maanantai 14. heinäkuuta 2014

Arkikuisti suoristui
Tämän kesän aikana Tuovi kirjoittikin jo uudemman kuistin eli arkikuistin kunnostuksesta. Käyn vähän vielä läpi kesän saldoa eri vaiheiden osalta.

Arkikuisti on siis osa vuoden 1907 laajennusta ja on muusta rakennuksesta poiketen rankorakenteinen. Sen alaosassa kiertää tosin kolme hirsikertaa, mutta yläosa on rakennettu pystytolppien varaan. Kuistin ongelmana ovat olleet mm. vuotava kattojiiri, vettä alahirsille juoksuttaneet lahonneet tippalistat sekä epäsuhta asento suhteessa muuhun rakennukseen. Kun päärakennus on pystytyksen jälkeen painunut, niin rankorakenteinen kuisti on sen sijaan pysynyt päädyn osalta samassa tasossa. Kuistin hieman keno ryhti on johtunut tästä.Kesän aikana Puusuutari tyhjensi alapohjan vanhoista eristeistä, nosti kuistin ilmaan, korjasi alaosan hirsikerrat ja sen jälkeen laski rakennusosan päätyä yli kymmenen senttiä niin, että kattokulma tuli suurin piirtein vaakasuoraan. Hän kunnosti myös alapohjarakenteet siihen vaiheeseen, että jäljellä ovat enää kutteripurun lisääminen ja lattialaudoitus. Puusuutari korjasi vielä ulkolaudoituksen ja teki lahonneiden tippalistojen tilalle uudet. Lisäksi hän teki uudet karmit ja asensi vanhat pariovet paikoilleen. Työn jälki oli oikein hyvää. Lue työmaasta lisää Puusuutarin blogista.Ongelmana ulkolaudoituksessa oli se, että ennen tämän kesän korjausta siinä oli käytetty vähintään kahden paksuista vuorilautaa. Kun tilasin uutta tavaraa korjaustarpeeksi, otin mallikappaleeksi epähuomiossa juuri sitä ohuempaa 19 mm:n lautaa. Tämä aiheutti hieman ongelmia joidenkin vanhojen ja uusien lautojen yhteen sovittamisessa. Muutenkin hieman paksummalla laudalla olisi helpompi oikoa seinän epätasaisuuksia. Myös säänkestävyys on paksummassa tavarassa täysin eri luokkaa.Eräs lintuperhe asutti koko korjauksen ajan pesää kuistin päätyikkunan yläpuolella. Tämän vuoksi emme halunneet vielä ryhtyä korjaamaan sitä. Vaikka moottorisaha lauloi ja vasara nakutti, pesä säilyi paikoillaan. Nyt on menossa jo tämän kesän kolmas poikue samassa pesässä.

Seuraavassa postauksessa kerron päärakennuksen vanhemman osan kivisokkelin korjauksesta, jota aloittelin viime viikolla. Työn iloa kesän muillekin työmaille!

Ville

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti