keskiviikko 4. huhtikuuta 2012

Ei taloa ilman talkoita?

Saunan hirret oli merkattu valmiiksi kokoamista varten.Talkoot eli talkootyö (venäjän sanasta toloka) on perinteinen suomalainen naapuriavun muoto, johon liittyy vahva yhteisöllisyyden tunne. (Wikipedia 4.4.2012)

Talkoot ovat ehkä viime aikoina jääneet vähän unholaan muutoin kuin asunto-osakeyhtiöiden pihatöissä - ja niissäkin taitaa olla aina se sama talkooväki paikalla. Mietin myös, ovatko talkoot enää naapuriapua vai enemmänkin sukulaisapua? Onko niin, että naapureita ei oikein enää tunneta eikä uskalleta pyytää tekemään ilmaista työtä? Meilläkin talkoot tehdään usein sukulaisporukalla.

Tästä huolimatta tai juuri tästä syystä talkoissa on useimmiten oikein mukavaa. Työnteko maistuu, samoin ruoka ja illalla pääsee saunaan. Työn tulokset näkee konkreettisesti ja talkoissahan on se hyvä puoli, että yleensä tehdään joku rajattu, mutta laaja kokonaisuus. Työ etenee ripeästi ja valmista tulee.

Tässä kokoamistyö on jo loppusuoralla. Tukkikoura on ehdoton apuväline tässä työssä.Talkoiden järjestäminen on oma taitolajinsa, jotta talkooporukka tulee uudestaankin. Usein talkoita järjestäville tulee myös vastakutsuja toisten talkoisiin - niistä ei parane kieltäytyä.

Olemme pitäneet jo aika monet talkoot oman talomme parissa ja nyt oli vuorossa toisten talkoisiin osallistuminen. Vietimme viikonlopun Itä-Suomessa aurinkoisessa säässä hirsisaunaa rakentaen. Oma osuuteni rajoittui ruokahuoltoon, eristeiden niittaukseen, tappien sahaamiseen ja niiden jakeluun tikkailla keikkuville työmiehille.

Hirsien merkkauksessa oli kiintoisa logiikka, jossa käytettiin kirjaimia, tavallisia numeroita ja roomalaisia numeroita.
Villaa niitataan hirsiin eristeeksi.


Pääsiäisenä onkin vuorossa oma työmaa, tällä kertaa vain kolmen hengen iskujoukolla. Ruuat ajattelin pitää yksinkertaisena: hernekeittoa, pyttipannua, makkaraa, kahvia ja pullaa. Ja illalla saunaan.

3 kommenttia:

 1. Oikein hyvää pääsiäistä ja mukavia talkoita! Mitä talkoisiin tulee niin kai naapuriapua edelleen on ja annetaan vähän eri tavoin asumismuodosta, -paikasta ja avuntarpeesta riippuen. Vanhempieni kylällä on esimerkiksi hieno perinne naapuriavun suhteen. Täällä omalla asuinalueella yhteisöllisyys kenties ilmenee toisella tavalla kaikkien asuessa uudehkoissa (kerros)taloissa, eli esim. yhdistysten kautta.

  VastaaPoista
 2. Lapsuudessani muistan talkoo-päiviä pidetyn koko kylän väelle. Esim. pärekattotalkoot tuottivat valmiin katon päivässä, väkeä oli saapunut paljon.
  Tunnelma ja yhteisöllisyys jäävät mieleen, työnteko ei rasita hauskassa seurassa.

  VastaaPoista
 3. Hyvä että talkooperinnettä elvytetään.
  Talkootyöthän olivat tavallisia vielä 60-luvun Suomessa mutta 70-luvulla alettiin verottajan taholta katsoa karsaasti jos oman työn osuus nousi liian suureksi omakotityömaalla.Verottaja antoi heti mätkyt. Mitenkähän lienee nykyään?

  VastaaPoista