perjantai 4. huhtikuuta 2014

Karmikorjauksen jatkot


Kolmet karmit lähtivät jälleen korjaukseen Puutyö ja restaurointi Lindbladille. Kuten kuvastakin näkyy, tämän karmin alaosassa oli reilusti lahoa. Toisen karmin kulmasta ovat linnutkin kulkeneet pesimispuuhiin. Tämän satsin jälkeen onkin enää yksi huonokuntoinen karmi jäljellä vanhimmissa ikkunoissa.

Karmien irrottaminen on melko työlästä puuhaa. 1800-luvun karmien alle oli ladottu tuohikerros, joka olikin suojannut seinää kosteudelta hyvin. Yksi karmeista on tehty 1900-luvun alussa ja sen alla tuohta ei ollut. Rakennustavatkin muuttuvat ajan myötä - tässä tapauksessa ainakin vara oli vanhassa parempi.Karmien lähdön jälkeen suojasimme aukot muovilla. Karmikorjaus on operaationa hyvä tehdä ennen sisäseinien pintatöitä kuten pinkopahvitusta ja tapetointia. Karmeja irrottaessa joutuu kuitenkin leikkaamaan tai irrottamaan pinkopahvit karmeista - kun tekee puutyöt ensin, välttyy turhalta työltä. Karmien korjaamisen myötä saamme ikkunatkin tukevammin paikoilleen - saranatappeja on vaikea kiinnittää lahoon karmiin.


Ensimmäiset sinivuokot kukkivat pihan aurinkoisimmissa paikoissa jo maaliskuun lopulla. Mukavaa kevään jatkoa!

6 kommenttia:

 1. Tuohi on tosiaan ihmeellistä, vielä yli sadan vuoden ikäisenäkään se ei ole mennyt miksikään ja suojaa yhä kosteudelta!
  Hienot koristelistat teillä, ja ihana sinivuokko!

  VastaaPoista
 2. kyllä on kauniit ilkkunan yläosat

  VastaaPoista
 3. Vanhassa vara parempi tosiaan pitää paikkaansa monessa asiassa! Todella kauniit nuo koristeet ikkunoiden päällä<3

  VastaaPoista
 4. Kiitos, nikkarikoristeet ovat ihan hauskat - ne on lisätty ikkunoihin varmaankin 1800-luvun lopulla.

  Ihmettelin itsekin noita tuohia, miten "tuoreina" ne ovat säilyneet yli 100 vuotta.

  VastaaPoista
 5. Kiitos taitajavinkistä, Lindblad on laitettu korvan taakse, sillä ikkunakarmien puuosia menee vaihtoon myös täällä. Hyviä tekijöitä vaikea löytää, siksi niitä bongaa mielellään blogeista suositusten kera.

  VastaaPoista
 6. Kyllä vain, alalla on monenlaisia tekijöitä ja oma kokemus on, että hyviä on harvassa. Meillä on vähitellen valikoituneet vakiotekijät erilaisiin tehtäviin. On hienoa, kun voi luottaa aikatauluihin, työn jälkeen ja tekijät myös uskaltavat kyseenalaistaa meidän ajatuksia aina tarpeen mukaan.

  VastaaPoista