lauantai 25. helmikuuta 2023

Sonni nimeltään Jussi


Olemme talven aikana käyneet läpi päärakennuksen vintiltä löytyneitä vanhoja paperiarkistoja. Suuri osa säilyneistä dokumenteista liittyy tavalla tai toisella maatilan hoitoon, palvelusväen palkkaamiseen, vakuutusasioihin tai talon isännän moninaisiin luottamustoimiin.

Tilalla on ollut lypsykarjaa noin viidenkymmenen lehmän verran, kaksitoista hevosta, lampaita ja kanoja. Lehmiä ja hevosia on jalostettu, ja eläinten kehitystä on seurattu tarkan kirjanpidon avulla. Tilan isäntä on ollut yksi paikallisen osuusmeijerin perustajista ja emäntä puolestaan käynnistänyt munakunnan kananmunien myyntiä ja jakelua varten.

Maanviljely ja eläinten jalostus on selkeästi ollut edistyksellistä ja niihin on panostettu erityisesti 1800-1900-lukujen vaihteessa. Talon eläimet ovat keränneet runsaasti palkintoja maatalousnäyttelyistä, ja kunniakirjoja löytyykin vintiltä vino pino.

Karjanjalostuksen merkityksestä kertoo myös todistus Jussi-sonnin sukutaustasta:Sonni nimeltään ”Jussi”.Syntynyt 14/11 1906

Isä
Matti synt. 2/2 1898
Isä Spiut – Emä Mummu

Isä: Matti kotoisin Haaroisten kartanosta, ollut käytännössä 11 vuotta allekirjoittaneella, uudempaa tyyppiä. Hyvä eksteriööri sekä hyvä indivitituoli potenssi (periytymiskyky).

Emä
Paija synt. 1899
Isä Kallu – Emä Ansio

Emä: Paija lypsänyt v. 1897
3472 kg maitoa, 142,72 kg voita
Emän emä: Ansio lypsänyt 2431 kg maitoa, 109,63 kg voita.
Emän keskirasva % 3,71
Emän emän keskirasva % 3,98

Todistaa Loimaan Karhulassa 21 p:nä Elok. 1910
Erkki Sarell

Tutkimukset paperiarkistojen parissa jatkuvat, ja raportoimme uusista löydöistä jälleen tulevissa postauksissa.

Ville

6 kommenttia:

 1. No onpa kiehtovaa! Hienoa historian havinaa, tulee mennyt aika eläväksi tällaisten löytöjen myötä.

  VastaaPoista
 2. Hauska dokumentti. Joskus historia antaa sen kuvan, ettei ennen pidetty eläimistä huolta. Minun mielestä pidettiin sillä ne olivat arvokkaita. Olen löytänyt vintiltä tietoa tämän talon sonnin osallistumisesta johonkin näyttelyyn, Jaska oli nimensä. Sitä en muista tuliko mitaleita.
  50 pään lypsykarja on ollu tuohon aikaan suuri karja, olen laskenut omasta navetasta paikat 28 päälle. Sitten on erikseen vielä vasikat ja muut eläimet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eläimet olivat varmasti tärkeitä monesta eri syystä ja niistä pidettiin hyvää huolta. Tilalla oli aikoinaan paljon eläimiä ja navettakin melko isokokoinen. Kaikesta päätelleen etenkin eläinten hoitoon panostettiin paljon. Hienoa, että teiltäkin löytyy vanhoja dokumentteja maatalon arjesta.

   Poista
 3. Onko teillä tietoa mitä perheelle tai suvulle Sarell tapahtui? Vai onko se ei-julkista tietoa? Tuli vain mieleen, että jos ovat poistuneet hallitusti paikalta, niin olisivatko jättäneet jälkeensä noita tietoja? Kun muuten hoitaneet tilansa ja asiansa tiptop! Todella kiehtovaa tehdä tuollaisia löytöjä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei valitettavasti ole tarkempaa tietoa tuosta suvusta. Meidän talomme asukkailla on ollut varmasti paljon yhteyksiä seudun muihin karjanjalostajiin. Sitä kautta tuokin yhteys on varmasti syntynyt ja kauppoja hierottu.

   Poista