sunnuntai 8. helmikuuta 2015

Mitä ikkunoille kuuluu?Uuden "väentupamme" käytännön rakennustyöt ovat alkaneet kierrätysikkunoiden kunnostuksella, jota puuseppä, restaurointiartenomi Valtteri Lindblad tekee parhaillaan Raision verstaallaan. Kerroin aiemmassa kirjoituksessani hankkineeni kaksi miltei samankokoista sarjaa vanhoja ikkunanpokia ja eteisen pariovet Metsäkylän navetalta. Valtteri kävi hakemassa ikkunat ja ovet verstaalleen ja ikkunoista siis aloitetaan.Työ alkoi vanhojen maalien poistolla, jota on tehty kuumailmapuhaltimen avulla. Jotkut pokista vaativat myös puukorjauksia, vaikka ovatkin pääosin hyvässä kunnossa. Seuraava vaihe on pokien sahaaminen samankokoisiksi, hiominen ja lasien pesu. Ikkunakitit olivat hyvin säilyneitä, joten niitä ei lähdetä uusimaan vaan ainoastaan paikkauskitataan tarpeen mukaan. Joissakin pokissa oli rikkinäisiä laseja ja outoja mustia väriraitoja - nämä vaihdetaan uuteen vedettyyn lasiin. Valtteri tekee myös ikkunoille uudet karmit mittojen mukaan ja saranoi pokat sekä kiinnittää sulkimet. Pokat maalataan valkoisella pellavaöljymaalilla.

Kuva: Valtteri Lindblad

Ikkunakorjaus voi kuulostaa monimutkaiselta ja onhan siinä toki monta vaihetta. Tässä projektissa kuitenkin päästään vähän vähemmällä kun puukorjauksia ja kittausta tehdään vain joihinkin pokiin - usein vanhoissa ikkunoissa uusitaan kaikki kitti eli lasiruudut poistetaan ja kiinnitetään sitten uudelleen.

Kuva: Valtteri Lindblad


Ikkunatyön lisäksi olemme viime aikoina pohtineet pariovien seuraksi tarvittavien tuplaovien ulkonäköä: tuplaovien tarkoitus on eristää lämpöä eteisessä erityisesti talviaikaan. Vaihtoehtoina on tällä hetkellä tehdä identtiset kopiot, yksinkertaistetut kopiot tai sitten ihan omannäköiset ovet esimerkiksi vaakaponttilaudasta. Ovihaastetta selvitetään arkkitehti Pekka Saatsin ja puuseppä Lindbladin kanssa.

LVI-suunnittelukin puhuttaa, jota tekee Mats Gerkman Raaseporin LVI-suunnittelu Oy:ssä. Ilmanvaihto ja jätevesien johtaminen ovat parhaillaan mietinnässä, myös lämminvesivaraajan kokoa olemme tuumailleet.

Mukavaa helmikuun jatkoa ja energiaa rakennusprojekteihin!

Tuovi

6 kommenttia:

 1. Paljon on teillä pohdittavaa! Vaan mukavaahan se on, palkintona kaunis ja terve rakennus, joka sopii vanhaan miljööseen<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, uudisrakentaminen tuntuu ainakin tässä vaiheessa huomattavasti haastavammalta kuin vanhan korjaaminen, mutta ei se mitään - hyvä, että elämässä riittää haasteita :-)

   Tuovi

   Poista
 2. Olipa ilo löytää tänne! Teillä on huikean hurmaava projekti meneillään, myötätuulta ja jaksamista!! Lopputulos tulee olemaan ainutlaatuinen, oi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja tervetuloa mukaan :-) Kävin tutustumassa myös sinun blogiisi - kauniita runoja ja talven tunnelmaa!

   Tuovi

   Poista
 3. Mukava oli lukea ikkunaprojektistanne, omassa torpassani ajattelin jaksaa itse kunnostaa ikkunat ja kävin sitä varten myös kurssin. Mukavaa ja terapeuttista hommaa, mutta kyllähän se aikaa vie! Ikkuna kerrallaan... :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ikkunankorjaus on tosiaan mukavaa, kun määrä on kohtuullinen ja olosuhteet kunnossa :) Näissä meidän ikkunoissamme on sen verran hommaa, että tällä kertaa annettiin työ ulkopuoliselle.

   Poista