sunnuntai 25. maaliskuuta 2012

Lipasto, senkki vai piironki?

Vedin on 1900-luvun alun tyyliä.


Ostimme vanhan valkean kaapin, jossa on vetolaatikkoja. Aluksi ajattelin, että se on piironki, mutta mitä eroa oikeastaan on lipastolla, senkillä ja piirongilla? Joka tapauksessa kaappi on 1800-luvun puolelta ja ostimme sen jälleen Fasetista. Se on suomalainen ja maalautimme sen valkeaksi kaupan yhteydessä. Vetolaatikkojen käynti oli ensin vähän nihkeää, mutta parani kynttiläntalilla käsittelyn jälkeen. Kaappi on meillä liinavaatekaappina ja aika kätevä siinä käytössä.


 Parin viikon päästä onkin pääsiäinen ja aloitamme kevään rakennustyöt. Oikeastaan ensin on vuorossa purkuhommia, sillä valmistelemme työmaata hirsikorjaajan tuloa varten. Tarkoitus on myös polttaa roskakokko pois ennen kesää ja tutkia kaatunut lehtikuusi metallinpaljastimella. Vanhoissa pihapuissa on usein nauloja ja puun sisään jääneitä rautalankoja, jotka voivat helposti rikkoa sahanterän. Näin kävi viimeksi vaahteraa kaadettaessa ja ajattelimme nyt viisastua vahingosta.

4 kommenttia:

 1. Se on lipasto, koska siinä on laatikot - vanhalla suomella lippaat, senkissä on ovet. Piironki on kai vähän fiinimpi lipasto, sen nimi tulee ruosin sanasta byrå, tarkempaa etymologiaa ei näin maanantaiaamuna lohkea. :)

  VastaaPoista
 2. Hienoa, kiitos vastauksesta! Aina oppii uutta. Ja tervetuloa Elina uudeksi jäseneksi Vihreään kamariin!

  VastaaPoista
 3. Jälleen kaunis hankinta!
  Omassa lapsuudenkodissani oli lipasto tai piironki, jossa alaosassa vetolaatikot ja yläosassa suuri peili pienten kaappien reunustamana. Piirongiksi sitä kutsuttiin. ej

  VastaaPoista
 4. Piironki eli "byrå" se on sitten, jos yläosassa on esimerkiksi kannella peitetty työpöytä. Se on siis "toimisto".

  Lipastossa on vain vetolaatikot.

  Senkissä on vetolaatikoiden lisäksi myös ovet

  VastaaPoista