lauantai 25. elokuuta 2012
Maalari maalasi harmaata lattiaa
Valkean kamarin lattia on nyt maalattu ensimmäiseen kertaan! Toinen kerta odottaakin sitten ensi kevääseen. Olen maalannut aiemmin huonekaluja, seiniä ja kattoa, mutta lattiaa nyt ensimmäistä kertaa.
Kamarin lattia oli maalattu viimeksi ehkä 1930-luvulla - ruskea maali oli pääosin hyvässä kunnossa, vain kynnysten edustalla oli enemmän kulumaa. Halusimme kuitenkin tehdä huoneestta valoisamman, koska seiniin jäävät vanhat, melko tummasävyiset tapetit. Valitsimme maaliksi vaaleanharmaan sävyn, joka löytyy valmiina sekoituksena Gysingen pellavaöljymaaleista. Gysingen maalit ovat osoittautuneet aivan lyömättömiksi - en maalaakaan enää muilla kuin niillä aina kun pellavaöljymaali vain sopii kohteeseen. Gysingen maaleja myy Antiikkiverstas.
Hioin ensin lattian kevyesti käsin keskikarkealla hiekkapaperilla. Tällä sain pahimmat rosot pois ja lisäksi tasoittelin kulumakohtien reunoja. Tarkoitus ei ollut poistaa vanhoja maalikerroksia vaan jättää ne alle. Maalaaminen on myös kevyempää maalatulle pinnalle kuin puhtaalle puulle ja maalia tarvitaan vähemmän, todennäköisesti kaksi kerrosta riittää tähänkin lattiaan.
Ennen maalausta imuroin ja moppasin lattian, annoin kuivua ja sitten vain maalaamaan. Ohensin maalia vähän balsamitärpätillä, jotta sen maalaaminen olisi vähän kevyempää. Pellavaöljymaalin maalaaminen on työläämpää kuin monissa muissa maalityypeissä - maalia saa hangata hartiavoimin pintaan, mutta lopputulos kyllä palkitsee.
Lattiaa maalatessa huomaa, miten paljon pölyä huoneilmassa on. Aina jostakin ilmaantuu roskia lattialle, vaikka kuinka siivoaisi. Käytin maalauksessa apuna nihkeää pyyhettä, jolla pyyhin aina pienen pätkän lattiaa kerrallaan ja maalasin heti perään kun uusi pöly ei ollut ehtinyt laskeutua. Tärkeää on myös pitää ikkunat ja ovet kiinni maalauksen ajan.
Ja vielä pari sanaa pensseleistä: pellavaöljymaali vaatii kunnon pensselit. Käytin maalin levittämiseen pyöreää pensseliä, jolla maalin levittäminen on helpompaa. Lopuksi tasoitin maalatun kohdan tasoituspensselillä. Pellavaöljymaalin hyvä puoli on myös pensselien helppo puhdistus, maali lähtee mäntysuovalla tai pellavaöljysaippualla, jotka ovat paljon tärpättiä miellyttävämpiä. Olen ostanut pensseleitä Rakennusapteekista ja Antiikkiverstaasta - kaupan päälle saa hyvät ohjeet pensselihuoltoon.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Lukiessani maalaamisen vaiheita tulee mieleen omat lattianmaalaukset. Mukavaa ja palkitsevaa työtä. No, voimiakin se vaatii. Työn jälki jää näkyviin ja on osa sisustuskokonaisuutta. Hienoa, että valitsitte tapettiin sopivan valoisan sävyn.
VastaaPoistaTeette tätä remonttia todellisella pieteetillä! Työtavoistanne ja materiaalivalinnoistanne näkyy tieto siitä, mitä vanha talo tarvitsee. Upeata taloanne on kohdannut onni, kun sai teidät omistajiksi :)!
VastaaPoistaSinulle on tunnustus blogissani! :)
VastaaPoistaKiitos, kävin katsomassa! Projektinne näyttää kyllä hyvin samalta kuin meillä - rohkaisevaa, että myös muut jaksavat ryhtyä näihin ikuisuushankkeisiin!
VastaaPoistaIhana, ihana sävy!
VastaaPoistaLöysin tänne sattumalta. Sinulla on mielenkiintoinen ja hyvä blogi, jota jäi lukemaan pitkään... Mukavaa syyskuuta;)
VastaaPoistaHei, minkä niminen tuo kaunis vaaleanharma lattiamaali on? Ihanat kuvat, me olemme vasta aloittamassa eli ensin vaihdetaan mädät hirret talossa ja ikkunat ja tämä työ on 4 viikon kuluttua tehty. t. Anneli
VastaaPoistaKyseessä on Gysingen valkea pellavaöljymaali, johon on sekoitettu 30 % vihreää umbraa. Valmista sekoitusta voi ostaa Antiikkiverstas Wilmasta. Tai voit myös sekoittaa sen itse valkealla perusmaalilla ja pigmentillä. Väri on kyllä kaunis, olemme olleet tyytyväisiä siihen myös maalin kuivamisen jälkeen. Maalaamme vielä lattian ainakin toiseen kertaan, koska vanha lattiapinta on kulunut.
