tiistai 29. lokakuuta 2013

Tehtyjä ja tekemättömiä hirrenvaihtoja


Hirsityöt taitavat olla sellainen urakka, joka ei koskaan lopu vanhan talon omistajalta. Jonkun kohdan saa korjattua, mutta monta vielä odottaa korjaajaansa. Viimeisin työrupeama oli päärakennuksen toisen päädyn hirsivauriot, jotka ovat syntyneet saunan ja muiden märkätilojen seurauksena. Pyysimme apuun Restartin väkeä jälleen kerran ja hirsiä vaihdettiin yli 30 metrin edestä. Periaatteena oli jälleen, että korjataan vain se, mikä täytyy. Joissakin kohdin korjattu seinä on melkoista palapeliä.


Kuten kuvasta näkyy, korjattavaa on päädyssä muutakin kuin hirsivauriot - piikainkamarin ja oikealla näkyvän emännöitsijän huoneen ikkunoita on kadonnut ja lahoa löytyi myös seinästä ylempää, jossa saunan ilmanvaihto ja toisaalta katon hankala jiirirakenne ovat tehneet tuhojaan.

Vaikka päärakennuksessa eivät työt ota loppuakseen, on samalla edistettävä myös piharakennusten korjauksia. Meillä on ollut tähän mennessä työjonossa toinen vilja-aitoista, joka on rakennettu 1800-luvun alkupuolella: toinen takakulma on lahonnut ja katto vuotaa. Tätä työtä suunnittelemme ensi keväälle tai kesälle. Pohdimme parhaillaan, pitäisikö säilyttää nykyinen sementtitiilikatto vai laittaa huopakatto, joka on tiilien alla. Kaikkein alimpana on toki päre.


Aitta on säilynyt sisätiloiltaan hyvin: sisälle on rakennettu toisesta hirsikerrasta isot viljalaarit ja alakerran lattia on käsinlyödyistä tiilistä. Olemme miettineet, saisiko aitasta nukkuma-aittaa jossain vaiheessa.


Alakerrassa on kolme luukkua viljalaareihin, joista on voinut säkittää viljaa.Yläkerrassa puolestaan ovat laarien suut, joihin viljaa on kaadettu.Aitassa on myös jotain irtaimistoa jäljellä kuten iso tiinu ja rautavahvisteinen lapio. Ovessa on mahtipontinen rautalukko, joka näyttää aika monimutkaiselta vempaimelta.4 kommenttia:

 1. Talo on kyllä kaunis ulkoa! Ja aitta siisti sisältä. Arvostan kunnioittavaa otettanne remontoinnissa.

  VastaaPoista
 2. Kiitos! Tässä vanhan korjaamisessa joutuu aina ajoittain miettimään, pitääkö työ tehdä pitemmän kaavan kautta vai voiko jossain kohdin säästää työtä ja rahaa. Harkitsemme tätä aina suhteessa rakennuksen tai rakennusosan ikään ja kuntoon. Mielenkiintoinen yksittäinen hanke oli vanhemman vilja-aitan pelastaminen, jossa jo ensin mietimme sen purkamista ja näytti hyvin epätodennäköiseltä, että korjaus onnistuu. Mutta niin se vain onnistuikin! Toki se vaati paljon työtä ja rahaakin, mutta eipä ole jälkikäteen harmittanut.

  VastaaPoista
 3. Onneksi olkoon menestyksestä Gloria Blog Awardseissa! Olet voittosi ansainnut :)

  VastaaPoista
 4. Kiitos paljon onnitteluista - voitto oli valtaisa yllätys!

  VastaaPoista