maanantai 28. maaliskuuta 2016

Muovia ilmansulkupaperissa



Sen jälkeen kun hankimme tämän vanhan tilan 2009, emme ole viettäneet montaakaan pääsiäistä ilman jonkin näköisiä talkoita. Eikä tälläkään kertaa. Neljän lomapäivän aikana saimme paljon aikaan, ja näistä kerromme seuraavissa postauksissa. Mutta haluan aloittaa tästä todella ärsyttävästä ilmansulkupaperiasiasta.

Kirjoitin parisen viikkoa sitten Ekovillan ilmansulkupaperista, jota ehdin laittaa uuden väentuvan pukuhuoneen alapohjaan aluslaudoituksen päälle. Kun itse tutkin paperia ennen käyttöön ottoa, en löytänyt siitä enempää muovia kuin vahvikkeena olevan harvan verkon. Kysyessäni suoraan valmistajalta useamman kysymyksen lisäksi paperin koostumusta, en saanut yllättäen juuri siihen kysymykseen mitään vastausta. Samoin ostaessani paperia rakennusliikkeestä pyysin nimenomaan muovitonta paperia, jolloin sain käteeni rullan juuri kyseistä tuotetta.



Viimeisimmässä Rakennusperinteen Ystävien Tuuma-lehdessä Panu Kaila sattui kirjoittamaan ilmeisesti juuri samaisesta paperista. Hän oli kokeeksi hiertänyt sitä molemmilta puolilta, ja lopulta oli vastaan tullut papereiden väliin piilotettu ohut muovikelmu. Tein pääsiäisen aikana saman testin ja tulos oli sama. Muovittomana paperina siis myytiin muovikelmulla vahvistettua tuulensuojaa. Tuumassa Kaila kirjoittaa samassa artikkelissa vesihöyryä läpäisevän pintakäsittelyn ja nestemäistä vettä läpäisevän pintakäsittelyn eroista. Ero on kieltämättä suuri. Vaikka onkin tietenkin tärkeää, että materiaali läpäisee riittävästi vesihöyryä, olisi sen hyvä läpäistä myös nestemäistä vettä.

Tein Ekovillan paperille kokeen: tiputin muutaman tipan vettä paperipalan päälle ja jätin sen yöksi odottamaan. Seuraavana päivänä pieni määrä vettä oli vielä pinnalla näkyvissä, mutta paperin toinen puoli oli täysin kuiva. Jos ajatellaan, että esim. jonkin vesivahingon seurauksena nestettä pääsee tällaisen paperin päälle, se jää siihen killumaan samaan tapaan kuin rakennusmuovin päälle. Ei oikein tunnu hyvältä ajatukselta. Poltin lopuksi vielä palasen pelkkää läpinäkyvää kelmua, eikä palamishajusta ollut epäilystä: selvää muovia.

Opetus on saatu ja sisäistetty, siirryn seuraavaksi takaisin perinteisempiin tuotteisiin.

Ville

29 kommenttia:

  1. Luin samaisen artikkelin Tuumasta, ja tuota paperia meilläkin on käytetty. Luulimme sen olevan hyvää. Enää emme käytä. Ennemmin vaikka ehtaa sanomalehtipaperia tilalle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On kieltämättä hankalaa, kun myyjäkään ei tiedä mitä myy. Paperi toimii varmaan muuten ihan kelvollisesti, mutta tuo nesteen poistuminen paperin pinnalta voi aiheuttaa ongelmia.

      Ville

      Poista
  2. Voi kökkö, miten kehtaavat tehdä tuollaista "paperia". Kiitos kun sinäkin nostit aiheen esille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaila on tainnut kirjoittaa tästä aikaisemminkin, mutta ei ole vain sattunut silmään. Nykyään taitaa olla niin, että jos rakennustuote ei sisällä muovia, niin se on selkeästi ja isolla mainosteksteissä esillä.

      Ville

      Ville

      Poista
  3. Onneksi luin tämän nyt, eikä sitten kun sitä on uuteen hengittäväksi suunniteltuun taloon laitettu. Onko teillä kokemusta höyrynsulkukankaasta, jonka pitäisi myös olla muoviton?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei valitettavasti ole kokemusta kankaasta. Mutta kuten tuossa ylhäällä mainitsin, niin jos jossain nykytuotteessa ei ole muovia mukana, sitä ominaisuutta varmasti osataan ja halutaan mainostaakin. Epäilen, että pelkillä luonnonmateriaaleilla ei saada aikaiseksi nykymääräykset täyttäviä tuulensuojakankaita, jotka riittävän vesihöyrymäärän lisäksi päästävä lävitseen myös nestettä. Kannattaa kuitenkin kysyä valmistajalta koostumusta ja jos mahdollista, tehdä kankaalla pieniä testejä.

