lauantai 5. toukokuuta 2012

Konttorin seinä sai hirsipaikan

Uusi Suomi vuodelta 1938 löytyi lattian alta.


Konttorin seinä on nyt lopultakin korjattu! Samalla paikattiin myös sen yläpuolella oleva kattojiirin vaurio, joka oli lahottanut osaa tukirakenteista. Lattiaa avatessa löytyi rossipohjan eristekerroksen alta vanhoja Uusi Suomi -sanomalehtiä, joita oli käytetty estämään turpeen variseminen laudanraoista ryömintätilaan. Hirsikorjauksen suoritti Restart.

Konttorin seinä ennen korjausta...

...ja korjauksen jälkeen.
Konttorin korjausten tutkimisen ohella ehdimme vapun alla paikkaamaan yhden vanhan päädyn ikkunan alla olleen lahovaurion ja haravoin pihalta enimpiä lehtiä ja risuja.

Seinästä poistettiin ensin vuorilauta lahon kohdan päältä ja sitten hirren laho aines puupaikkaa varten.Puupaikkaa sovitetaan paikoilleen. Paikka on tehty vanhasta hirrestä.Puupaikkaa työstettiin sirkkelillä ja kirveellä vähän kerrallaan, kunnes se sopi seinän hirressä olevaan koloon.
Puupaikka kiinnitetään sisäpuolelta puutapeilla ja se jää piiloon uuden vuorilautapätkän alle. Uusi lauta on itse asiassa vanhaa vuorilautaa, joka on peräisin kuistista. Korjatun karmin pidempi tippalista pitää sadeveden loitommalla paikkakohdasta.


Vaahteran lehdet teettivät haravoidessa eniten työtä - ne muodostavat talven kuluessa harvinaisen tiiviin, levymäisen pinnan nurmikolle, jonka haravointi vaatii riuskoja otteita. Lehmuksen ja saarnin lehdet ovat huomattavasti helpompia. 

Haravointi on mukavaa puuhaa, kunhan sää ei ole liian tuulinen.
Pokien kiinnityksessä mitat (erityisesti ristimitta) ovat tärkeitä: ikkuna-aukon mitoissa täytyy pysyä.


Lähipiiristä tilatut ikkunanpokakorjauksetkin saatiin finaaliin: liimasimme ja tapitimme pokat tuulisella pihamaalla. Seuraavaksi vuorossa onkin kittaus, lasitus ja lopuksi maalaus. 


Sinivuokot olivat kauneimmillaan viikkoa ennen vappua. Kohta onkin sitten voikukkien vuoro!

4 kommenttia:

 1. Paljon olette taas aikaan saaneet. :)

  VastaaPoista
 2. Niin, tämä työmaa on vähän sellainen, että tekemättä ei oikein osaa olla. Hyvä, jos vartin jaksaa istua paikoillaan. Tuo konttorin seinähän on kyllä toisten tekemää...

  VastaaPoista
 3. Hyvää työtä:) ja voimia ja iloa kevääseen!

  VastaaPoista
 4. On ilo nähdä taas uusia etappeja saavutetuksi. Ja hieno löytö tuo lehti (lehdet) aikojen takaa.
  Sinivuokot suorastaan loistavat. Ovat tainneet saada uutta potkua nekin talon entisöinnin myötä.
  Kohti uusia vaiheita vaan...

  VastaaPoista