lauantai 7. lokakuuta 2023

Hieno Finna-löytöSaimme Rakennusperinteen ystävien kautta vinkin siitä, että Finna-palvelusta löytyy meidän talostamme useampia vanhoja kuvia. Osa niistä on sellaisia, joita olemme jo nähneet vanhoissa julkaisuissa, mutta osa on meille täysin uusia. Ne löytyvät Finnasta alkuperäisistä otoksista laadukkaasti skannattuina eli todella hyvälaatuisina. Tiedostoista on ladattavissa pienempi ja isompi tiedostokoko.


Finna on tiedonhakupalvelu, joka kokoaa yhteen erilaisten arkistojen, kirjastojen ja museoiden digitaalisia aineistoja ja luetteloita. Olen jossain vaiheessa aiemminkin yrittänyt löytää sieltä meidän taloomme liittyvä tietoja, mutta materiaalia on ladattu sen jälkeen palveluun lisää.

Finnasta löytyvät kuvat on otettu valokuvaajan vierailun yhteydessä 1936, ja ne ovat päätyneet Museoviraston kokoelmiin osana Kustannusosakeyhtiö Kiven kokoelmaa ja sitä kautta palveluun. Samainen kustannusyhtiö on aikoinaan julkaissut mm. Suomen sukutilat 1-2 -kirjat, jossa meidänkin talomme on mukana. Kuvia on käyty varmasti ottamassa juuri näitä julkaisuja varten.

Yhdessä kauempaa otetussa näkymässä häämöttää myös toinen väentupa, josta emme tähän mennessä ole löytänyt lainkaan kuvaa. Myös päärakennus ympäristöineen näkyy todella terävästi väentuvan katolta otetussa kuvassa. Mukana ovat lisäksi kuvat pariaitoista ja sisältä salista. Täytyykin muistaa käydä aina silloin tällöin tutkimassa digitaalisia aineistoja, koska niihin kertyy koko ajan lisää uutta materiaalia. Mukana voi olla hienoja löytöjä, kuten tässä tapauksessa.

Ville

6 kommenttia:

 1. Hyvänen aika miten jännittävän hienoa. En varmaankaan pysty kuvittelemaan, miten mukavalta teistä tuo löytö tuntuu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava löytö tosiaan! Talon omistajat ovat saaneet itselleen joitain versioita kuvista, mutta parhaat ovat selkeästi jätetty julkaisua varten.

   Poista
 2. No vau, todella aivan upeaa! Pihastakin näkyy todella hyvin istutukset ja sorakäytävät :-)
  Täytyypä käydä itsekin tutkimassa, jos jotain löytyisi omista tiluksista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin on. Aiemmissa versioisssa pihan kasvillisuudesta ja teistä ei ole saanut läheskään näin hyvin selvää. Näistä saa teetettyä hienot kuvat myös talon seinälle. Digitoinnin edistyessä löytyy kyllä jatkuvasti enemmän arkistomateriaaleja eri kohteista. Onnea etsintään!

   Poista
 3. Upeat kuvat! Ja kiitos vinkistä, pitääkin käydä katsomassa löytyykö omasta talosta kuvia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, niin on! Toivottavasti löytyy uusia kuvia myös sinun talostasi.

   Poista