lauantai 8. syyskuuta 2012

Pari sanaa vanhasta syreenimajasta

Talomme pihalla on vanha syreenimaja, jossa tosin syreenit ovat vuosikymmenien aikana päässeet villiintymään ja riukuuntumaan. Luulen, että maja on ollut (kuten muukin puutarha) kukoistuksessaan 1930-luvulla, jonka jälkeen se on vähitellen alkanut rapistua hoidon puutteessa.

Mietimme, olisiko koko syreeni pitänyt leikata maan tasalle ja kasvattaa kokonaan uudestaan. En hennonut tehdä tätä - kokeilen, jos maja kuitenkin saataisiin kuosiin harventamalla. Majan jäänteissä kasvaa nyt valtavan korkeaa syreeniä, jossa lehtiä on lähinnä yläosassa. Juuresta nousee uutta alkua, joka on kuitenkin ollut vanhemman varjossa. Harventamalla tuo uusi alku ehkä innostuu kasvamaan ja muodostaa vähitellen tiheämmän kasvuston vanhan rinnalle.
Jäämme jännityksellä odottamaan, miten syreenimajalle käy! Olemme ajatelleet sijoittaa majaan puutarhakalusteet ja ehkä pohjan voisi kattaa liuskekivillä.


4 kommenttia:

 1. Kun saattte majan kunnostettua, se on varmasti hurmaava kukinta-aikaan! :)

  VastaaPoista
 2. Syreeni on kieltämättä kaunis kukkiessaan ja toki muutoinkin. Ja innokas leviämään, sitä kasvaa vähän joka puolella pihaa ja aion kokeilla sen siirtämistäkin...

  VastaaPoista
 3. Kiinnostavaa nähdä, miten maja muotoutuu. Noinkin kauan eläneellä syreenillä on varmasti vahvat juuret.Olisikohan syyslannoitus mitään? Yeensä keväällä kukkivat kasvit hyötyvät lannoituksesta syksyllä. Täytyykin alkaa etsiä tietoja syreenien kasvatuksesta... :)

  VastaaPoista
 4. Juuri noin olisin itsekin tehnyt, sireeniä ei ole hyvä leikata ihan kokonaan alas, kuten monia muita pensaita. Meille tuotiin naapurista kaivinkoneella kuovittuja sireenipuskia aidanteeksi tuohon alapihalle ja näin saatiin heti selkeä rajaus autotien ja pihan väliin. Nuokin ovat jo vanhuuttaan alhaalta harvoja, mutta nyt kun ovat juurtuneet ja saavat paljon valoa, uskon alhaalta päin tulevan kasvuston tuuheuttavan aidan muutamassa vuodessa.

  VastaaPoista