sunnuntai 29. marraskuuta 2020

Uusrokokoota, uusrokokoota!

Saimme viikonloppuna huikean lahjoituksen entisestä kotikaupungistamme Hyvinkäältä. Kyseessä on 1800-luvun jälkipuoliskolta peräisin oleva uusrokokootyylinen sohvakalusto, johon kuuluu pieni sohva, kaksi nojatuolia, neljä tuolia ja pöytä. Ja mikä hienointa, kaluston historiakin on hyvin tiedossa.

Alun perin kalusto on sijainnut Uukuniemen kanttorilassa ja yllä oleva vanha kuva onkin otettu sen salista. Hauska yhteensattuma oli se, että sama kanttorila on sisarentyttären ja -pojan isoisän entinen kotitalo.

Uukuniemen jälkeen huonekalut ovat olleet Puu-Käpylässä, josta ne siirtyivät jossain vaiheessa Hyvinkäälle. Viime vuodet ne ovat olleet hyvinkääläisen teatteriryhmän käytössä. Nyt niitä tarjottiin meille ja kahta kertaa ei tarvinnut miettiä, otetaanko vastaan vai ei. Kalusto on upea ja hienossa kunnossa, tervetuloa taloon!


 

Tämän tyyppisiä kalustesettejä on aikoinaan ollut etenkin isompien säätyläistalojen saleissa. Suurissa saleissa niitä on voinut olla jopa useampia sijoitettuna eri puolille huonetta. Lähes täysin samanlainen kertaustyylinen kalusto on myös Minna Canthin salongissa Kuopiossa. Olisiko peräti saman puusepän valmistama? Täytyykin jossain vaiheessa tutkia kaluston rakenteita ja mahdollisia merkintöjä tarkemmin.


Hauskaa joulunalusaikaa kaikille!

Ville

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti