Joulun aika meni Itä-Suomen maisemissa, jonne satoi aaton kunniaksi ja juhlijoiden iloksi myös lunta. Juice Leskistä etäisesti muistuttava talven ensimmäinen lumiukko sai seurakseen myös lumihevosen ja kummallisen näköisen tontun.
Uuden väentupamme osalta ulkotyöt saatiin joulukuun aikana lähestulkoon pulkkaan. Jonkin verran maansiirtotyötä jäi odottamaan pakkasta ja maan kovenemista, koska saven seassa lotraus ei tuntunut kosteassa säässä hyvältä ajatukselta. Tammikuussa saadaan toivottavasti rakennustyömaan ympäristö siistittyä. Pihan viimeistelyä jatketaan toki myöhemmin keväällä ja kesällä.
Rakennustyöt jatkuvat alkuvuodesta sisätiloissa lähinnä ylä- ja alapohjien parissa. Tuvan sisäkatto toteutetaan kolmilappeisena, kuten ylhäällä olevasta kuvasta näkyy. Puuseppä on rakentanut huoneeseen väliaikaisen telineen, jonka päältä yläpohjarakenteita on ollut helpompi tehdä. Se helpottaa myös jatkossa kattolankkujen lyömistä paikoilleen näin korkeassa huonetilassa. Rakennuksen keskiosan märkätiloihin ja pukuhuoneeseen tulee sen sijaan tasainen laipio ja huonekorkeudet niissä jäävät huomattavasti tupaa matalammaksi. Tilojen hierarkiaa luodaan neliöiden lisäksi myös kuutioiden avulla.
Alapohjan lattiavasoina käytettiin rakennesuunnittelijan ehdotuksesta 45
x 300 mm:n kertopuupalkkeja, joiden alapintaan aluslaudoitus on
naulattu kiinni. Laudoituksen päälle tulevat ilmasulkupaperi,
eristekerros, ylempi ilmasulkupaperi ja päälle 33 mm:n lautalattia.
Rungon vanhoissa hirsissä on jäljellä aika paljon eri-ikäisiä nauloja, jotka pitää vetää talven aikana pois. Oma työnsä on myös rungon tilkitsemisessä sisäpuolelta käsin. Varsinkin ikkuna- ja oviaukkoihin saa menemään vielä runsaasti pellavarivettä.
Vanhan päärakennuksen osalta iloinen yllätys loppuvuoden osalta oli se, että alkusyksystä tekemäni ikkunoiden vuorilautojen tiivistyskittaukset näyttäisivät toimivan. Vaikka joulukuun alun kova tuuli ja sade paiskoivat vettä tuimasti vasten tien puoleista seinää, ei vesi tällä kertaa näyttänyt päässeen sisäpuolelle saakka. Ainoastaan yhden ikkunan toinen alanurkka tuntui aavistuksen kostealta. Ulkoa päin tarkastellessani huomasinkin, että olin siltä kohtaa jättänyt kittauksen väliin, koska ikkunan vuorilauta oli siinä vaiheessa ollut tiiviisti kiinni. Nyt siihen oli ilmestynyt pieni rako, josta vesi oli päässyt sisään. Täytyy tehdä varman päälle seuraavalla kerralla.
Hyvää alkavaa uutta vuotta kaikille!
Ville
Kiitos mielenkiintoisesta blogista vanhan hirsitalon kunnostamisesta ja hyvä, että ikkunoiden tiivistyskittaukset toimivat. Meillä on kesämökkinä yli satavuotias talovanhus, jota remontoimme hartaudella aina, kun aika sallii sen. Tänä kesänä olisi vuorossa maalausta ja todennäköisesti myös ikkunoiden tiivistys. https://www.fenser.com/ikkunoiden-huolto-ja-tiivistys
VastaaPoista