maanantai 8. syyskuuta 2014

Vanhojen ikkunoiden ja ovien metsästys


Uudisrakennuksen julkisivupiirustuksia tehtäessä eteen tuli ulko-oven ja ikkunoiden mallin valinta. Vaihtoehtona olisi ollut hankkia valmiit uudet rakennusosat, teettää uudet toiveiden mukaan tai käyttää vanhoja ja sovitella ne uuteen julkisivuun. Innostuimme vanhojen osien etsimisestä. Selailin netistä pariovia ja 1900-luvun alkupuolen ikkunanpokia. Ovet oli aika helppo löytää, pokia taas tarvitaan aika paljon (neljä pokaa yhteen ikkuna-aukkoon, jotta saadaan tuplalasit) ja niiden löytäminen oli hankalampaa: koon ja mallin kun pitäisi olla suurin piirtein sama. Löysin lopulta sekä ovet että ikkunat Metsäkylän Navetalta, jossa tuotteita mittoineen voi ensin kätevästi selata verkossa ja sitten käydä paikan päällä katsomassa.



Valitsemamme ikkunat ja ovet ovat kaikki melko hyvässä kunnossa, mutta aina jotain puupaikattavaa löytyy kittauksen ja maalauksen lisäksi. Ajattelimme ulkoistaa kunnostustyön, jolloin voimme samalla teettää puusepällä sopivankokoiset karmit. Pari pokaa jäi myös puuttumaan etsinnöistä huolimatta, jotka täytynee teettää mallin mukaan.

Ikkunamalleissa ehkä hieman jännittää erilainen jako kahteen isoon pystysuuntaiseen lasiin, kun piha on täynnä 1800- ja 1900-lukujen vaihteen rakennuksia, joissa on kuusi- tai kahdeksanruutuisia ikkunoita. Arkkitehti kuitenkin suositteli valitsemaan rohkeasti uudemman mallisen ikkunatyypin (kun talokin on uusi).

Pariovessa on isot ikkunat ja ajattelimme teettää sen kaveriksi tuplaovet sisäpuolelle. Kesäaikaan niitä voi pitää auki, jolloin ikkunat antavat valoa eteiseen, ja talvella ne antavat lisäeristyksen. Tällainen ratkaisu on nytkin vanhan päärakennuksen vieraskuistilla, tosin toisin päin. Ulkopuolella ovat umpipuiset pariovet ja sisäpuolella tuplaovet, joissa on lasit.

Pyrimme muutenkin käyttämään mahdollisimman paljon kierrätysosia ja -kalusteita uudisrakennuksessa. Vanhojen osien etsiminen on aikaa vievää, mutta ainakin ovien ja ikkunoiden osalta syntyy kustannussäästöä, koska uudet osat olisivat aika kalliita. On mukava antaa vanhoille osille uusi käyttötarkoitus ja myös työllistää paikallisia tekijöitä niiden kunnostuksen myötä.

Tuovi

2 kommenttia:

  1. Oikein mukava blogi ja ainakin minulle hyvin tuttuja ja kotoisia hommia teillä siellä näyttää vanhojen rakennusten parissa olevan!

    Päätin ryhtyä lukijaksi... :D

    pientilanukko.blogspot.fi

    VastaaPoista