tiistai 5. marraskuuta 2024

Ruokasalin yläpohjaa korjaamassa



Päärakennuksen välipohjan tukirakenteita ja kattopaneeleita on korjattu jo aiemmin muutamaan otteeseen, mutta korjauskohteita on toki vielä jäljelläkin. Muutaman vuoden takaisen kattoremontin jälkeen sadevettä ei ole enää päässyt vuotamaan yläpohjaan, joten puumateriaalin kuivumisen seurauksena jotkin yläpohjan tukirakenteet eivät enää kanna yläpohjan painoa. Ruokasalin katossa on ollut jo kuntotarkastuksesta lähtien tiedossa yksi vauriokohta, joka kuivuttuaan on lahottanut tukirakenteita jonkin verran enemmän, kuin mitä alun perin ajattelin.




Tänä vuonna pääsin viimein ruokasalin katon kimppuun. Työ alkoi kesällä, jolloin rakensin vauriokohdan alapuolelle tukikehikon, jotta lahonneet välinpohjan kannatinpalkit eivät pääse lopullisesti pettämään oman painoni alla.

Alapuolisen varmistuksen jälkeen lapioin ullakolla vauriokohdasta eristekerrokset sivuun. Se oli todella hikistä ja pölyistä hommaa, koska eristeenä ja sen painona on käytetty sammalta, turvetta ja hiekkaa, joka lennätti lapioinnin aikana ullakon ilmatilaan sakean pölypilven. Työpäivien jälkeen naamataulu oli maskikohtaa lukuunottamatta täysin mustana. Pärjäsin työssä tavallisilla hengityssuojaimilla. Raitisilmamaski olisi ollut kova sana tässä työssä ja tehnyt hommasta muutenkin miellyttävämpää. Sellaisen hankkiminen on ollut jo jonkin aikaa suunnitelmissa, ja investointi on varmaan ensi vuonna ajankohtainen.


 

Seuraavana työvaiheena oli lahonneiden kannatinpalkkien tukeminen. Korjasin kohdan kiinnittämällä lahovaurioisen kohdan yli tukiparrut molemmin puolin ja pulttasin ne kiinni kohdasta, jossa oli jo tervettä puuta. Tämän jälkeen ei ollut enää pelkoa tukirakenteiden pettämisestä. Näitä lahokohtia ei mielestäni tarvitse veistää puusta kokonaan pois silloin, kun kyseessä on ullakko eikä huonetila ja vesikatto on kunnossa.  


 

Viimeisenä työvaiheena oli vaurioituneiden kattopaneelien uusiminen. Korjattava kohta oli noin kahden neliön kokoinen. Sahasin monitoimityökalulla paneeleista yksi kerrallaan sopivan pätkän pois. Osa paneeleista oli todella huonossa kunnossa. Tässä työssä sai olla tarkkana lautojen välistä tippuvan hiekan kanssa. Sitten sahasin varastossa olevista vanhoista ja uusista paneeleista sopivat paikkapalat, ja naulasin ne kiinni leikatuilla nauloilla kannatinpalkkeihin.

Maalaamme kattopaneelit jossain vaiheessa joko liimamaalilla tai mattapellavaöljymaalilla, koska ainakaan tässä vaiheessa ei ole suunnitelmassa katon pinkopahvitusta, vaikka toki sekin olisi yksi vaihtoehto ja ehkäisisi eristeiden tippumisen paneelien välistä alas huonetilaan.

Ville

3 kommenttia:

  1. Tämäpä kiinnostava projekti, sillä minulla odottaa samanlainen - on odottanut jo vuosia :-D Tänä vuonna olen saanut viimein vintillä sen alueen tyhjennettyä ja nyt mietin, millaisen tukirakenteen saisin tehtyä vintille parrujen väliin, johon saisin kattopaneelit naulattua. Reikäkohta kun on – onneksi – parrujen välissä, tai menee vain yhden parrun reunaan. Parrujen väli myös on pidempi kuin ne vanhat paneelit samaa profiilia, joita minulla on.
    Tällaisia ohjeita ei tunnu olevan missään perinnekorjauskirjoissa, mutta jatkan miettimistä. Täytyy rakentaa joku ristikko pattingista kattoparrujen väliin varmaan. Olisi vain paljon nopeampaa tehdä valmiiksi mietityn mukaan kuin keksiä pyörää itse. Oman keksintöni kun varmaan eivät ole ne parhaat.
    Tästä sain jo jotain ideaa, tuo parrun myötäinen tuki olisi hyvä ainakin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meilläkin on saman tyyppisiä ongelmapaikkoja vielä itselläkin jäljellä. Näissä tilanteissa edetään aina tapauskohtaisesti. Lähtökohtana toki se, että silloin kun on mahdollista, pyritään käyttämään alkuperäistä vastaavia rakenteita. Mutta käytännössä säästävä korjaustapa edellyttää esim. juuri tällaisia kierretangolla tai kansiruuveilla tehtyjä kiinnityksiä, että liitoksista tulee riittävän vahvat, eikä vanhoja rakenteita joudu turhaan purkamaan enempää, kuin on tarve. Tapa, jossa olemassa olevan palkin kylkeen kiinnitetään uusi ja terveestä puusta tehty tuki on toimiva ja yleisesti käytössä. Jonkinlaisen lisätukikehikon rakentaminen on toki yksi varteenotettava vaihtoehto, jos nykyiset tukiparrut sijaitsevat turhan kaukana korjattavasta alueesta.

      Poista