      Ville

      Poista
  4. Eli tuo on käytännössä paperin sisään piilotettu muovieriste. Kyllä niin tympii tuollainen, muka muovitonta:(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näinhän se on. Eikä siitä kerrota missään tuoteselosteessa.

      Ville

      Poista
  5. Me on käytetty suosiolla vanhaa tervapaperia ja sanomalehtiä. Useamman kerroksen kun on laittanut niin ei ole ne repeämätkäön haitanneet.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tervapaperiahan on jo pitkään käytetty tällaisissa kohteissa, mutta myös sen melko tiiviin nykyversion kohdalla on ongelmia nesteenläpäisykyvyssä. Meidänkin päärakennuksessa on muutamassa huoneessa sanomalehtiä alimmaisena tuulensuojana. Itse aion vielä perehtyä asiaan paremmin ja valita sitten jonkin muovittoman ja toivottavasti toimivan ratkaisun.

      Ville

      Ville

      Poista
    2. Nyt kun sanot niin tuli testattua modernin tervapaperin ominaisuuksia puolivahingossa. Meillä pääsi piipun juuresta myrskyllä vettä juuri paperoituun kohtaan ja kyllä vain tervapaperi pidätti veden päällään lammikkona tehokkaammin kuin viereen aseteltu sanomalehti. Mielestäni sanomalehti on käytettävyydeltään helpompi, sillä arkit eivät repeile niin herkästi kuin rullassa oleva, jäykempi tervapaperi.

      Ainoa riskirakenne minkä tunnustan tuvassamme olevan, on mahdollinen lattiakaivon falskaaminen tai lämmitysputkien vuotaminen alapohjaan (onhan se mahdollista...) Tervapaperi meillä on koko alapohjassa, eli se voi kerätä mahdollisen vuodon lammikoksi. Eristeen päällä on enää vain sanomalehti.

      Poista
    3. Ilmeisesti huomasitte kuitenkin vuodon tuoreeltaan, mikä on hyvä asia. Meillä uudessa väentuvassa arveluttaa alapohjaa enemmän yläpohja, koska jos sinne pääsee meidän huomaamattamme vettä, saattaa se muhia piilossa pidemmänkin aikaa. Siksi olisi erityisen tärkeää, että neste pääsisi poistumaan myös alaspäin. Sanomalehti voisi olla yksi vaihtoehto.

      Ville

      Poista
  6. Kyllä ketuttaa! Jos löydät jonkun paremman ratkaisun, kuulisin siitä mielelläni.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, näin on. Kerron kyllä, jos löydän paremman vaihtoehdon. Monesta eri paperista ja pahvista on tosin mielipiteitä puolesta ja vastaan.

      Ville

      Poista
  7. Tiedustelin asiaa Ekovillalta ja tuotepäällikkö Ilkka Romppainen vastasi seuraavasti (mukana oli kaavio, jota en saa tähän liitettyä). Mitä mieltä olette - onko vastaus hyvä, tyydyttävä vai huono?:

    Tervehdys Taina, ja kiitos palautteesta.

    On totta että paperikerrokset on laminoitu toisiinsa. Taustalla on rakentamismääräyskokoelman vaatimus myös ilmansulkutuotteiden tietynlaisesta (5:1)höyrynvastuksesta tuulensuojaan nähden. Vaatimus koskee uusia rakennuksia, mutta asia tulee vastaan myös kohteissa joissa asiakas eristää puruseinää. Tuollaisessa puruseinässä on monenlaisia kerroksia; tervapaperia, lautaa, levyä jne, joiden höyrynvastusta ei tiedä kukaan. Täysin avoimen paperin asentaminen tuollaiseen rakenteeseen eristeen pintaan herättää kysymyksiä.

    Huolimatta tuosta laminoinnista, X5-ilmansulku sallii rakenteen hengittävyyden. Aivan samalla tavalla, kuin esim. 10 mm mäntylevy, joka on vahattu vaikka jollakin kasvisöljypohjaisella vahalla. Vaha muodostaa pienen vastuksen, mutta sallii vesihöyryn tunkeutumisen kosteutta sitovaan ja luovuttavaan (hygroskooppiseen) puuhun. Aivan samalla tavalla Ekovilla X 5 sallii vesihöyryn siirtymisen niin ikään kosteutta sitovaan ja luovuttavaan Ekovillaan; tekee ilmatiiviin mutta kosteutta läpäisevän kerroksen eristeen lämpimälle puolelle. Vesitesti on myös hankala mittari, perinnerakentamisessa tai aiemmin rintamamiestaloissa erittäin paljon käytetty tervapaperikaan ei läpäise vettä. Eikä tervapaperille voi saada M1-päästöluokkaa käytettyjen öljyjen vuoksi.