VastaaPoistaHei, kiitos vastauksestasi!. Olemme kovin noviiseja vanhan hirsitalomme remontoinnissa joten tiedämme hyvin vähän oikeastaan mistään. Osaatko sanoa josko tuo käyttämäsi lattia väri on väriltään valkoisempi tai harmaampi kuin esim. Teknofloor Betolux x487? Oli hyvä idea maalata suoraan ruskean päälle, meillä on tosi tummanruskea lattia siellä nyt ja hyvä, jos voi maalata päälle niin säästyy raaputus-vaihe. t. Anneli
VastaaPoistaTuo mainitsemasi maali ei ole tuttu, googlailin sitä vähän, mutta en löytänyt värinäytettä ja sähköisenä sen tutkailu olisi tietysti vähän arpapeliä. Antiikkiverstas Wilmasta saat mukaasi maksuttoman maalinäytteen (pala maalattua puuta), jos haluat tarkistaa sävyeron paikan päällä.
VastaaPoistaKiitokset! En haluaisi siniharmaata, joten tuo vihreä kuulostaa paremmalta. Täytyy käydä Antiikkiverstaassa. Onko tuo teidän lattia lähes valkoinen? Kysyin perinnemestarilta, joka sanoi, ettei Betolux sovi hirsitaloon hengittämään, joten käytän samaa maalia kuin sinä:)
PoistaKamarin lattian ensimmäinen maalikerros on nyt kunnolla kuivunut ja minusta väri on mukavan vaaleanharmaa - ei liian vaalea eikä liian tumma. Mutta nämähän on makuasioita. Aiomme maalata sen vielä vähintään toisen kerran, jotta pinnasta tulee peittävä.
VastaaPoistaLueskelin vähän pellavaöljymaalista ja lattiamaalauksesta. Pelkällä pellavaöljymaalilla maalatessa riskinä voi olla maalin kuluminen nopeammin kuin jos sekoittaa maaliin lakkaa (venelakkaa). Voit lukea tästä Rakennuskulttuuritalo Toivon kotisivuilta, jossa on enemmänkin ohjeita lattiakäsittelyyn:
http://www2.pori.fi/smu/sivut/index.php?p=318
Hei!
VastaaPoistaIhana blogi teillä :D
Kirjoitat, että olet maalannut sekä Gysingen pellavaöljymaalilla että Allbäckin maalilla. Meille on tulossa uusi talo, jossa on puulattia ja lattialämmitys. Haluaisimme laittaa lattiaan vahan tai maalin. Kumpaa edellä mainittua käyttämääsi maalia suosittelet? Osaatko sanoa kumpaa osaa tällainen ensi rakentaja maalata? ;) Kumpi kestää paremmin? Minun pitäisi vielä varmistaa, että käykö ne lattialämmityksen kanssa....
Kiitos etukäteen!
Jaa-a, Gysingen ja Allbäckin maalien välillä on vaikea tehdä eroa. Gysinge on hieman halvempaa ja olen nyt viime aikoina käyttänyt sitä paljon. Pellavaöljymaalin maalaaminen vaatii monia hyvin ohuita kerroksia ja niiden kuivattelua aina ennen uutta kerrosta. Maalaus on siis hitaampaa kuin nykymaaleilla. Kuivumista voi nopeuttaa jonkin verran serotiinilla, jota sekoitetaan maalin joukkoon.
VastaaPoistaItse olen opetellut kantapään kautta tuota ohuesti maalaamista. Jos maalaa liian paksusti, maali rypistyy kuivaessaan. Samoin on tärkeää sekoittaa maalipurkki pohjia myöten huolella ennen kuin alkaa maalata. Hyvät pensselit ovat myös tärkeitä.
Hyvä puoli pellavaöljymaalissa on sen riittoisuus. Vaikka hinta on korkea, sitä korvaa iso pinta-ala, jonka yhdellä purkilla pystyy maalaamaan.
Löysin tällaisen vertailun maaleista:
http://www.asarp.backas.se/files/e6125d95fc973280e6312c9c74d01066-28.html
Vaha on varmasti ihan hyvä vaihtoehto ja sopiikin paremmin uuteen taloon kuin vanhaan, koska se ei ole "perinteinen" lattiakäsittely. Vahassa kannattaa muistaa sen lopullisuus: vahaa ei saa pinnasta pois kun se siihen imeytyy. Vahalattia on siis aina vahalattia.
