maanantai 25. heinäkuuta 2016

Lattia ladottu, seinät puhkottuKesälomamme on mennyt lähes täysin työmaalla, mutta paljon on saatu aikaiseksikin. Väentuvan rakennustöiden lomassa vietimme myös perheen pienimmän 2-vuotissynttäreitä. Talkootyövoimaakin on ollut apuna, joten läheskään kaikkea ei ole tarvinnut itse tehdä. Lämpimät kiitokset aputyövoimalle!
Uuden väentuvan lattialaudat on saatu paikoilleen tupaan ja kamariin. Tuovi sai lisäksi tuvan katon maalattua kolmeen kertaan. Huonetilat alkavat jo pikku hiljaa näyttää asuttavilta.Lattiamateriaaliksi valitsimme 31 x 190 mm:n mäntylautaa, jota haimme Arolan Höyläämöltä. Katossa käytettyyn ja pienemmältä paikalliselta sahalta haettuun kuusilautaan verrattuna nämä olivat hieman helpompia asentaa, vaikka vahvuus on molemmissa suurin piirtein sama. Kattolautojen pontti oli napakka mutta ei liian tiukka. Toki työasento ja -suuntakin vaikuttivat huomattavasti asiaan. Lattialautoihin käytetty puutavara on myös paljon parempilaatuista ja huolellisemmin valikoitua kuin kattolautojen kohdalla. Kuusiset kattolaudat alkoivat lähes välittömästi kieroutua, jos niitä ei heti saanut asennettua paikoilleen.


 
Lattian eristeen päällisen ilmansulkupaperin asensin kamarissa ja tuvassa eri systeemillä ihan kokeilun vuoksi. Pienemmässä kamarihuoneessa mittasin ja leikkasin paperisoirot valmiiksi rullalle ja niittasin niitä kiinni sen mukaan, kun lattialautojen asennus eteni. Tässä menetelmässä ei tarvinnut varoa jalkojen alla olevaa paperia, mutta itse asennus sujui hitaammin. Suuremmassa tuvassa taas asensin paperin ensin koko tilaan ja sen jälkeen vasta lattialaudat. Lautojen asennus sujui varsin kivuttomasti havuvanerilevyjen päältä ja työn edetessä jo asennetulta lattialta käsin. Täytyi vain laittaa levyt aina niin, että niiden reunat lepäsivät lattiankannattajien päällä. Muutamia reikiä puhkaisimme paperiin asennuksen aikana, mutta ne saimme helposti korjattua työn edetessä. Näistä kahdesta vaihtoehdosta joutuisammalta tuntui tuo paperin valmiiksi asentaminen. Mutta pienemmässä huonetilassa toimii kohtalaisesti myös lautojen ja paperin asentaminen vuorotellen.Viime viikkoon mennessä korvausilmaa oli tullut taloon lähinnä seinien yläosaan jätettyjen tuuletusvälien kautta ja päivisin avoinna olevista ovista. Nyt kun sekä katot että lattiat ovat lähes ummessa, oli aika puhkaista seiniin korvausilma-aukot. Aukot tein poraamalla 20 mm:n terällä ja sahaamalla reikien välit puukkosahalla. Viimeistely sujui nopeasti taltalla.Aukkojen sisäpuolelle asensimme Domus Classicasta hankitut korvausilmaventtiilit suodattimella ja ulkopuolelle lipalliset venttiiliritilät. Asennus on tässä vaiheessa vielä väliaikainen, koska ritilät pitää vielä poistaa ensi kesänä, kun korvaamme väliaikaiset levyt ponttilautoihin rakennuksen ulkoseinissä.Ihan omaksi iloksi asensin vielä yhteen ikkunaan koristelistatkin paikoilleen. Listamalli on sama, kuin mitä on käytetty aikoinaan päärakennuksessakin. Ne teetettiin uutena Helsingin Erikoishöyläyksessä, jossa oli jo valmiina terämallikin edellisen tilauksen jäljiltä. Yritimme ensin etsiä ikkuna- ja ovilistoja käytettynä, mutta emme löytäneet tarpeeksi suurta määrää ja oikean pituisia lautoja. Pienempiä eriä olisi kyllä löytynyt.

Kesäloman aikana siistiytyi pihamaakin huomattavasti. Varsinkin tienvarren pusikoituneet pensaskasvustot näyttävät nyt siisteiltä karsimisen jälkeen. Myös polttopuuta riittää nyt pariksi vuodeksi eteenpäin. Tuttavamme toi Suomen toiselta puolelta kalpikoneen mukanaan ja urakoi melkoisen kasan koivuklapeja odottamaan uuden saunan käyttöönottoa.


Tästä jatketaan taas muiden töiden lomassa.

Ville

2 kommenttia:

 1. Teet sitä mistä minä unelmoin. Ihanaa että vanhat talot saavat uuden elämän. Todella hyvää ja huolellista työnjälkeä teet. Itsellä on jo pitkään ollut unelma saan vanhan manstraatti kattoisen vanhan hirsitalon jota sitten voin kunnostaa ja entisöidä loppuelämän kodiksi. Iiiiisolla puutarhalla. Nyt jäin niin koukkuun sinun tekemiseen että sait minusta vaki lukijan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei ja kiitos kannustavasta kommentistasi! Vanhojen talojen kunnostuksessa on paljon työtä, mutta se myös palkitsee moninkertaisesti tekijänsä. Ja tervetuloa lukijaksi!

   Tuovi & Ville

   Poista