Vanhan pokan sovitusta uuteen karmiin. Kuva: Valtteri Lindblad |
Hankimme aiemmin pari sarjaa vanhoja ikkunanpokia Metsäkylän Navetalta ja puuseppä Valtteri Lindblad nouti ne pajalleen helmikussa kunnostamista ja karmien tekoa varten. Työ on edennyt jo pitkälle. Ajattelinkin tässä vaiheessa kertoa muutaman sanan vanhojen pokien käyttämisestä uudisrakennuksessa, koska teemaa on tullut nyt mietittyä jonkin verran omassa projektissamme.
Ajattelimme aluksi, että hankimme kaikki ikkunat kierrätettyinä. Löysimmekin suurimman osan, mutta joitakin jäi puuttumaan. Ikkunoita metsästäessä huomasin, että on ensinnäkin hankalaa löytää monta samanlaista vanhaa pokaa eli samaa sarjaa olevia ikkunoita. Tähän varmaankin vaikuttaa se, että varaosapankit myyvät tavaraa kysynnän mukaan eivätkä välttämättä pyri säilyttämään sarjoja kokonaisina. Myöskin ostajilla on ehkä useimmin tarve vain parille varaosaikkunalle tai vaikka yhdelle sisustustarkoitukseen. Oma johtopäätökseni oli, että tarvitaan vähintään pari isoa pokasarjaa, joiden koot ovat lähellä toisiaan, jotta homma kannattaa.
Karmipuiden liimausta. Kuva: Valtteri Lindblad |
Toiseksi, vanhojen ikkunoiden kunnostuksessa tulee aina yllätyksiä. Niitä oli tässäkin projektissa. Joko ikkuna näyttää hyvältä ja paljastuukin yllättävän huonokuntoiseksi tai näyttää huonolta ja paljastuu hyväkuntoiseksi. Mutta tämähän on perinnerakentamisen lainalaisuuksia muuallakin. Työläintä ikkunakorjauksessa on usein vanhojen maalien poisto. Se on hidasta, puuduttavaakin, mutta tärkeää työtä. Toisin sanottuna kustannuksia on hankala arvioida tarkasti etukäteen: ikkunat on hankittava pienellä riskillä, koska korjaustyön määrän näkee vasta verstaalla.
Kolmanneksi, vanhan ikkunan kunnostuttaminen saattaa olla yhtä kallista kuin uuden vastaavan teko. (Itse tekemällä tietysti säästää, mutta aina siihen ei ole aikaa.) Tässä vaikuttaa juuri tuo työmäärä vaikkapa maalinpoistossa tai yllättäen lahoksi paljastuvat alasarjat, jotka joutuu kokonaan vaihtamaan. Toki uuden tekemisessä malli on ratkaiseva: yksinkertainen malli, johon puusepältä löytyvät valmiit terät on melko nopea tehdä. Niinpä mekin taivuimme siihen, että puuttuvat pokat tehdään uusina, samalla mallilla kuin kierrätysikkunat.
Soppatauko töiden lomassa. Kuva: Valtteri Lindblad |
Ja neljänneksi, käsityönä teetetyt ikkunat tuntuvat usein kalliilta, mutta kun katsoo uusien tehdasvalmisteisten ikkunoiden hintoja, eivätpä nekään ihan edullisia ole. Uskon myös, että elinkaari on käsityöikkunoilla pidempi, koska niitä voi huoltaa. Meillä vanhojen ikkunoiden käyttö oli myös periaate- ja tunnelmakysymys, tehdasvalmisteiset eivät olisi tulleet kysymykseen. Vanhan vaihtoehtona olivat uudet, käsityönä tehdyt ja niitäkin siis rakennukseen joitakin tulee.
Valmiita karmin osia. Kuva: Valtteri Lindblad |
Ikkunoiden, kuten muunkin rakennustyön, teettäminen käsityönä on myös mahdollisuus työllistää alan ammattilaisia ja tukea ammattitaidon säilymistä: tämä on myös meille tärkeää. On hienoa löytää taitavia, paikallisia osaajia, joiden kanssa muodostuu vuosia kestävä yhteistyösuhde. Näenkin vanhan rakennuksen korjaamisessa toimittaja-tilaaja-suhteen enemmänkin kumppanuutena.
Tuovi
Luottopuuseppä on todellinen löytö, josta haluaa pitää jatkossakin kiinni!
VastaaPoistaKyllä, olen täysin samaa mieltä :-)
PoistaTuovi
Meillä on sellainen erikoinen "siirtoprojekti" meneillään, että saimme talokaupassa pelkät valmiiksi puretut talon hirret. Talo oli haluttu nopeasti purkaa uudisrakennuksen pihapiiristä pois. Ovet, ikkunat jne. meni korvausosiksi muualle, kehikko oli kolme vuotta odottamassa kohtaloaan, kunnes se tuli myyntiin Metsäkylän navetan kehikkovälitykseen,
VastaaPoistaAluksi ajattelimme kerätä menetettyjen osien tilalle vanhat osat taas muualta. Lopulta luovuimme siitä, kun sopivaa materiaalia tuntui niin harvakseltaan löytyvän. Teetimme mm. ikkunat puusepällä vanhan mallin mukaan. Ajattelen, että se on se toisiksi parhain vaihtoehto niiltä osin, kun vanhaa ei ole käytettävissä.
Tsemppiä hienoon projektiinne! Olen usein ajatellut, että vanha talo olisi mukava kunnostaa kesäasunnoksi, jolloin säästyy monelta vanhaan taloon kuulumattomalta koukerolta. Siirtotalot, kun katsotaan uudisrakennuksiksi, on melkoinen taiteilu mm. energia-asioiden kanssa.
Meillähän on myös uuteen piharakennukseemme tulossa kierrätyshirsistä tehty runko eli vähän samantyylistä on menossa tälläkin suunnalla. Usein nuo helpommin haettavat osat menevätkin ensin kuten ikkunat ja ovet. On tosiaan työlästä etsiskellä yksittäin varaosia ja yrittää saada niistä yhtenäistä kokonaisuutta. Mekin teetämme osittain vanhalla mallilla uutta ja osin sitten käytämme kierrätystavaraa. Sisäovet etsitään kierrätettyinä, paitsi saunan ovi ja eteiseen tulevat tuplapariovet. Ulkopariovet ovat vanhat ja niiden mallilla sitten tehdään toiset pariovet sisäpuolelle lämmöneristystarkoitukseen.
PoistaOlen samaa mieltä, että uudisrakennukselle asetetaan niin paljon enemmän vaatimuksia kuin vanhalle. Vaikka rakennamme vain pientä piharakennusta, tuntuu, että valtava byrokratiaviidakko on kahlattavana mm. LVI-asioissa. Toivottavasti tämä lupaviidakko oikeasti auttaa vaikkapa sisäilmaongelmien hallintaan jatkossa...
Tuovi