sunnuntai 14. tammikuuta 2018

Ulkovessan ovi taas paikoillaanSain viikonloppuna tallin päädyn ulkovessojen ensimmäisen oven kunnostuksen hyvään vaiheeseen. Asensin sen sunnuntaina takaisin paikoilleen ja otin toisen ja paljon huonokuntoisemman seuraavaksi työn alle.
Olimme ottaneet ovilehdestä irrotetut saranat mukaan kotiin ruosteen poistamista varten. Luulin niitä alun perin käsin taotuiksi saranoiksi, mutta ruosteenpoiston jälkeen saattoi helposti huomata, että kyse oli konetaotusta mallista. Saranoiden takapuolelta löytyi sitä paitsi merkintä Eskilstuna Jernbolaget eli ne olivat ruotsalaista tehdastuotantoa. Ne ovat todennäköisesti myös alkuperäiset eli asennettu vuonna 1906 paikoilleen. Ennen asentamista teimme niihin tervakarkaisun ruostetta vastaan.Saranat sain asennettu helposti paikoilleen niin, että tuin ensin oven paikoilleen oviaukkoon ja laitoin pienet korokkeet sen alle. Kiinnitin tämän jälkeen saranat parilla ruuvilla oikeille paikoilleen ja asentoon. Sen jälkeen nostin oven irti ja porasin reijät pultteja varten saranassa olevien reikien läpi. Näin saranat sai kätevästi heti oikealle paikalleen. Kiinnitin saranat lopulta pulttien ja muttereiden avulla tiukasti kiinni. Ovi istui hyvin aukkoonsa.
Irrotin lopuksi vielä viereisen vessan oven, joka oli paljon huonommassa kunnossa kuin tämä ensimmäinen. Sen puuosien korjauksessa menee hieman enemmän aikaa. Toisaalta ovi on saman mallinen, joten menetelmä on sama kuin ensimmäisenkin oven kohdalla. Tavoitteena olisi, että molemmat ovet olisi maalauskunnossa keväällä. Maalaamme ne pellavaöljymaalilla, ja sävy tulee olemaan lähellä keltamultaa, jolla navetan ylemmän osan ulkovuoraus on aikoinaan sivelty.

Ville

5 kommenttia:

 1. Terve,
  Mistä päättelette saranoiden olevan noinkin vanhat?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Siitä emme toki voi olla aivan varmoja. Ovet ovat kuitenkin alkuperäiset, eikä niissä näy jälkiä toisenlaisten saranoiden kiinnityksistä. Talon isäntäväki on vieraillut aikoinaan aktiivisesti ostoksilla etenkin Turussa, josta ne on voitu hankkia. Ville

   Poista
  2. Mielenkiintoista...! Samaa mallia kun valmistetaan käsittääkseni edelleen. Onpahan pitkään ollut tuotannossa tuo saranamalli sitten.

   Poista
  3. Joo. Ja kyllähän nuo meidänkin saranat aika elähtäneeltä ensin näyttivätkin. Mutta nyt ruosteen poiston ja tervakäsittelyn jälkeen ovat uutta vastaavassa kunnossa.

   Poista
 2. Onpa vanhat saranat. Meillä oli vanhat onneksi ei vielä ruosteessa olleet pihakalusteet. Sähkösinkitettiin ne jotta kestävät vielä pitkään. https://www.laxstrom.com/palvelut

  VastaaPoista