lauantai 11. elokuuta 2012

Pinkopahvia ja nupinauloja


Vihreän kamarin remontti on edennyt pinkopahvivaiheeseen: valmiina on yksi seinä ja tästä työ jatkuu vähitellen. Pinkopahvin laittoon löytyy lukuisia ohjeita netistä ja alan oppaista - yhdistelimme näitä, koska yksittäiset ohjeet poikkesivat toisistaan.

Ennen pinkopahvitusta naulasimme vanhat jäljellä olevat pahvit tapetteineen suoriksi hirsiseiniin kiinni. Ne jätetään uuden pinkopahvin ja tapetin alle talteen. Vesivauriot ovat vieneet osan vanhoja tapetteja, mutta osa on jäljellä ja ne on mukava säästää.Lisäsimme myös tilkerimat niiden hirsien väliin, joista ne syystä tai toisesta puuttuivat. Tämä helpottaa nupinaulojen naulaamista, kun pahvin takana ei ole isompia tyhjiä välejä.

Katosta poistettiin samalla vanhat nupinaulat - katon aiomme maalata valkeaksi liimamaalilla, jolla se on alunperin maalattu. Nupinauloissakin on tapahtunut kehitystä vuosisadan aikana: 1800-luvun taotut nupinaulat ovat huomattavasti pienempiä kuin 2000-luvun naulat. Nupinaulat ostimme Domus Classicasta, pinkopahvia löytyi Rautiasta.Pahvien kostuttelu ja kiinnitys ei ollut erityisen vaikeaa, huomasimme tosin, että aika vikkelästi pahvit täytyy naulata seinään, koska ne alkavat nopeasti kuivua niiden esiin ottamisen jälkeen (pidimme kostutetut pahvit rullalla muovisäkissä yön yli). Säällä on tähän aika suuri vaikutus - lämpimällä kelillä pahvit kuivuvat todella nopeasti. Ja ideahan on, että pinkopahvi naulataan seinälle kosteana ja kuivuessaan se kiristyy ja suoristuu seinällä.Pahvien mittaus ja palasten sovittelu seinälle vaatii myös tarkkuutta: pahvipalat pitää merkitä huolella, jotta nopeassa naulausvaiheessa oikeat palat menevät heti oikeaan kohtaan. Toinen tärkeä vinkki ohjeissa oli, että pahvipalojen asennusjärjestys on mietittävä etukäteen ja ladottava palat sitten kostutuksen ajaksi käänteiseen järjestykseen. Näin on helppo ottaa palat esiin järjestyksessä purkamatta koko rullaa.

Pinkopahvin kostutus tulee tehdä pahvin harmaalle puolelle. Tätä ei useimmissa ohjeissa mainittu lainkaan ja kostutimme ensin valkeaa puolta. Hyvin näytti pahvi tästäkin huolimatta kiristyvän seinällä. Toki tuo harmaa puoli on se huokoisempi, joten sikäli sen kostuttaminen on varmasti järkevämpää.


Nurkkien saaminen kulmikkaiksi oli hankalaa: hirret ovat seinässä usein vähän eri tasoissa ja nurkasta tahtoo tulla pakostikin pyöreä. Nurkkiin laitetaan ensin pahvivahvikkeet, joita voi ostaa valmiina esimerkiksi Domus Classicasta tai Antiikkiverstaasta. Me teimme kulmapalat kaksinkertaisesta pinkopahvista - katsotaan miten ne toimivat.

2 kommenttia:

  1. Tämä pitää kaivaa esille, kun pinkopahvituksen aika tulee. Kiitos kovasti hyvästä kirjoituksesta ja kuvista!

    VastaaPoista
  2. Kyllä tulee hienoa jälkeä,onnitteluni! t:tätisi

    VastaaPoista