tiistai 5. elokuuta 2014

Uusi piharakennus hahmottuu


Olemme kesän mittaan luonnostelleet arkkitehti Pekka Saatsin kanssa kompaktin kokoista piharakennusta, josta oli jo aikaisemminkin puhetta. Kun kyseessä on vanha kylätontti ja ympärillä maakuntakaavassa suojeltuja rakennuksia, vaaditaan uudisrakennukselta kykyä istua tähän ympäristöön pomppaamatta silmille mutta olematta kuitenkaan mikään rekonstruktio tai pastissi vanhasta tällainen-tässä-olisi-ihan-hyvin-voinut-olla-rakennuksesta. Siksi se on myös tarkoitus viedä hieman kauemmaksi päärakennuksesta lähemmäs tallia ja siten korostaa sen toisarvoista asemaa pihapiirissä.

Jo alusta lähtien on ollut selvää, että haluamme pihaan rakennuksen, jossa voi kätevästi majoittua ja peseytyä myös talvisaikaan. Viikko sitten perheeseen syntyneen lapsukaisenkin hoitoon pitää olla asianmukaiset tilat. Päärakennuksessa on vielä niin monia ja isoja asioita kesken, että sen saattaminen siedettävään majoituskuntoon vie vielä muutamia vuosia. Talomme on samalla myös loma-asuntomme, joten siltäkin kantilta majoittumisen järkeistämistä ja yleistä viihtyvyyttä on hyvä edistää.Piharakennuksesta on tarkoitus tulla varhopatsasrakenteinen hirsitalo. Tässä vanhassa ja melko harvinaisessa rakenteessa rakennuksen paino lepää nurkissa ja väliseinien kohdalla sijaitsevien pystytolppien päällä. Tolppien välit täytetään vaakahirsillä, jotka varataan ylä ja alapinnaltaan normaaliin tapaan. Pysty- ja vaakahirret liittyvät toisiinsa sormiliitoksilla eli samaan tapaan kuin ikkuna- ja oviaukkojen pielien karapuutkin.

Ulkoseinät tulevat todennäköisesti aluksi olemaan hirsipinnalla, mutta muutaman vuoden päästä valmistumisesta pintaan laitetaan pystyponttilaudoitus ja sen pintaan punainen keittomaali. Kattomateriaalina tulee olemaan kolmiorimahuopa. Perustukset koostuvat anturasta ja sen päälle ladottavasta luonnonkivisokkelista. Rakennukseen tulee tuulettuva alapohja.

Pohjakuvassa nähdään, että se perustuu vanhalle paritupa-ajatukselle. Meidän toiveissamme oli, että saadaan erillistä nukkumatilaa myös vieraille. Siksi pukuhuoneesta on tehty niin kookas. Ja sehän voi olla normaalisti myös meidänkin makuuhuoneemme. Näin tupa jää enemmän ruuanlaittoa ja seurustelua varten varatuksi tilaksi. Tupaan on sijoitettu puuliesi osaksi keittiökalustusta, joka toimii samalla myös tilan lämmittäjänä tarpeen mukaan.

Käytämme piharakennuksessa mahdollisimman paljon kierrätystavaraa. Olemmekin jo bongailleet mm. Metsäkylän navetasta ja navetta.com-sivustolta sopivia ovia ja ikkunoita tulevaa varten. Myös esim. keittiökalusteet aiomme hankkia käytettynä.

Tästä se alkaa. Vielä ei tiedä, milloin on valmista.

Ville

4 kommenttia:

 1. Onnittelut perheenlisäyksestä! Uusi rakennus vaikuttaa toimivalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos onnitteluista! Jonkun verran tuota pohjaa pyöriteltiin, että pienessä tilassa olisi kuitenkin hyvä olla ja liikkua.

   Poista
 2. Aah mikä ihana postaus, teille tulee kaunis piharakennus. Ja uusi ihminen talossa, täydellistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Aikataulut ovat menneet vähän uusiksi, mutta ehkä jatkossa on sitten myös lisää työvoimaa perheessä :)

   Poista