maanantai 26. kesäkuuta 2017

Kattolistojen ehostus


Vielä riittää töitä uudella väentuvallamme! Olen viime ajat rapsutellut ja maalannut vanhoja kierrätyslistoja tuvan kattoa varten. Ostimme vanhoja listoja Wanhan Wallankumouksesta. Ensin poistin niistä vanhat maalit sikäli kuin ne lähtivät helposti irti. Vanhaa sitkeästi kiinni olevaa maalia ei tarvitse yrittää irrottaa tai ainakin itse ajattelen niin. Huonekaluentisöinnissä usein otetaan kaikki maali pois, koska tavoitellaan sileää pintaa. Rakennusosissa (miksei huonekaluissakin) saa kuitenkin patina näkyä.
Ennen maalinpoistoa kannattaa irrottaa kaikki naulat ja niitit pois. Niitä yleensä riittää ja niin nytkin. Vanhat takorautanaulat ovat tiukimpia, koska ne ovat kulmikkaita eivätkä liiku yhtä helposti kuin uuden ajan pyöreät naulanvarret. Sorkkarauta, vasara, pihdit, vuohenjalka - joku näistä yleensä pystyy sitkeimpäänkin naulaan.Olen vuosien varrella urautunut poistamaan maalia tylsällä puukolla. Minulla on kaikenlaisia  kaapimia työkalupakissani, mutta en juuri koskaan käytä niitä. Tylsä puukko on yksinkertaisesti niin hyvä. Sen saa käänneltyä kaikkiin koloihin ja se ei naarmuta puuta.

Irtonaisten maalien lähdettyä hioin listat hiekkapaperilla. Käytän yleensä ensin karkeaa paperia ja sitten tasoitan hienommalla. Lopuksi pyyhin pölyt pois rätillä. Naulanreiät kittasin pellavaöljykitillä täyteen. Isommat reiät voisi myös tapittaa ja sitten viimeistellä kitillä.

Olemme maalanneet väentuvan sisätiloja Uulan pellavaöljymaaleilla ja listoihin tuli Pouta-sävyä eli samaa kuin katossa. Olen nyt vetänyt listat kahteen kertaan ja vielä kolmas kerta tarvitaan. Maalikerrosten määrä riippuu paljolti pinnan sävyistä. Nyt kun alla on puuta ja vanhaa valkeaa tai vihreää maalia, tarvitaan kolme kerrosta, jotta värierot eivät kuulla läpi.

Listoja voisi maalata myös asennuksen jälkeen, mutta tuvan katto on meillä aika korkealla ja ajattelin pääseväni helpommalla kun ei tarvitse kurkotella tikkailta. Kun listat on asennettu, täytyy katsoa minkä verran naulankannat näkyvät lattialta käsin. Niihin voi sitten kivuta sipaisemaan vähän maalia tarpeen mukaan.

Tuovi

7 kommenttia:

 1. Tulee kyllä komeita listoja! Patina säilyy kauniisti, vaikka saavatkin uuden maalipinnan.

  VastaaPoista
 2. On tuo kovaa hommaa! Itselläni vastaava on vielä edessä. Onnekseni yhteen viimeiseksi eteen tulleeseen listan tarpeeseen löysin vintiltä juuri sopivan pätkän maalaamatonta kattolistaa. Voi sitä onnea, kun säästyi yhdeltä työvaiheelta. Paljon tsemppiä rapsutteluun, jonka seurauksena tulee upea viimeistely kattoihin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä vaan - tunnustan, että yksi lista jäi raapimatta, kun siinä oli "pinkopahvipinnoitus", joka oli todella kovassa. Tiukan paikan tullen sekin on sitten kaavittava.

   Tuovi

   Poista
 3. Hienot listat! Olen myös huomannut, että tylsä puukko on hyvä työkalu maalin poistamisessa. Poistin maalit talomme alakerran viidestä väliovesta. Koukeroisissa peiliprofiileissa tylsä puukko oli paras työkalu. Kaapimet sitten laakeilla pinnoilla. Työniloa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, maalin raaputus on ihan rentoa hommaa. Kuuntelen aina samalla Yle Puheen vanhoja ohjelmia Areenasta ja mietin maailman menoa.

   Tuovi

   Poista
 4. Meillä tulee kattoremontti ja kattolistatkin pitäisi uusia. Ajattelin myös vain maalata ne uudelleen, koska ne vaikuttavat olevan ihan hyvässä kunnossa. Tylsä puukko on kyllä hyvä vanhan maalin poistossa. http://puuparoni.fi/kattoremontti/

  VastaaPoista