sunnuntai 11. tammikuuta 2015

Piharakennuksen sauna hahmottuu



Suurin tämän vuoden projekteista tulee olemaan uuden piharakennuksen pystyttäminen pihapiiriin. Yksi merkittävimmistä syistä piharakennuksen toteuttamiseen on talvikauden peseytymis- ja majoitustarve. Tähän mennessä olemme käyttäneet kesäisin telttasaunaa, joka on aina tarjonnut pehmeät ja miellyttävät löylyt. Peseytymistilana se ei kuitenkaan ole paras mahdollinen pienen kokonsa vuoksi. Talvisaikaan pesuhommat on hoidettu muualla.

Piharakennuksen pääsuunnittelija arkkitehti Pekka Saatsi on laatinut hyvät ja yksityiskohtaiset piirustukset erityisesti saunan osalle. Tämä mm. siksi, että sauna on rakennusteknisesti erittäin kinkkinen tila sen synnyttämän valtavan kosteuden takia. Ja koska se tulee samaan rakennukseen asuintilojen kanssa, täytyy kosteuden päästä kuivumaan rakenteita ylimääräisesti rasittamatta.
Saunamme seinät tulevat olemaan piiluttua hirttä ja osittain kalkkilaastilla rapattua tiilimuuria. Uloimmaksi lattiarakenteeksi tulee keraaminen laatta. Sisäkaton päällimmäinen pinta tulee olemaan höylätty lomalaudoitus. Tarkoitus on yhdistellä perinnettä ja uutta tekniikkaa harkitussa suhteessa.

Pesuvesi lämmitetään erillisessä padassa. Kylmän veden hana tulee padan viereen.



Lattiarakenne tulee olemaan ylhäältä alaspäin seuraava:

- keraaminen laatta ja kiinnityslaasti
- siveltävä vesieriste
- teräsbetonilaatta, johon lattialämmitys, paksuus 100 mm
- valumottina liittolevy
- eristekerros, 100 + 50 mm
- tuuletustila
- kapillaarikatko, tiivistetty sora
- suodatinkangas
- perusmaa

Teräsbetonilaatta on saanut huonon maineen etenkin osana vanhoihin rakennuksiin 70-luvulla toteutettuja märkätiloja. Ongelmana näissä ratkaisuissa on ollut se, että laatan päällä on vesieristeenä käytetty usein ainoastaan muovimattoa, joka on sitten jossain vaiheessa revennyt tai irronnut kiinnityksestään ja vesi on päässyt kostuttamaan laattaa. Laatta on lisäksi usein valettu suoraan kiinni hirsiseinään. Jos uusi saunamme olisi itsenäinen ja kantoveteen perustuva rakennus, emme siihen betonilaattaa tunnelmasyistä mielellään laittaisi, mutta ympärivuotisesti asuttavassa rakennuksessa se on yhdessä lattialämmityksen kanssa toiminnaltaan varmin ratkaisu. Betonilaatan vaihtoehtona olevat huolellisestikin toteutetut levyrakenteet pyrkivät ajan myötä liikkumaan saumakohdistaan, jolloin vesivahingon vaara kasvaa.

 

Yläpohjan rakenne on ylhäältä alaspäin seuraava:

- sullottu sahan-/kutteripuru 50/50 %, paksuus 400 mm
- ilmansulkupaperi
- ristiinkoolaus 22 + 22 mm
- höylätty lomalaudoitus 28 x 145 mm



Lauteet ja kaiteet tulevat olemaan käsittelemätöntä kuusta. Täytyy vain puutavaraa valitessa huomioida, ettei laudepuiden joukkoon tule pihkaista puuta :) Valaisimeksi on valittu perinteinen malli Domus Classican valikoimasta. Hankimme sen kierrätettynä tai uutena. Kiuasmallissa on hauska yksityiskohta: uuninluukussa olevat aukot muodostavat tulen palaessa hymyilevän naaman, jossa riittää varmaan perheen pienimmällekin ihmettelemistä.



Saatsi on piirtänyt detaljikuvan myös saunan tulevasta ovesta. Sen alle jätetään pieni tuuletusrako ilmanvaihdon vuoksi.

Palaamme piharakennuksen tuleviin yksityiskohtiin jatkossakin.

Ville

8 kommenttia:

  1. Oletteko ajatelleet, että kun korvausilma tulee oven alta ja jos oven takana on viileänpää, kuin saunassa, niin lattianrajassa on vetoa? Toiset suosittelevat korvausilman ottamista oven yläosasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Mainitsemastasi asiasta on keskusteltu. Tasaisen lämpötilan kannalta korvausilman tuloaikon sijainti olisi parempi ylempänä. Haluamme kuitenkin, että pesukorkeudella olisi hieman viileämpää, joten se veto on tässä tapauksessa toivottavaa.

      Ville

      Poista
    2. Näinkin. Mutta en kyllä ole vielä koskaan ollut saunassa, jossa olisi sama lämpötila sekä lauteilla, että katonrajassa... :D

      Mulla tulee saunan korvausilma sekä oven alta, että erillisestä räppänästä lauteiden alta, enkä missään nimessä olisi itse saunaa noin suunnitellut. Lattia kun voi olla jopa jäässä, vaikka lauteilla olisi ihan normaali saunottelulämpötila.

      Poista
  2. Hyvältä näyttää! Minäkin olen kuullut, että saunaan on paras ottaa korvausilma ylhäältä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, kiitos! Tuo korvausilma-asia liittyy tosiaan haluun saada pesutasolle alhaisempi lämpötila.

      Poista
    2. Saila, Pientilan ukko, hyviä huomioita! Sopinee että suunnittelijana kommentoin tätä tärkeää keskustelua saunan hyvästä ilmanlaadusta. Ovenalusen lisäksi saunassa on perinteinen seinäräppänä, josta saadaan raitista ilmaa huonetilan yläosasta. Räppänä näkyy piirustuksissa ikkunan oikealla puolella. Kun vielä saunan materiaalit ovat massiivisia ja hengittäviä ja kiukaassa on reilusti kiviä, alkavatkin lempeän löylyn perusedellytykset olla kunnossa. Talvisin, iloisin terveisin Porvoosta, Pekka Saatsi

      Poista
  3. Saunan uunin hymyilevä rakennelma ilahduttaa varmasti Vennyä.

    VastaaPoista
  4. Korvausilma tulee otaa alhaalta ja poismenoilma ylhäältä. Näin happi riittää räväkämmissäkin löylyissä. Näin oli ennen ja vanhaa malliahan te teette. Vetoa se kyllä jonkin verran aiheuttaa talvella. Mutta kun on puuritilät lattialla niin ei ole ongelma.

    VastaaPoista