lauantai 21. huhtikuuta 2012

Lahoa karmeissa


Ikkuna kunnossa, karmi ei.
 
Korjautimme kolme karmia talon vanhasta päädystä puuseppä Lindbladilla. Karmit olivat lahonneet varsinkin alaosistaan ja taas kerran lahoa löytyi enemmän kuin arvasimmekaan. Nyt karmit on puupaikattu. Tavoitteenamme on saada talon vanha pääty pian kesäasuttavaan kuntoon: lahot karmit estivät kunnostettujen ikkunoiden saranoimisen, nyt sekin onnistuu ja ikkunat saa sitten helposti auki.

Karmit ovat järeitä, mutta huonossa kunnossa.
Kuva: Valtteri Lindblad 
Puupaikka karmissa.
Kuva: Valtteri Lindblad

Paikkapala liimauksessa.
Kuva: Valtteri Lindblad
Puupaikattu karmi - puusepän mielestä tässä mennään jo niillä rajoilla, kannattaako tehdä kokonaan uusi karmi, koska paikkaa on paikan vieressä ja rakenteen tukevuus saattaa kärsiä.
Kuva: Valtteri Lindblad
 Myös talon sisäovia operoitiin Lindbladin toimesta, jotta niiden käynti olisi parempi. Kamarin ja salin välinen ovi ei mennyt ollenkaan kiinni ja kuistin sisäpuolen pariovet menivät kiinni, mutta jäivät sikäli kauas toisistaan, ettei lukon kieleke yltänyt mennä kiinni saakka. Molempia ovia höylättiin sähköhöylällä: kamarin ovea yläosastaan, pariovia saranasivuiltaan.

Lehtikuusen vuosirenkaista näkyy, että alkuvaiheessa puu on kasvanut vauhdilla, jonka jälkeen kasvu on hidastunut.


Juuren lähellä puu oli mennyt säleiksi. Tästä osasta ei lautaa saa, ehkä jotain muuta.


Pihan lehtikuusi on myös viimeinkin sahattu ja odottaa pääsyä vannesahan käsittelyyn. Sahautamme siitä lautaa ulkorappua varten.

Huomasimme myös pihamaan ensimmäiset sinivuokot - aurinkoista kevättä kaikille!


1 kommentti:

  1. Kevään ensimmäiset sinivuokot, kaunista! Ja mielenkiintoista on lukea ikkunankarmien entisöinnistä.

    VastaaPoista