sunnuntai 29. joulukuuta 2013

Tallin ikkunoita ja vaahteran lehtiä


Vuoden viimeiset korjaustyöt tehtiin lauhassa ja hetkittäin jopa aurinkoisessa säässä. Lunta ei ole lainkaan - en ole tainnut aiemmin haravoida lehtiä joulukuussa. No tulipahan sekin koettua. Pihan haravointi jäi syksymmällä vähän kesken ja jatkoin nyt työn loppuun. Pihassa kasvaa paljon jalopuita, joista tulee valtava määrä lehtiä. Erityisesti vaahteran lehdet ovat työläitä, ne liimaantuvat paksuiksi märiksi laatoiksi, joita ei tahdo saada irtoamaan maanpinnasta. Saarnin, lehmuksen ja jalavan lehdet ovat huomattavasti helpompia. Lehtien eroja oli runsaasti aikaa analysoida haravoidessa.


Mutta sitten varsinaisiin korjaustöihin: sain kaksi tallin ikkunaa valmiiksi. Ikkunat olivat odottaneet ylimääräisten maalien puhdistamista lasipinnoilta ja nyt ehdin viimeinkin viimeistellä pokat. Asensimme ikkunat paikoilleen. Yleensä pokia joutuu aina jonkin verran höyläämään reunoista, jotta ne menevät paikoilleen sujuvasti. Ikkunoita ei uskalla kovalla voimalla lyödä paikoilleen, koska ne on voitava taas joskus irrottaa. Samalla tarkistelin aiemmin korjattujen tallin ikkunoiden kuntoa: hyvältä näyttää, yhdessä kohdassa oli lasitusnaula jäänyt liian pintaan ja ruostunut.



 Ikkunapokia höylättiin sähkö- ja käsihöylällä. Sähköhöylällä saa poistettua puuta vaikka millin kerrallaan, käsihöylällä taas tuntuma puuhun on parempi. Molemmat puoltavat paikkaansa vähän tilanteesta riippuen.

Tallin ikkunat eivät ole yhtä laadukasta puuta kuin päärakennuksen ja ne olivat huollon puutteessa aika lailla rapistuneet. Olen tehnyt pokille pellavaöljykyllästyksen, jos se vaikka pidentäisi niiden elinkaarta. Maalikerroksia maalasin kolme ulkopuolelle ja kaksi sisäpuolelle. Joitakin sisäpuitteita olen joutunut kokonaan uusimaan.

Tallin ikkunoita on nyt korjattu viisi kappaletta ja vielä on viisitoista korjaamatta. Töitä riittää siis seuraavillekin vuosille - hauskaa ja toimeliasta uutta vuotta!

6 kommenttia:

  1. Minäkin urakoin tänään lehtien parissa, kun en saanut hommaa valmiiksi aiemmin syksyllä. Meillä on ongelmana parisenkymmentä haapaa, jotka tiputtavat lehtensä vajan taakse ja lahottavat seinää sinne jäädessään. Hyvä, että sain ne vihdoin pois.

    Tämä oli hyödyllinen postaus ja luulenpa, että tuollaisen höylän hankinta on meilläkin edessä. Vielä emme ole tarttuneet ikkunanpokasavottaan, mutta pian sekin on edessä. Ihanaa Uuttavuotta!

    VastaaPoista
  2. Niinpä, osa ihmisistä taitaa jättää lehdet haravoimatta, jolloin ne ravitsevat maaperää. Meillä on kuitenkin ajan mittaan pihamaa noussut aika paljon suhteessa taloon ja tästäkin syystä täytyy yrittää saada ainakin enimmät ja isoimmat lehdet pois joka vuosi. Aikamoinen hommahan siinä on, mutta hyötyliikuntaa kuitenkin :-)

    VastaaPoista
  3. Kiitoksia informatiivisesta blogista tämän vuoden osalta ja paljon menestystä uudelle vuodelle 2014!

    VastaaPoista
  4. Kiitos samoin, mukavaa vuotta 2014!

    VastaaPoista
  5. Juuri löysin blogisi kun tsekkasin mitä blogeja uuden blogini lukija seuraa. Tosi kaunis blogi. Ja kiinnostava.Mielenkiintoista. Oma taloni on rakennettu noin 1850 -luvulla, ja viime viikolla selvisi että vanhan tuvan ikkunapokat ovat tehty 1700 -luvun mallin mukaan. Tai ovat niin vanhat. En ole tästä vielä kirjoittanut. Missä talonne on? Omani on Kouvolan lähellä. Minua kiinnostaisi parempi kuva yläkerran päätyikkunastasi. Talossani on varmaan ollut aika lailla samalaistet.

    VastaaPoista
  6. Talomme sijaitsee Varsinais-Suomessa. Tarkoitatkohan vanhan päädyn koristeellista päätyikkunaa? Laitoin siitä vanhan, ennen meidän aikaamme otetun valokuvan tänne: http://vihreakamari.blogspot.fi/p/kuvapankki.html

    Uudemmassa päädyssä on yksinkertainen ikkuna, samalainen kuin muutkin uuden päädyn ikkunat. Tuota vanhan päädyn ikkunaa emme ole vielä laittaneet paikoilleen koska karmit ovat hukkuneet jonnekin, täytyy jossain vaiheessa taiteilla ne paikoilleen nosturin avulla. Ikkunat ovat kuitenkin tallella vintillä.

    VastaaPoista