sunnuntai 28. heinäkuuta 2013

Lahot hirret antavat tilaa uusille


Tallin korjaus jatkuu! Poistimme lahosta kulmasta ne lahoimmat hirret: selvitimme lahousasteen tökkimällä hirsiä puukolla. Jos hirsi vaikutti olevan puoleksi tai enemmän laho, poistimme sen. Jotkut hirsistä olivat lahoja vain toisesta päästään, joten niistä poistettiin vain laho osuus. Poistaminen kävi helpoiten moottorisahalla sahaamalla.


Yllä olevassa kuvassa näkyvät vasemmalla puolella säästettävät hirrenpätkät, joihin tullaan liittämään uutta hirttä. Oikealla olevat lyhyet osat poistetaan kokonaan.


Tässä tilanne hirsien poiston ja tukemisen jälkeen. Följarit kannattelevat nurkkaa kokonaisuutena, läjä hirrenpaloja puolestaan tukee katkaistuja hirsiä. Seuraavaksi vuorossa onkin sitten uuden hirren lisääminen nurkkaan ja liitosten tekeminen.Tallia on kengitetty aiemminkin: alin hirsikerta on hyvin vanhoista hirsistä, joissa oli erikoisia tapituksia - jopa suorakulmaisia tappeja. Tämä tappimalli on ajalta, jolloin poraa ei vielä ollut. Toki kulmikkaita tappeja on voitu laittaa vielä tovi poran ilmestymisen jälkeenkin.


2 kommenttia:

  1. Kiitos jälleen keraan näistä tarkoista työkuvauksista, joista voi olla meillekin vielä hyötyä. Hienoa nähdä, miten vanhaa korjataan :)

    ~ Piia Anneli / annelivia

    VastaaPoista
  2. Eipä kestä - tulee itsekin aina kerrattua työvaiheita ja mietittyä, mitä olisi voinut tehdä toisin tai paremmin. Aina näissä oppii ja viisastuu ainakin vähäsen :-)

    VastaaPoista