Jos päädyt pellavaöljymaaliin, kannattaa laittaa sekaan lakkaa, jotta lattia kestää paremmin kulutusta. Täällä on hyvää asiaa lattiakäsittelyistä ja myös tuo lakkaohje:
http://www2.pori.fi/smu/sivut/index.php?p=318
Ja lisään vielä tuosta lattialämmityksestä, että sen rooli kannattaa varmistaa pintakäsittelyainetta ostaessa. Varmastikin lämmitys pitää olla pois päältä operaation ajan, mutta en usko, että se sinänsä muuten vaikuttaa asiaan.
PoistaMinä käytin aitan lattian maalaamiseen UR300 ja totesin että on tosi hyvä aine. Kestää kulutusta ja näyttää ihan maalatulta lattialta. Maalatut lattiat on niin ihania.
VastaaPoistaMe olemme pysyneet pellavaöljymaaleissa lattioiden osalta. Niistä saa kestävämmän, jos vetää pintaan lopuksi venelakkaa. Pellavaöljymaali on perinteinen, muoviton tuote.
PoistaTuovi
Mitä hyötyä on pellavaöljymaalin hengittävyydestä, jos siihen vetää päälle venelakkaa?
PoistaErinomainen kysymys! Käsittääkseni pellavaöljylakka (venelakka) ei hengitä - se on perinteinen materiaali, mutta ei siis kosteutta läpäisevä. Mutta koska olen epävarma tästä, laitoin viestiä vielä Metsäkylän navetan Pialle ja hän vastasi, että selvittää asiaa vielä valmistajalta. Eli palaan tässä kun saan vastauksen.
PoistaOn kuitenkin ihan totta, että vaikka käsittely olisi kestävä ja perinteisiin materiaaleihin perustuva tuolla lakalla, hengittävyys kärsii. Eli kannattaa harkita vielä miten toimii ja minäkin ajattelin nyt tätä asiaa ihan uudella tavalla.
Kiitos paljon kysymyksestäsi ja palaan asiaan!
Tuovi
Sain nyt vastauksen Metsäkylän navetalta, joka oli tiedustellut asiaa heidän valikoimassaan olevaa lakkaa valmistavalta Ottossonilta:
Poista"It is open to diffusion. So it 'breathes' in comparison with plastic paint that traditionally is closed."
Tämän mukaan lakka siis hengittää ja diffuusio viittaa siihen, että kosteus pääsee pinnasta läpi.
Tuovi
Osaatteko sanoa, mikä siinä on tärkeää, ettei maalissa ole nimenomaan muovia, kun käsittääkseni mikään lattiamaali ei hengitä sen sisältämien sideaineiden vuoksi? Tosi hyvä blogi, paljon luettavaa, kun talomme on samoja ikiä :)
VastaaPoistaMuovi on juuri se aine, joka ei hengitä eli sitä ei saisi olla maalissa, jos sitä käyttää paikkaan, missä hengittävyys on tärkeää. Pellavaöljymaali hengittää kyllä, mutta kun valitsee maaleja kaupassa, saa olla aika tarkkana, että saa aitoa pellavaöljymaalia. Vähän niin kuin ruisleipänäkin myydään monenlaista, joissa osassa on itse asiassa tosi vähän ruista.
PoistaTuovi
Venelakka on hyvää, mutta osassa venelakassa on kaasuuntuvaa myrkkyä joka haihtuu koko ajan. Eikä suositella sisätiloihin. Mutta sitä on varmaan sellaistakin josta ei haihdu myrkkyä hengitysilmaan.
VastaaPoistaHyvä tietää - täytyy olla tarkkana lakkaostoksilla. Nykyään on niin monenlaisia tuotteita samalla nimellä, tuotesisältö voi vaihdella kuitenkin huimasti.
PoistaTuovi
Itsekkin vanhan korjaajana sanoisin muutaman saman Antiikkiverstaan toiminnasta. Itse tuotteissa ei ole valitettavaa kunhan liike viitsisi ne toimittaa perille. Olen monesti odotellut kuukaudenkin tuotteita. Liike ei myöskään palvele aukioloaikoina ja kun perille saapuu ja soittaa perään niin ei viitsitä edes pahoitella että ollaan ajettu tunti yhteen suuntaan turhaan. Olen saanut myös netistä tilatessa aivan vääriä tuotteita ja aina on joutunut kyselemään perään. En voi suositella. Muitakin firmoja alalla liikkuu ja heillä on ollut moitteetonta palvelua.
VastaaPoistaIkävää, että sinulla on huonoja kokemuksia Antiikkiverstaasta. Viime vuosina emme ole asioineet siellä, koska muuton takia reitit ja samalla kauppapaikatkin vaihtuivat. Joskus aiemmin palvelu oli ihan ok.
PoistaTuovi