sunnuntai 28. helmikuuta 2016

Paperointia ja pulma naulakon kanssa


Samalla kun Tuovi on poistanut nupinauloja uuden väentuvan vanhoista seinähirsistä, olen itse tilkinnyt ikkunoiden ympäristöä, hirsien välejä ja rakennuksen nurkkia. Ehdin viime viikolla aloittaa myös pukuhuoneen alapohjan paperointia.

Alapohjan rakenne tulee pukuhuoneessa ja tuvassa olemaan alhaalta ylöspäin seuraava: umpilaudoitus, ilmansulkupaperi, 50 % sahanpurua ja 50 % kutteripurua sekoitettuna lämmöneristeeksi, päälle toinen ilmansulkupaperi ja pintaan 33 mm:n vahvuinen pontattu kuusilauta. Tuo sahanpurun ja kutteripurun sekoitus on parempi kuin pelkkä puru, koska karkeampi kutteri tekee siitä ilmavamman ja näin tehokkaamman lämmöneristeen. Purun merkitys on tuoda rakenteeseen sopiva määrä tiiviyttä.



Pukuhuoneen osalta tavoitteemme olisi, että sähkömies voisi tulla asentamaan tarvittavat vedot alapohjan sisään joskus pääsiäisen jälkeen. Sitä ennen pitäisi saada vielä eristeet asennettua paikoilleen.

Itse paperointi sujui alkukankeuden jälkeen varsin nopeasti. Työtä helpotti pieni rahallinen sijoitus uuteen ja parempaan nitojaan. Ero edelliseen on kun yöllä ja päivällä. Joskus suositellaan paperin kiinnittämistä rimojen avulla aluslaudoituksen ja kannatinpalkkien kulmiin. Tämä on varmaan hyvä tapa, mutta itse tyydyin ainoastaan nitomaan paperin huolellisesti palkkien kylkiin.

Paperointia tehdessäni mietin aivan toista asiaa, joka on vaivannut mieltäni jo pitkään. Päärakennuksen vieraseteisessä on pari seinään kiinnitettyä leveää naulakkoa, joita olen koettanut irrottaa jo useamman kerran. Ne pitäisi poistaa väliaikaisesti, kunnes niiden taustaseinä on saatu pinkopahvitettua ja tapetoitua. Periaatteessahan taustan voisi jättääkin paperoimatta, mutta mielelläni kuitenkin tekisin sen alkuperäisen suunnitelman mukaan. Olen jossain nähnyt samantyyppisiä naulakoita ja ne on kuulemma asennettu seiniin kiinnitettyjen ruuvien tai hakasten varaan.




Olen tutkinut naulakoitamme suurennuslasin avulla, mutta en ole löytänyt mitään ruuvinkantoja yms., joiden avulla ne olisi kiinnitetty seinään. Ainoaksi vaihtoehdoksi jää, että kiinnityssysteemi on juuri yllä mainittu. Naulakon takana, todennäköisesti pystykoristeiden kohdalla, täytyy olla jonkinlaiset kolot tai urat, jotka asennusvaiheessa tähdätään seinään kiinnitettyihin nauloihin tai hakasiin. Olen kuitenkin koettanut varovasti tuuppia naulakkoja eri suuntiin, mutta ne eivät ole liikahtaneetkaan tähän mennessä. Jos jollakulla olisi hyviä neuvoja - muuta kuin hankkikaa vahvempi tuuppija - naulakoiden irrottamiseksi, ottaisin sellaiset ilolla vastaan.

Hyvää alkavaa kevättä!

Ville

14 kommenttia:

  1. Onko puru vielä sallittu eriste paloturvallisuuden kannalta? Itse haluaisin laittaa yläpohjaan purua...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä ei ollut lupien kanssa mitään ongelmia. Puru sopii, mutta piipun ympräille täytyy luonnollisesti laittaa määräysten mukainen palovilla.

      Ville

      Poista
  2. Vailla sen kummempaa tietämystä tukisin ajatusta että tosiaan juuri pystykoristeiden/tukien kohdalla on joku koukku. Lisäksi metallisten naulakkokoukkujen takana voisi olla ruuvit jotka estävät naulakon nousun pois kannakkeistaan.

    Jos naulakon ja seinän välissä on rakoa, niin voisi teräsviivaimella, tai rautalangalla "sahaamalla" yrittää luovata kiinnikeiden paikat.

    ...tai sitten kierrät toiselle puolelle seinää, ja katsot näkyykö siellä himputin pitkien ruuvien kantoja ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen jossain vaiheessa irroittanut kokeen vuoksi muutamamia naulakkokoukkuja, mutta niiden takaa ei ruuvien kantoja ole löytynyt.

      Tuo "sahaaminen" olisi muuten hyvä, mutta naulakot ovat todella tiukasti kiinni seinässä. Tuovi yritti tuota kerran metalliviivoittimen kanssa. Pitäisi varmaan koettaa vielä ohuella rautalangalla. Kiitos vihjeestä!

      Ville

      Poista
  3. Teilläpäin taitaa siis löytyä kuivaa kutterinpurua isoja määriä??Itse laitatin viime kesänä selluvillan: Meillä ei ole kuivaa purua saatavilla Karijoella. Selluvilla lienee ihan ok matsku myös. Lämmön eriste kyky linee suht sama entiedä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Talomme lähistöllä on pari sahaa, josta saa kuivaa sahapurun ja kutteripurun sekoitusta. Sikäli hyvä tilanne.

      Selluvilla on toki ok ja lämpöeristeenä tehokkaampi, mutta halusimme tässä talossa käyttää perinteisempää materiaalia.

      Ville

      Poista
  4. OK hiano homma. Sahoja ei ole joka nurkalla saatavilla ja vielä kuivaa tavaraa. Kannattaa huomioida valittu lämmönsiirto materiaali rossipohjaeristeen paksuudessa sitten, elikkä laskea k- arvot oikein.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi on tosiaan useampia sahoja lähistöllä. Joo, nuo u-arvot laskettiin rakennusluvan hakuvaiheessa ja ovat toki tärkeitä. Hieman jäätiin normeista, mutta se ei estänyt luvan saamista.

      Poista
  5. Voi, miten ihanat ikkunat. Meille tulee tuollaiset uuteen hirsitaloon. Saisinko tietää ikkunoiden mitat?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Ikkunoita on itse asiassa kahta kokoa, koska emme löytäneet yhtä tarpeeksi isoa erää. Mitat ovat 1255 x 1560 mm (lev. x kork.) ja 1255 x 1460 mm.

      Ville

      Poista
    2. ... ja nuo ovat siis pelkkien pokien mittoja eivät karmien.

      Ville

      Poista
  6. Kiitos tiedosta! Mukava kun vastasit :)

    VastaaPoista
  7. Meillä on ainakin ulottuvat noiden koukkujen ruuvit seinään asti. Eli kahden koukut ruuvit pitävät naulakon seinässä. Toki voihan tuo olla myös liimattu seinään jollain muinaisella puuliimalla! ;) Meillä oli nimittäin panelit liimattu hirsiin kiinni... Siinä oli kiva repiminen!

    VastaaPoista