torstai 14. elokuuta 2014

Riu'uista aitaaOsallistuin viime sunnuntaina mielenkiintoiselle Rakennusperinteen Ystävien ja Puufoorumi ry:n järjestämälle riukuaitakurssille. Kurssin tuotto meni Rakennusperinteen Ystävien toimitalon, Turussa sijatisevan Iso-Puolalan kauppasumman keräysrahastoon. Kurssi pidettiin Maskussa Lauri Leppäsen kotitalolla, mistä suuret kiitokset isäntäperheelle. Laurin firma Restart on käynyt meidän talollamme muutamaan otteeseen tekemässä Museoviraston rahoittamia korjaustöitä.
Kurssin vetäjäksi oli saapunut Puufoorumin toiminnanjohtaja Olavi Mäkinen, jolla on runsaasti tietoa puualasta yleensä ja myös tällaisista perinnerakentamiseen liittyvistä taidoista. Mäkisen kautta voi helposti löytää opastajan omiin riukuaitatalkoisiin. Puufoorumin kautta löytyy tarvittaessa tieto-taidon lisäksi myös aitaan tarvittava puumateriaali.

Kurssin aikana pystytetty riukuaita tehtiin pystyyn maan sisään lyödyistä seiväspareista ja niiden varaan viistoon asetetuista riu’uista. Riukuja tukemaan ja niitä yhteen sitomaan käytettiin nuorista kuusista eli näreistä käsin halkaistuja vitsaksia. Pystyseipäinä käytettiin joko katajaa tai kuusta ja riu’uissa lähinnä haapaa. Riu’ut tehtiin joko hieman paksummista puista, jotka halkaistiin eli särettiin puoliksi tai sitten ohuemmista rungoista, jotka käytettiin kokonaisena mutta kuorittuna.

Päivä oli aurinkoinen ja helteinen, mutta aitaa syntyi nopeasti. Ryhmäläiset pääsivät kokeilemaan jokaista työvaihetta ja neuvoja sai riittävästi aina tarvittaessa. Miehiltä ja naisilta työ sujui samaan tahtiin. Ainostaan riukujen halkaisu oli välillä sen verran riskiä hommaa, että se jätettiin suosiolla miespuolisille kurssilaisille.

 En tässä postauksessa käy sen tarkemmin eri työvaiheita läpi. Alla kuitenkin muutama vinkki hyviin ohjeisiin: Video riukuaiden tekemisestä Oppia perinteestä -hankkeen verkkosivuilta tai tekstimuodossa Puuproffan sivuilta. Rakennusperinteen Ystävillä on myös myynnissä ohjekirjanen, jonka avulla aidan tekeminen on helppoa.

Ehkä tulevaisuudessa meidänkin pihallemme syntyy pätkä kaunista riukuaitaa. Suosittelen muillekin lämpimästi!

Ville

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti