavan kauan hiljaiseloa lähinnä muuttokiireiden, lapsenhoidon ja rakennustyömaan valmistelujen vuoksi. Uskon, että kesän edetessä päivityksiä tulee hieman tiheämpään tahtiin.

Uuden väentupamme perustusten teko alkoi viimein tällä viikolla. Jo aiemmin kesäkuussa oli tehty sorapeti valmiiksi ja lyöty yhdeksän teräspaalua 16-18 metrin syvyyteen niin, että paalujen päät ulottuivat savikerroksen läpi kantavampaan moreeniin.

Paalujen päät tullaan valamaan anturoiden sisään. Betonianturan alle ja sivuille tulee routaeristys ja päälle ladotaan luonnonkivet, jotka kiilataan oikeaan asentoon pienten kiilakivien avulla. Laastina käytetään sementtilaastia, koska kivijalasta tulee perustusratkaisujen vuoksi liikkumaton.Anturatyö alkoi tiistaina. Sorapatjan pinnan korkeudessa ei valitettavasti otettu huomioon routaeristystä, joten ensimmäisenä oli edessä kohtalainen kaivuutyö huonossa säässä. Koska lyhyellä varoitusajalla ei saatu paikalle konetta, jouduimme kaivamaan anturan ja routaeristyksen alalta noin 10-15 senttiä soraa pois. Kahdelta mieheltä meni lähes työpäivä tähän. Tämän operaation jäljiltä työmaa näytti lähinnä arkeologisilta kaivauksilta tai muinaisilta hautakummuilta. Tämä ylimääräinen, tulevien anturoiden väliin korkeiksi kummuiksi kohonnut täytemaa tullaan myöhemmin kaapimaan koneella pois.

Perustustyöt ja kivijalan tekeminen on tilattu turkulaiselta Vili-Ko Oy:ltä, jonka toimitusjohtaja toimii lisäksi työmaan vastaavana mestarina.

Itse kivijalan tekeminen tulee olemaan mielenkiintoinen ja samalla haastava vaihe. Kivijalkakivet on aikoinaan purettu 1900-luvun alussa rakennetusta talosta. Kiviä ei valitettavasti ole merkattu mitenkään, joten niitä joutuu varmasti sovittelemaan paikoilleen jonkin verran. On myös todennäköistä, että lisäkiviä joudutaan hakemaan tien toiselta puolelta, vanhan saunan entisestä ja puoliksi maan sisään hautautuneesta kivijalasta. Tähän työvaiheeseen palaan piakkoin.

Parempia rakennus- ja restaurointi-ilmoja kaikille!

Ville

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti