sunnuntai 28. toukokuuta 2017

Kissanluukkuja muuraamassaUuden väentuvan tuuletusluukut eli kissanluukut kivijalassa on tähän mennessä suojattu ja talvisin tukittu erilaisilla väliaikaisilla viritelmillä. Nyt viikonloppuna muurasin aukkojen alaosan lopulliseen tasoon pienillä luonnonkivillä. Laastina käytin Weber Vetonit 137 -oikaisulaastia, joka oli väriltään mahdollisimman vaalea. Muuraus sujui sillä varsin vaivattomasti. Kuvissa näkyvät puiset muotit ovat vielä väliaikaisia, mutta mittasuhteiltaan kuitenkin suurin piirtein samanlaisia kuin lopullisetkin tulevat olemaan. Nidoin lopuksi aukkojen suojaksi vielä hiiriverkot.

 


Alkuperäisen suunnitelman mukaan luukkuihin tulee puiset ”karmit”, joihin kiinnitetään saranoiden avulla avautuvat luukut. Luukut voidaan sitten sulkea talveksi suojaamaan ryömintätilan lämpötilaa putoamasta turhan alas. Luukkujen oli tarkoitus olla hieno yksityiskohta jo sinänsä. Tuuletusaukot tehtiin kuitenkin kivijalkatyön aikana hieman pienemmiksi kuin arkkitehdin suunnitelmissa, joten luukun mallia täytyy hieman muuttaa. Aukkojen koko on meidän talomme kohdalla riittävä, koska tuuli puhaltaa tuimasti lähes joka päivä ja alapohjassa ilma kyllä liikkuu.Tämänhetkinen suunnitelma on, että tuuletusluukkuihin tehdään karmit, joiden sisäpuolelle kiinnitetään apilakuvioisella rei’ityksellä varustetut pellit estämään kutsumattomien vieraiden saapumisen talon alle. Se, laitetaanko ”karmeihin” kiinteät, saranoidut luukut vai kesäksi irrotettavat kannet, on vielä pohdinnassa. Ne olisi kuitenkin tarkoitus saada kesän aikana valmiiksi.Tuuletusaukkojen puuosat tullaan myöhemmin käsittelemään Roslagin mahongilla, kuten myös esimerkiksi kuistin ja räystäiden näkyvät puuosat.Nukuimme muuten nyt ensimmäistä kertaa uuden väentuvan kammarissa eli rakennus on otettu nyt virallisesti käyttöön. Hyvin nukutti ja myös tunnelma oli kohdallaan. Sisustukseen ei ole vielä ehditty panostaa - rullaverhot ovat kuitenkin paikoillaan, seinät pestiin mäntysuopavedellä ja otimme vanhasta päärakennuksesta pari vanhaa sänkyä käyttöömme. Kolmannelle nukkujalle riitti matkasänky tässä vaiheessa.

Ville

1 kommentti:

  1. Taidokasta työnjälkeä! Olen usein miettinyt kuinka hankalaa painuneen talon oikaisu on - tuli tästä vain mieleen. Eipä tämäkään tosin kai ammattilaiselta hankalaa ole.
    Hyvä, että kammari on nukuttanut hyvin! On kyllä ihana maalaistunnelma, mitä kuvasta hieman pystyy näkemään.

    VastaaPoista