    Ilmansulkupaperin ominaisuudet on mitattu ja testattu, voit olla vakuuttunut siitä että minkäänlaista kosteustiivistymää se ei aiheuta jos eristeenä on Ekovilla. Ja X5 sallii myös hygroskooppisen eristeen osallistua sisäilman kosteuden tasapainottamiseen. Ilmansulkupaperi on edelleen käypä nimike höyrynläpäisevyyden vuoksi, Ekovilla X5:n käyttö on myös kielletty mineraalieristeiden kanssa koska niille tarvitaan höyryn kulkeutumisen estävä muovi. Tuotetta ei voi siis verrata höyrynsulkumuoviin, jonka höyrynvastus on 50-100 kertainen.

    Ohessa vielä pieni taulukko mistä selviää muutamia vesihöyryn läpäisevyyksiä; Ekovilla X5 läpäisee jopa paremmin kuin käsittelemätön mäntylevy(arvot ovat VTT:n ja TTY:n mittaamat).



    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samantyyppisen ja hyvin perustellun vastauksen sain häneltä vesihöyryn läpäisyominaisuuksien osalta myös itse. Mutta kysymykseeni siitä, mistä tuote on valmistettu, sain vastaukseksi: kaksi yhteen liimattua paperia, joiden välissä on harva verkko. Muovista ei sanaakaan. Ei ihme, etteivät rakennusliikkeiden myyjätkään tiedä, mistä tuote on valmistettu, saati sitten kuluttajat.

      Ekovillan paperi läpäisee vesihöyryä, kuten myös nykyaikainen terva- eli bitumipaperi, mutta kumpikaan ei selkeästi kovin hyvin nestettä. Kuten Kailakin Tuuma-lehdessä mainitsi, niin tuo hengittävyyden käsite on omaksuttu rakennuspuolelle ilmeisesti tekstiiliteollisuudesta ja sillä tarkoitetaan ainoastaan höyryn muodossa olevan veden läpäisykykyä, ei nestemäisen veden. Ilmeisesti markkinoilla ei ole tällä hetkellä tyyppihyväksyttyä ilmansulkupaperia, jossa ei muovia olisi välissä ja joka päästäisi vettä tarvittaessa lävitseen? Jos näin on, se on kyllä selkeä ongelma sekä perinnerakentamisen että lainsäädännön näkökulmasta.

      Ville

      Poista
  8. Meillä on käytetty rakennuspahvia ekovillan kanssa. Onkohan sekään hengittävä rakenne yläpohjassa? Tiili-puhallusvilla-tiili seinissä luulis hengittävän..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rakennuspahveina myydään nykyään aika monenlaista tuotetta, joten tuohon on vaikea vastata. Mutta jos se tosiaan on puhdasta kartonkia eikä materiaalisekoitetta, niin varmaan on turvallinen höyryn ja nesteenkin läpäisyn kannalta.

      Ville

      Poista
  9. Kiitos infosta! Näin verkon kun laitoimme sitä, mutta en olisi uskonut että sisälläkin olisi muovia. Muutama lattia vielä tekemättä... Mutta niin kun olen oppinut = en luota mihinkään tuotteeseen! Ekovilla-eristys esim. siinä on "cancerframkallande samt hormon- och fortplantningsstörande" aineita. En muista nyt suomeksi, jos kiinnostaa niin olen kirjoittanyt ja laittanut linkkejä etenpäin aineesta:

    http://backlidensgard.blogspot.fi/2013/11/golven-och-isolering.html

    http://backlidensgard.blogspot.fi/2013/11/kemikaliefri-isolering.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä on sitä bitumenipaperi alla, pellavaeristystä keskellä ja sitten tätä "muovipaperia" päällä... Ekovillaa on ulkoseinissä, ja vähän pelottaa kun tulee sisälle vesikattoon...

      Poista
    2. Kiitos uudesta näkökulmasta asiaan! Ja muutenkin mielenkiintoinen projekti teillä meneillään. Ekologisuus ja terveellisyys eivät toteudukaan läheskään aina samoissa tuotteissa. Vapaasti käännettynä tuo mainitsemasi varmaankin tarkoittaa syöpää ja hormonaalisia häiriöitä aiheuttavia sekä lisääntymiskykyä alentavia aineita. Näistä asioista puhutaan varsin vähän julkisuudessa.

      Me olemme tuon uudisrakennuksemme kanssa halunneet käyttää mahdollisimman luonnonmukaisia ja perinteisiä materiaaleja. Siksi eristeenäkin on sahan- ja kutterinpurua, vaikka se ei kaikista tehokkain eriste olekaan. Turve olisi ollut toinen vaihtoehto.

