perjantai 16. toukokuuta 2014

Rakennus, jota ei rakennettu


Kävimme jälleen Turun maakunta-arkistossa ihmettelemässä vanhoja perunkirjoituspapereita ja samalla saimme käsiimme 1900-luvun alussa pihaan suunnitellun asuinrakennuksen piirustukset. Rakennuksen on suunnitellut rakennusmestari Onni Touru. Tien lumo -teoksessa Viri Teppo-Pärnä luonnehtii Tourua seuraavasti:

Rakennusmestari Onni Touru oli ajan tuotteliaimpia maaseudun suunnittelijoita. Monia hänen rakennuksiaan osataan jo nimetä, mutta kenttä oli todella laaja – seurojentaloista ja meijereistä asuin- ja karjarakennuksiin – ja töiden määrä tuhatlukuinen.
Tourun suunnitelma on omaperäinen ja jotkut kohdat suorastaan ihmetyttävät: julkisivun toisen pään aittaratkaisu ja sisälle keskelle taloa suunniteltu sauna. Eletään kuitenkin vasta 1900-luvun alkua.Emme tiedä, miksi rakennus jäi toteuttamatta tai ketä varten se oli tarkoitettu. Sen sijaan vanhaa päärakennusta laajennettiin toisesta päästään. On mielenkiintoista, miten asiat voivat unohtua kokonaan sukupolvien vaihtumisen myötä. Tapahtumat, jotka ovat nyt meille itsestään selviä, voivat sadan vuoden päästä olla tietymättömissä ja pohdinnan kohteena. Minulla on ollut etuoikeus kuulla paljon vanhoja, menneiden polvien elämää koskevia asioita lapsuudessani - voin lämpimästi suositella kaikille isovanhempia juttuseuraksi.

Tuovi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti