tiistai 18. maaliskuuta 2014

Maalaismunia ja talosuunnitelmia


Vietimme aurinkoisen aamupäivän arkkitehti Pekka Saatsin kodissa Porvoossa. Saatsien koti on kunnostettu vanhasta kyläkoulusta ja paljon alkuperäistä on onnistuttu säilyttämään. Koulun isot ikkunat tekevät sisätiloista valoisat. Piharakennuksessa asustaa kanoja, joiden munia saimme valtavan määrän mukaamme.

Mutta asiaan: olimme vierailulla, koska aiomme rakentaa uuden talon vanhaan pihaamme. Ajatus on kytenyt mielessä jo pari vuotta. Talosta tulisi kompaktin kokoinen talviasuttava "väentupa", jossa olisi tupakeittiön ja makuutilojen lisäksi tilava sauna, lämmintä varastotilaa ja mahdollisesti vähän verstastilaa. Talon sijaintia olemme suunnitelleet vanhan, aiemmin puretun väentuvan paikalle pihapiiriin. Sijainti näkyy puutarhasuunnitelmissa, joista kerroin aiemmin.

Vanhan päärakennuksen aiomme jättää kesäkauden käyttöön, koska korkeiden huoneiden lämmittäminen kaakeliuuneilla pakkasella on melkoinen työ. Olemme poistaneet rakennuksesta vesijohdot, sähköt toki ovat jäljellä.

Koska vanha kylätontti ja sen vanhimmat kolme rakennusta, päärakennus ja kaksi aittaa, on suojeltu maakuntakaavassa, täytyy uudisrakennuksen tyyli ja erityisesti julkisivumateriaalit sopeuttaa ympäristöön. Maakuntamuseo antanee lausunnon arkkitehtisuunnitelmista ennen rakennustöiden aloittamista. Tilannetta helpottaa, että Pekka Saatsi on perehtynyt vanhoihin rakennuksiin.

Aikataulu hankkeessa on joustava, emme aio kiirehtiä ja suunnitteluvaihe tehdään huolella. Arkkitehtisuunnitelmat valmistuvat kesällä 2014, perustuksia pääsisi tekemään syksyllä ja rakennustyöt alkaisivat keväällä 2015. Ehkäpä loppuvuodesta 2015 pääsee jo lämmittämään uutta saunaa!

Juttelimme pari tuntia talosuunnitelmista arkkitehtipiirustusten pohjaksi ja tällaisia ajatuksia meillä on tässä vaiheessa:
 • seinät rakennettaisiin varhopatsasrakenteella (ks. esim. http://www.sommelo.fi/rakennukset/varhopatsastalo/) ja työssä käytettäisiin mahdollisuuksien mukaan vanhaa, muualta siirrettävää hirsikehikkoa
 • ulkoseiniin tulisi hirsien päälle vuorilaudoitus, värinä ehkä punamulta, jota pihan talousrakennuksissa on. Vanha päärakennus saa nousta "pihan ylimmäksi" vaalealla värillään.
 • kattoon tulisi musta kolmiorimahuopakate
 • ikkunoihin, oviin ja muihin soveltuviin rakennusosiin käytettäisiin vanhoja kierrätysosia
 • lattioissa voi käyttää uutta lankkua tai osin kierrätyslankkua, jos sitä helposti löytyy
 • sisätilojen pintakäsittelyssä olisi hauskaa kokeilla savirappausta ainakin osassa rakennusta
 • saunasta tulee vanhan ajan puulla lämmitettävä sauna, jossa on tilava, yhdistetty löyly- ja peseytymistila korkeine lauteineen
Tällaisia ajatuksia - nyt sitten aletaan jännityksellä odottaa piirustusten valmistumista. Samaan aikaan lähdemme jo etsimään vastaavaa mestaria rakennustyömaalle.

8 kommenttia:

 1. Tämäpä kuulostaa varsin järkevältä idealta! Ja samallahan kyseessä on pihapiirin ennallistaminen, mikäli alun perin siellä on tuo väentupa jo ollut.

  VastaaPoista
 2. Hyvä ajatus! Kiintoisaa seurata, miten etenee. Terveisin tuikku

  VastaaPoista
 3. Meillä niin samanlaiset ajatukset, toki emme ole päätaloamme laittamassa kylmäksi mutta muutoin suunnitelmat juuri kuin teillä. Onnea projektiinne!! Terveisin, piisijapankko.blogspot.fi

  VastaaPoista
 4. Kiitos! Kieltämättä on mielenkiintoista lähteä tekemään uutta kierrätysmateriaaleista - saa nähdä miten hyvin saamme uuden talon sopimaan vanhaan ympäristöön.

  VastaaPoista
 5. Hei! Olen seurannut blogiasi joitakin viikkoja. Mainioita ja tutun kuuloisia ajatuksia ja vanhan arvostusta!! Tämä tuorein postauksesi osui napakasti, sillä ostattelen tonttia, jolla on vanha, vedetön, ISO talo ja piharakennukset. Olen tuuminut vaihtoehtona talon nykyaikaistamiselle uutta pääosin kierrätystavarasta rakennettua piharakennusta, jossa on sauna, keittiö ja kammari tai kaksi. Olisi mainiota kuulla myös kustannustietoa, jos haluat sitä jakaa! Oma ajatus on noin 40-neliöinen rakennus. Minkä kokoinen teidän uudesta väentuvastanne tulee? Terv. Mari

  VastaaPoista
 6. Hienolta kuulostaa suunnitelmat! Mukava kun ajattelette ja toteutatte projektia niin huolella ja harkiten.

  VastaaPoista
 7. Meillä tehdään kierrätysmateriaaleista sen verran kun rakennusmääräykset ja oma budjetti antaa periksi. Jos joskus haluat kuulla lisää meidän kokemuksista, niin blogiin voi laittaa kysymyksiä ja sähköpostiakin saa lähettää :)

  Terv,

  Heidi Pömpelistä

  http://www.pompeli.blogspot.fi

  VastaaPoista
 8. Kiitos taas kommenteista - "väentuvasta" on tulossa noin 80-100 neliön kokoinen. Mielelläni jaan kustannustietoakin tulevissa kirjoituksissa.

  Pömpeli, käyn pian tutustumassa blogiisi ajan kanssa. Vertaistuki kiinnostaa ilman muuta. Meillä tämä on ensimmäinen uudisrakennusprojekti kaikkine kierrätysosineen :-)

  VastaaPoista