torstai 2. huhtikuuta 2015

Kadonnutta pihapiiriä etsimässä

Tila kuvattuna lounaasta vuonna 1904.


Olemme tilan hankkimisesta lähtien yrittäneet selvittää, minkälaisia rakennuksia pihapiiriin on aikoinaan kuulunut. Sen olemme tienneet, että rakennuksia on ollut useampia ja ne ovat muodostaneet eräänlaisen umpipihan. Entiseltä omistajalta ja hänen sukulaisiltaan olemmekin saaneet mielenkiintoisia vanhoja kuvia, mutta esimerkiksi tien vieressä 1900-luvun alkupuolella kohonneen, todennäköisesti väentupana toimineen rakennuksen ulkomuodosta ei tähän mennessä ole ollut tietoa.

Vähän aikaa sitten entiseen omistajasukuun kuuluva lähetti meille todella mielenkiintoisen kuvan, jossa on näkyvissä monta pihapiiristä myöhemmin hävinnyttä rakennusta. Kuva on vuodelta 1904 ja otettu naapurin puolelta, joen pientareelta. Siinä on vasemmalla näkyvissä tien vieressä seisovat aitat, päärakennuksen pääty niiden takana, tien vieressä sijainnut väentupa ja vanha sauna, joka purettiin käsittääksemme 1960-luvulla. Saunan kivijalka on edelleen näkyvissä samalla paikalla, tosin puolittain maan alle uponneena.

Kuvan etualalla näkyvissä vanha maakellari. Tien toisella puolella vanha väentupa ja sen vieressä talousrakennus.



Ylhäällä oikealla näkyy myös nykyisen tallin paikalla sijainnut talousrakennus, jonka siipeen johti kuvan mukaan myös ajosilta. Rakennus on todennäköisesti toiminut joko tallina tai navettana tai sitten näiden yhdistelmänä.

Keskipäivän lepotaukoa viettämässä.


Kuvassa on myös arkipäiväisen hauska yksityiskohta. Vasemmassa alakulmassa näkyy paanukattoinen maakellari, jota vasten mieshenkilö köllöttää ja pitää todennäköisesti hyvin ansaittua keskipäivän taukohetkeä.

Edessä vanha sauna ja sen takana naapurin jo tässä vaiheessa rapistunut asuinrakennus. Saunan edustalla näkyvät myös hevonen ja naishenkilö hameesta päätellen.


Nykyisen tonttimme kohdalla on sijainnut aikoinaan vanha kyläkeskus, joka hajosi käytännössä 1800-luvun aikana. Kuvassa näkyy vielä entisen naapurin jo huonoon kuntoon päässyt, todennäköisesti lautakattoinen, rakennus saunan takana. Myöhemmin sekin alue liitettiin meidän tilaamme ja paikalle kohosi parin kymmenen vuoden kuluttua betonitiilinen navetta.

Vanha kuva kertoo itse asiassa todella paljon sekä vanhoista rakennuksista että vanhasta asumistyylistä. Tässäkin vanhassa kyläkeskuksessa on ollut 1700-luvun lopulla neljä tilaa. Ihmisiä on siis asunut runsaasti pienellä alueella. Sosiaalinen elämä on varmaankin ollut tiiviissä yhteisössä vilkasta ja rakennuksia (ja myös koneita) on ollut viisaasti yhteiskäytössä. On mielenkiintoista miettiä, kuinka paljon kylien hajoaminen on vaikuttanut työntekemisen käytäntöihin ja ihmisten sosiaalisuuteen.

Ville 

6 kommenttia:

  1. Kyllä vain! Täällä pienillä saarilla on kylät pysyneet vanhanmallisina, kun taloja ei ole voitu siirtää mihinkään jaetuille "suuremmille maa-aloille", kun sellaisia ei ole. Maisema on niin pienimuotoista ja pirstaleista. Minullakin on edelleen niitty- ja metsäpalsta ihan toisaalla kuin taloni, joka on tiiviissä vanhassa kylässä keskellä saarta. Ja näin on kaikilla muillakin. Onkin ilo löytää tällainen kyläharvinaisuus. Se on sitten toinen juttu, että osa rakennuksista on lahonnut/lahoaa aikojen saatossa ja kylä harvenee sillä tavoin...
    Tuo lepohetkeä viettävä tyyppi kiinnitti heti huomioni ekassa kuvassa :-) Ihana! Peukalo henkselin alla :-D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On hyvä, että kyläkeskuksia on säilynyt siellä saarilla ja muutama täällä matereen puolellakin. Kunhan vaan rakennuksetkin säilyisivät.

      Kuvassa lepohetkeä viettävä mies on todellakin mainio lisä! Kuvaajan tuttu tai ei, silti yksityiskohta paikallaan.

      Ville

      Poista
  2. Oi että, on antoisaa saada tietoa tilan menneistä vaiheista. Kuvat ovat niin arvokkaita, niiden kautta sukeltaa aina pienen kurkistuksen verran elettyyn.

    Ja tokihan työmies on leponsa ansainnut, kuten kuvakin todistaa:)

    Hyvää pääsiäisen aikaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuvat todellakin kertovat enemmän kuin päällepäin näyttäisi. Mitenköhän käy nykyajan digikuvien?

      Olisi hauska ajatella, että kuvan mies on tullut pitämään taukoa salaa, mutta ehkä sattuma olisi liian mehevä....

      Ville

      Poista
  3. Vanhojen tiiviiden kylien häviäminen on sääli. Toisaalta itse nautin kun saa asua ilman että naapurin rakennus on kyljessä kiinni. Oma talo on siirretty isojaon seurauksena nykyiselle paikalle. Tosin jako kesti kylässämme todella pitkään, ja mentiin vielä uusjakoon. Talo siirtyi siten vasta 1920. Riitaisa kylä :D

    Vanhat valokuvat on korvaamattomia, meillä ei ole talostamme yhtään. Kuulemma kuvat "hävisivät" perikunnalta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tässäkin kylässä jaon loppuun saattaminen taisi mennä 1900-luvun alkuun saakka. Se on aikoinaan ollut kova ja joskus riitaisakin urakka.

      Se on harmi, jos vanhoja kuvia ei ole löytynyt tai ette ole niitä muuten saaneet haltuunne. Toivottavasti niitä jostain kuitenkin vielä ilmestyisi.

      Ville

      Poista