keskiviikko 12. lokakuuta 2016

Pöntöt piiloon ja vesi sisälle
Uuden väentuvan työmaalla on tällä viikolla asennettu maahan mustan ja harmaan jäteveden käsittelylaitteistoja. Varsinkin mustan jäteveden umpisäiliölle täytyi kaivaa järjettömän kokoinen kuoppa, johon se kuitenkin mukavasti upposi. Säiliö ankkuroitiin kiinni betonipainoilla ja sen sisälle laskettiin muutama kuutio vettä painoksi. Jotenkin tuo lvi-suunnittelijan suosittama pöntön koko tuntuu liioittelulta. Meidän perheemme mahtuisi asumaan tuon kokoisessa säiliössä.

Harmaan jäteveden varalle asennettiin umpisäiliön viereen In-drän moduuleilla toimiva suodatuskenttä. Koska tontti on niin tasainen, jouduttiin järjestelmän viimeiseksi osaksi asentamaan pumppu, jonka tarkoituksena on huolehtia siitä, että vesi kulkee oikeaan suuntaan ja lopulta puhdistettuna viereiseen avo-ojaan. Nyt pihalla sojottaa useampikin putki, joten seuraavaksi täytyy miettiä, miten ne saadaan parhaiten maisemoitua pois näkyvistä. Ehkä sopiva pensasrivistö ajaa hyvin asian.

Saman rupeaman aikana vedettiin vesi sisälle taloon. Tähän asti ainoa vesipiste on ollut pihahana, joka nyt otettiin pois käytöstä. Jatkossa ulkohanan paikka tulee olemaan väentuvan ulko-oven vieressä. Vesijohtoa varten oli sokkelin alle jätetty yhdysputki, jonka kautta liitäntä voitiin vetää ensin ryömintätilaan ja sieltä ylös kylpyhuoneeseen. Vesiputken sisään asennettiin lämmityskaapeli pahimpia pakkasia varten. Putki tullaan vielä eristämään koko ryömintätilan matkalta.Tuvan puuhellan kokeilu on viivästynyt useammalla kuukaudella. Nyt kuitenkin laitoin kokeeksi pienen pesällisen palamaan ja korkkasin hellan. Siitä tulee vielä hyvä tunnelman luoja ja lämmön lähde. Ja toki sitä voi joskus käyttää ruuanlaittoonkin.

Ville

6 kommenttia:

 1. Ihana puuhella. Tuossa uunissa on myös ihana leipoa ja hauduttaa ruokaa. Puuroja ja pataruokia.
  Noin ne pikkuhiljaa teillä työt edistyy. Vaihe kerrallaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Näin on. Pitää vain ensin opetella säätämään lämpöä tulen avulla.

   Ville

   Poista
 2. Voi mua. Piti sanoa paistaa leipomuksia eikä leipoa uunissa. Anteeksi.

  VastaaPoista
 3. Kylläpä on kodikasta, kun hellassa palaa tuli.

  Säiliö vaikuttaa suurelta, mutta mahtuuhan se maan alla olemaan.

  Hyvältä näyttää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, pönttö on ehkä meidän käyttömääräämme nähden turhan iso. Eipähän lopu tilavuus kesken.

   Ville

   Poista
 4. Hei!
  Mukavaa, että saitte vesisysteemit toimimaan, tiedän, kuinka hyvältä se tuntuu! Itsekin saimme viime kesänä jätevesipumppaamot ja muut vihdoin asennettua. Olihan siinä hommaa, mutta kyllä se on sen arvoista. Päästiin pihaakin sitten laittamaan kunnolla uusiksi, kun kaikki oli jo kertaalleen myllättynä.

  VastaaPoista