maanantai 1. heinäkuuta 2013

Yhdeksän taloa ja kirkko


Sain vinkin Pirjolta Yle Areenan mielenkiintoisesta dokumentista, jossa pääsee Lars Sjöbergin matkaan ruotsalaisiin kartanoihin. Sjöbergiltä eivät työt lopu kesken: hän kunnostaa yhdeksää taloa ja yhtä kirkkoa. Lähtökohta on ollut kaikissa sama, huono kunto ja uhka rakennuksen purkamisesta.

Sain aiemmin Sjöbergin elämäntyöstä kertovan Yhdeksän taloa ja kirkko -kirjan siskoltani lahjaksi. Voin suositella lämpimästi sekä dokumenttia että kirjaa - molemmat ovat inspiroivia ja kauniita katsella!

Pääset tästä Yle Areenaan: http://areena.yle.fi/tv/1218322. Dokumentti on katsottavissa vielä viikon ajan.

6 kommenttia:

 1. Kiitos vinkeistä! Huomenna on vapaapäivä, joten ehdin sopivasti näitä ihanuuksia tutkia. :)

  VastaaPoista
 2. Kiitos vinkistä! Oli hieno ohjelma. Voi kun tällaisia ihmisiä olisi ja olisi ollut Suomessakin enemmän...

  VastaaPoista
 3. Niinpä, minusta tuossa dokkarissa oli hyvä pointti se, kun Sjöberg sanoi tavoitteena olevan, että rakennukset säilyvät niin kauan, että niiden arvo nähdään ja joku muu ehtii tarttua toimeen. Eli hänellä ei olekaan tavoitteena saada kaikkia huippukuntoon vaan ainoastaan pidentää niiden elinkaarta. Ja tässä hän on varmasti onnistunutkin: ajat ovat nykyään paljon suopeammat vanhoille rakennuksille kuin vaikkapa parikymmentä vuotta sitten.

  VastaaPoista
 4. Kiitos! Tämän katson tänään :)

  VastaaPoista
 5. Suomi kaipaisi tosiaan tällaisia mesenaatteja, jotka joko rahoittaisivat toisten töitä tai tekisivät myös osittain itse kuten Sjöberg. Minusta tuossa Sjöbergin filosofiassa on hienoa se, että hän ei kunnosta taloja itseään tai perhettään varten niinkään vaan ajatuksena on, että talot pysyisivät kunnossa sen aikaa, että aika muuttuu ja joku muu taho jatkaa niiden hoitoa. Eli tavallaan pidennetään rakennuksen elinkaarta, jotta yhteiskunta ympärillä ymmärtäisi sen arvon ja tulisi mukaan talkoisiin.

  VastaaPoista
 6. :) Kiitos ohjelmavinkistä! Täytyy heti katsoa. Ostin joulun aikaan tuon kirjan itselleni, ihailen kovasti Sjöbergin kunnostusfilosofiaa ja kädenjälkeä. Suomessa kunnostetaan monesti "yli", vanha henki katoaa. Sjöbergin esiin loihtimat tilat ja tunnelmat ovat uskomattomia, niissä näkyy ajan kulku ja patina.

  VastaaPoista