lauantai 5. lokakuuta 2024

Vintin aarteita




Vanhan päärakennuksen vintin siivous on yksi ikuisuusprojekteista, mutta niin ehkä saa ollakin. Vintti on iso paikka, ja vaikka tavaraa ei lopulta ole kovin paljoa, on sitä kuitenkin ihan riittävästi, kun se on ripoteltu sinne tänne irrallaan tai laatikoissa. Hauskaa on tavaran kerroksellisuus: uudemmassa päädyssä on tavaraa 1900-1950-luvuilta ja vanhassa päädyssä 1800-luvun lopulta 1900-luvun alkuun.

Olemme siivonneet aiemmin erityisesti uutta päätyä, kun vesikaton kunnostus on vaatinut tavaran raivaamista alta pois. Uudessa päädyssä on myös kesähuone. Uudemmat tavarat ovat kaikenlaista arjen irtaimistoa kuten astioita, ruuanlaittovälineitä, kenkiä ja käsityötarvikkeita.










Vanhassa osassa on puolestaan paljon kirjeitä, kirjoja, karttoja, karjanjalostukseen ja -hoitoon liittyviä muistiinpanoja, piikojen työtodistuksia, maakauppojen asiakirjoja ja valokuviakin. Talon isäntä on toiminut tavallaan kunnan viranhaltijana ja hoidellut monenlaisia asioita aina palovakuutusten korvauksista vaivaisten hoidon maksutilityksiin. Paperiarkisto näistä toimista on runsas.

Vintti on kaikessa kaaoksessaan myös kaunis paikka. Vintin päädyssä on koristeellinen ikkuna, josta siivilöityy tunnelmallinen valo vanhan tavaran keskelle. Yksi syy siivousprojektin pitkään kestoon onkin ehkä se, että niin helposti unohtuu ihailemaan vanhoja astioita tai lukemaan vanhoja kirjoituksia. Aika pysähtyy ja raksuttaa hitaasti taaksepäin.

Joskus mietin, mitä meidän ajastamme jää jäjelle, kun emme kirjoita enää juuri mitään paperille, kaikki tieto on verkossa ja kirjahyllyjäkään ei enää monissa kodeissa taida olla. Sahanpurulta ja vanhalta tavaralta tuoksuvaa vinttiä enää harvemmin jää, mutta toivottavasti jokin digitaalinen ullakko kuitenkin.

Tuovi