maanantai 26. joulukuuta 2016

Ikkunalistoja asentamassa



Ikkunalistojen asennus on edennyt uudessa väentuvassa isompaan huoneeseen eli tupaan saakka. Uusien listojen profiilimalli on lainattu tilan päärakennuksesta. Koska seinähirret ovat peräisin useammasta rakennuksesta ja samankin rakennuksen osalta eri huoneista, niiden paksuus vaihtelee jonkin verran. Rungon veistovaiheessa tehtiin päätös, että ulkoseinäpinnat laitettaisiin mahdollisimman tasaisiksi. Näin ulkoverhous saataisiin asennettua mahdollisimman ilmatiiviiksi ilman turhia rakoja. Tämän seurauksena pienet vaihtelut hirsien paksuudessa tulivat näkyviin sisäpuolelle. Meillä on tulevaisuudessa suunnitelmissa ainakin joidenkin seinien osalta pintojen savirappaus. Tämä parantaisi rungon tiiviyttä ja tasoittaisi seinäpintoja. Meitä ei kuitenkaan suuremmin haittaa näkyvissä olevat vaihtelut hirsien paksuudessa. Ne elävöittävät osaltaan seinäpintoja. Mutta tämähän on osaltaan myös makukysymys.





Ikkunalistojen asennuksessa tästä on kuitenkin hieman haittaa, koska listat pitäisi saada asennettua mahdollisimman suoraan karmin suuntaisesti. Olenkin joutunut tasoittamaan hirsien pintoja listojen alta, mikä kieltämättä hidastuttaa asentamista huomattavasti. Tasoituspuuhassa monitoimilaite on ollut jälleen suurena apuna. Sillä saa sahattua helposti tasoitusalueiden reunat suoriksi, minkä jälkeen ylimääräinen puu on helppo veistää taltalla pois.



Puolet tuvan ikkunoista on jo listoitettu ja työ jatkuu uuden vuoden alla. Tavoitteena olisi myös aloittaa jalkalistojen asentaminen tupaan.

Hyvää uuden vuoden odotusta kaikille!

Ville

2 kommenttia:

  1. Oikein odotan että pääsette päätalon remontointia ensi vuonna jatkamaan. Sitä ennen on kiva seurata väentuvan rakentumista. Hyvää uuden vuoden odotusta sekä alkua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Ensi vuoden puolella päästäänkin toivottavasti jälleen päärakennuksen pariin.

      Ville

      Poista