Kuva: Jari Lehtonen |
Väentupa saa havuvaneripeitteen hirsirungon laskeutumisen ajaksi. Vaikka kyse on väliaikaisesta ratkaisusta, laitetaan levyn alle ilmansulkupaperi tiivistämään runkoa. Parin vuoden päästä levyt poistetaan ja tilalle asennetaan 40 mm paksu pystyponttilaudoitus, joka sitten aikanaan maalataan italianpunaisella keittomaalilla.
Vanhoissa hirsissä on sekin hyvä puoli, että rungon laskeutuminen on maltillista. Toisin kuin uusien hirsien kanssa, vanha puu ei juurikaan enää kutistu, mutta hirsien varaukset kyllä painuvat ajan kanssa tiukemmin kiinni. Tässä varhopatsas-rakenteessa katto ei laske hirsien painuessa ollenkaan, koska kattoristikot lepäävät yläjuoksun päällä, jota tukevat puolestaan pystyparrut nurkissa ja väliseinien kohdalla.
Ennen syksyä on tarkoitus saada rakennuksen etupuolelle avokuisti portaineen suojaamaan pariovea ja helpottamaan kulkua sisälle taloon. Kuistiin tehdään talven varalle väliaikainen kate. Keväällä siihenkin sitten laitetaan huopakatto, kunhan lämpötila nousee sopivalle tasolle.
Kuvassa näkyvät syöksyrännit tehtiin rakennuksen etupuolelle hieman liian lyhyenä. Niitä pitää ensi viikon aikana hieman jatkaa alaspäin. Sinkityt rännit maalataan myöhemmin pellavaöljymaalilla mustaksi.
Ensi viikonloppuna vedetään sähköjä ja tehdään maanmuokkausta rakennuksen ympärillä. Palaan niihin kuvioihin myöhemmin.
Ville
Miten kuvatussa hirsirakenteessa hirsien "tiivistyminen" tapahtuu kun katon paino ei ole hirsien päällä? Jääkö rakenne harvaksi kun hirsien päälle ei tule painoa? Vanha hirsiveistäjä nimittäin totesi joskus, että runsas kostea lumi katolla on paras hirsirakennuksen tiivistäjä lämmön ohella.
VastaaPoistaKiitos mielenkiintoisesta kysymyksestä! Nuo vanhat hirret on veistetty umpivarauksella, jossa ylemmän hirren varauksen ”huulet” ovat jo valmiiksi melko tiiviisti yhdessä alemman hirren yläpinnan kanssa. Se ei siis painu niin paljon kuin avovarauksella tehty seinä. Avovaraukseen verrattuna tämä on tietenkin huonommin eristeellä tiivistettävä rakenne, mutta samalla tukevampi sivuttaissuunnassa tapahtuvaa vääntymistä vastaan.
VastaaPoistaEpäilen, että pystytolppien väliset osuudet eivät tule kovinkaan paljoa painumaan. Uuden puun painumisen kohdallahan kyse on enemmänkin puun kutistumisesta materiaalin kuivuessa. Meidän rakennuksemme osalta painumisen aiheuttaa maan vetovoima ja rakenteen oma paino. Vaikka siihen lisättäisiinkin katon paino, ei se kevytrakenteisena paljoa vaikuttaisi ilman pitkäaikaista raskasta lumikuormaa. Noin teoreettisesti ajateltuna rungon alaosasta tulee siis aavistuksen yläosaa tiiviimpi. Painumisen määrää on tietenkin mielenkiintoista seurata tulevaisuudessa ullakolta. Jos ja kun rakoa syntyy yläjuoksun ja ylimmän hirren väliin, se voidaan tiivistää ullakon kautta umpeen.
Ville