      Ville

      Poista
  10. Tämä on hyvin mielenkiintoista, että miten se muovi siinä paperissa on ja millaista se on. Todella hyvin pitää nestettä tiettyyn rajaan asti. Meillä kissa stressasi remonttia ja ollessamme poissa oli päässyt juuri laitetun keittiönlattian nurkkaan pissaamaan. Onneksi ei ollut vielä kaapit paikoillaan, joten pissakohta jäi osittain kaappien alle. Otin siis vähemmän tyynesti upotussahan ja runttasin laudat poikki ja revin ne permannolle vielä vähemmän tyynesti. Pissaa kellui iso lammikko ilmansulkupaperin päällä, mutta sitä oli mennyt myös läpi ja kokoajan kastui enemmän, myös lattian eristeenä olevat purut olivat kastuneet. Tämä oli varsin mieltä ylentävää, kun sen lattian oli juuri hirveän työn jälkeen vihdoin saanut valmiiksi. Mutta lopputulema ilmansulkupaperin muovisuudesta oli, että jotenkin se on sellaista, josta neste menee lopulta läpi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muovia on ohut kerros, ja se tosiaan päästää höyryä vesihöyryä lävitseen mutta huonommin vettä. Oma kokeiluni kesti vuorokauden, eikä siinä ajassa vesi mennyt läpi. Kuinka kauan tuo kissanpissa sai olla paperin päällä ennen kuin huomasitte asian? Toinen mielenkiintoinen asia olisi tietää, oliko "paperi" tosiaan imenyt nesteen läpi vai oliko siihen tullut pieni halkeama.

      Ville

      Poista
  11. Ypap nimisellä yrityksellä on valikoimassaan Paavo Perinneilmansulkupaperi. Tuote on uusi, joten sitä ei vielä kauppojen hyllystä löydä. Mitä tahansa rautakauppaa voi kuitenkin pyytää tilaamaan sitä.
    Tuote on täysin muoviton ja hengittävä kartonki.

    VastaaPoista
  12. Joo, hankimme sitä yhden rullan ja kokeilemme parhaillaan yläpohjassa. Se vaikuttaisi olevan käytännössä samaa tuotetta kuin Paavo Remonttisuojakartonki (300 g), mutta aavistuksen ohuempaa. Kirjoitan tästä jossain vaiheessa uudestaan blogissa.

    Ville

    VastaaPoista
  13. Moi! Laitoitko siis paavo ilmansulkupaperia tuohon pohjalle eli kylmälle puolelle?
    Rakennusmääräysten mukaan tuo paperi kuuluu lämpimälle puolelle ja paavo perinneilmansulkuPAHVI kylmälle puolelle. Näin lukee siinä pahvirullassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kysymyksestä. Laitoin sitä täysin muovitonta ilmansulkupaperia ainoastaan eristeen lämpimälle puolelle. Kylmälle puolelle tuli suurimpaan osaan tiloista bitumivuorauspaperia (tervapaperia). Tässä jutussa käsiteltyyn huonetilaan jäi kylmälle puolelle tuo Ekovillan ilmansulku"paperi", jonka sopimisen tähän tarkoitukseen varmistin suoraan valmistajalta. Vasta eristeiden lisäämisen jälkeen huomasin, ettei kyseinen paperi päästä helpolla nestemäistä vettä läpi. Ville

      Poista
  14. Bitumipapereissa saattaa polla PAH-yhdisteitä todella runsaasti (karsinogeenit, lisääntymisterveys). Mutta mutta ennen kaikkea: onko niitä sellaisia jotka päästäiosivät nestemäisen veden läpi?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Bitumipaperit ovat nykyisin aika tiiviitä, eivätkä päästä helposti nestemäistä vettä läpi. Meidän kohtallamme kysymys on ollut erityisesti yläpohjan osalta siitä, että jos katto vuotaa, niin liian tiiviin ilmansulkupaperin seurauksena sen huomaaminen mahdollisiman nopeasti on hankalaa ja joskus myös mahdotontoa. Tällöin vauriot saattavat edetä eristeen alla huomaamatta. Bitumipaperia laitettiin meillä toisen huoneen alapohjaan eristeen kylmälle puolelle. Suurin ongelma alun perin oli se, että kaupassa meille myytiin muovittomana muovikalvon sisältämää ilmansulkupaperia, joka päästää kyllä höyryä läpi, mutta ei helposti nestemäistä vettä. Tämän huomion jälkeen laitoimme jäljellä oleviin tiloihin lämpimälle puolelle täysin muovitonta Paavo-ilmansulkupaperia.

      Ville

      Poista